Laat je verrassen door het creatieve chef’s menu bij Syr

Restaurant Syr zit in de Lange Nieuwstraat in Utrecht. Hier kun je terecht voor een verrassend, modern Nederlands menu, met aandacht voor duurzaamheid.

11 Feb 2023 Milou van Veen

blogger Milou is dol op wijn en eten en alles wat daarmee te maken heeft. Ze kookt graag uitgebreid voor vrienden en familie, compleet met bijpassende wijnen.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Syr

Lange Nieuwstraat 71, Utrecht Maaltijd: Diner Stadsdeel: Utrecht Binnenstad Keuken: NederlandsInternationaal Prijsniveau: Wat duurder Bekijk restaurant

Laat je verrassen door het creatieve chef’s menu bij Syr

In de Lange Nieuwstraat in Utrecht, net buiten de drukste delen van het centrum, vind je restaurant Syr. Hier kun je terecht voor een verrassend menu met vier, vijf of zes gangen, waarin je duidelijk de creativiteit van de chef terug ziet komen. Het concept van Syr is in de afgelopen jaren veel veranderd. Wij gingen langs bij eigenaar Gijs Werschkull (ook bekend van restaurant Gys) om hier meer over te weten te komen. Ook proefden we een aantal heerlijke gerechten van chef Ofarim met bijpassende dranken, uitgezocht door bedrijfsleider Menno.

Van Arabische invloeden naar creatief meergangenmenu 


Syr opende de deuren in 2016, kort na het begin van de vluchtelingencrisis. Om een steentje bij te kunnen dragen, bood Syr de helft van de plekken in hun team aan mensen met een vluchtverleden. Op het menu stonden dan ook veel Arabische gerechten. Tijdens de coronacrisis werd het team, zoals bij veel horecabedrijven, veel kleiner en langzaam werd het foodconcept steeds minder Syrisch. Na deze moeilijke jaren is Syr nu weer helemaal terug met een enthousiast team en een mooie kaart. Gijs geeft geheel terecht aan trots te zijn dat Syr nog bestaat en op het doorzettingsvermogen van het team. Inmiddels laat de keuken zich lastig kort omschrijven. 'Modern Nederlands' komt volgens chef Ofarim het dichtste bij. In praktijk betekent dit veel variatie in gerechten en ingrediënten, met een mix van verschillende invloeden. Het menu is vooral afgestemd op wat de chef op dat moment interessant vindt. De naam Syr sluit niet meer echt aan bij het concept, dus deze zal met de keuken mee gaan veranderen. Ook zo benieuwd naar deze nieuwe naam? Daar moeten we helaas nog even geduld voor hebben. 

Passie en duurzaamheid 


Wat ons het meest is bijgebleven van het bezoek aan Syr zijn de passie en aandacht voor het eten. Elk gerecht is met zorg samengesteld en opgemaakt, waardoor het echt een fine dining uitstraling heeft. Bij elke gang krijg je een uitgebreide uitleg over de ingrediënten en bereidingswijze. De sfeer hierbij is gezellig en informeel en er is een goede samenwerking tussen de keuken en bediening. Ook duurzaamheid is een belangrijke waarde bij Syr. Zo is het menu in de basis volledig vegetarisch, waar op verzoek een stukje vlees of vis aan kan worden toegevoegd. Het menu kan ook volledig veganistisch gemaakt worden als je dit van tevoren aangeeft. Er wordt niks weggegooid in de keuken, loof en snijresten worden bijvoorbeeld gebruikt voor kruidenolie, azijn of bouillon. Daarnaast kun je in je menu paddenstoelen of daslook tegenkomen die Gijs en Ofarim gevonden hebben tijdens het wildplukken. 

Creatieve combinaties 


De gerechten op de kaart wisselen in hoog tempo en zijn creatief in elkaar gezet. In ons menu een gerecht van prei, gestoofd in een jus met geroosterd hooi en een saus van karnemelk met een infusie van hooi. Een verrassend goede combinatie met heel veel smaak en meteen een van onze favorieten van de avond. Hoewel je ons voor de gevulde pannenkoek met kweepeer en blauwe kaas van Oudwijker ook ’s nachts wakker mag maken. Om de smaakcombinaties in de gerechten nog meer kracht bij te zetten, biedt Syr een drankenarrangement aan. Dit is een leuke toevoeging aan het menu en anders dan we vaak zien bij andere restaurants. De dranken gaan van een frisse witte wijn om de avond mee te starten, via een natuurwijn naar een donker bier en een natuurlijke, gefermenteerde perencider die daarna gedestilleerd is. Bij twee gangen mogen we uit verschillende opties kiezen en stuk voor stuk zijn de combinaties met de gerechten erg goed bedacht en worden ze nog beter toegelicht met heel veel enthousiasme. 

Heb je zin om uitgebreid te tafelen in een gezellig restaurant, met verrassende gerechten en bijpassende dranken? Breng dan zeker een bezoek aan Syr!

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De titelstrijd voor de Utrechtse Favoriete Nieuwkomer van 2025 gaat van start!

Wie wordt de Favoriete Nieuwkomer 2025 van de Buik van Utrecht? Dat is aan jou! Bekijk hier de lijst met genomineerden voor 2025.

Dit wil je niet missen: lees hier alles over editie 3 van de Buik Magazine

De 3e editie van de Buik Magazine is gelanceerd en we praten je bij over deze superdikke glossy vol mooie verhalen over de foodcultuur in onze vier steden.

Door Maresia waait een zilte zeelucht over de Ganzenmarkt

Wil je op restaurantniveau vis eten, dan is er met de komst van Maresia ineens meer keuze. De Buik ging langs om een hapje te proeven.