De Buik ging langs bij het recent geopende Osteria Emilia. Ondanks een klein, terugkerend, puntje op shared dining in het algemeen, is deze zaak een aanrader. Door de fijne sfeer, de vlotte en vriendelijke bediening, het aansprekende menu en de uitstekende gerechten en wijnen.
Italiaanse sfeer met oog voor detail

Zodra je de werfkelder aan de Oudegracht binnenstapt komt de Italiaanse sfeer je tegemoet. Met veel oog voor detail is de werfkelder aangekleed, van de verlichting tot de Cinzano-advertenties aan de muur en van de tafelkleden tot de handgeschilderde Italiaans borden.
In Italia is een osteria geen ristorante

Alles schreeuwt ITALIA. Of liever: Emilia-Romagna. Osteria Emilia is tenslotte genoemd naar deze Italiaanse regio. Het gebied rond Bologna heeft ons culinaire klassiekers geschonken zoals de mortadella, tortellini, Parmigiano Reggiano en Parmaham, ingrediënten die ook in ons land niet weg te denken zijn.
Bij Osteria Emilia draait het om Italiaans ‘shared dining’. Kleine gerechten die je kunt delen. Al kun je er natuurlijk ook voor kiezen om dat niet te doen. De kaart biedt ook kleinere pizza’s en pastagerechten.
In Italië zien ze een osteria overigens als een soort herberg. Daar is een osteria echt wat anders dan een ristorante of trattoria.
De Nieuwe Garde Horeca Groep groeit door

Osteria Emilia is een zaak van de Nieuwe Garde Horeca Groep, tevens eigenaar van het succesvolle tapasrestaurant Sevilla aan de Korte Jansstraat. Met De Nieuwe Garde Horeca Groep is Utrecht weer een ambitieuze onderneming rijker.
De groep wil binnen vijf jaar vijf unieke zaken te openen, waarbij de focus ligt op Utrecht. Nu zijn er twee zaken, dus dat betekent dat ze nog drie jaar hebben om drie zaken te openen. We wensen ze toe dat de nieuwe zaken net zo succesvol worden als Sevilla en Osteria Emilia.
Dwars door het menu: van burrata via saltimboca tot risotto

We starten met de burrata en de Italiaanse versie van de steak tartare. Aan tafel wordt er wat truffel geschaafd over de steak tartare. De burrata is heerlijk. De chef geeft de klassieke steak tartare een Italiaanse twist door het gebruik van Parmezaanse kaas en uitgesproken Italiaanse kruiden. Het is een smakelijk gerecht, maar door de smaak en structuur staat het net iets te ver af van de klassieke steak tartare om het een volledig geslaagd gerecht te maken.
De warme gerechten bevallen beter. Vooral de saltimbocca van kip is goed op smaak. Bij een Italiaans restaurant als Osteria Emilia ga je er natuurlijk vanuit dat de risotto van hoge kwaliteit is en dat is hier ook het geval. De combinatie met de gebakken dorade is uitstekend.
De kok gebruikt over de hele linie uitstekende producten en is ook niet zuinig met bijvoorbeeld de dorade of truffel.
Twee keukens in één restaurant

Opvallend is dat de zaak beschikt over twéé keukens. Vooraan in de werfkelder worden de koude gerechten bereid. Achter vind je de tweede keuken waar de warme gerechten vandaan komen.
We drinken bij de verschillende gerechten een glas van de witte Pecorino. Een heerlijk frisse wijn met een mooie balans tussen de zure en zoete tonen. Jammer dat je deze wijn niet vaker op de kaart van restaurants tegenkomt.
Uitstekende gerechten en mooie zaak

Zoals vaker gezegd is er anno 2024 niet te ontsnappen aan het concept van ‘shared dining’. Ons valt wel op dat we bij ‘shared dining’ toch vaak het idee hebben dat er een flink bedrag in rekening gebracht wordt als je bekijkt wat er uiteindelijk op tafel is verschenen. Het is relatief prijzig, vinden we. En dat gevoel hebben we bij Osteria Emilia ook.
Maar dat is dan ook het enige kritiekpuntje. Osteria Emilia is een mooie zaak. Er heerst een fijne sfeer, de bediening is vlot en vriendelijk, het menu spreekt tot de verbeelding en wat er op tafel verschijnt is uitstekend.