Weinakademiker Wouter heeft zijn hart voor altijd verloren aan wijn

Wouter Aalst is dol op wijn. Hij is Weinakademiker, eigenaar van wijnbar De Paskamer en wijnschool Amsterdam Wine Academy.

31 Mrt 2021 Sophie Blokland

blogger Sophie is student journalistiek aan de Fontys in Tilburg. Ze is dol op eten; zelf gekookt, maar klaagt ook zeker niet wanneer iemand haar wat lekkers voorschotelt. Haar verslaving? Chocola.

Weinakademiker Wouter heeft zijn hart voor altijd verloren aan wijn

Wouter Aalst is een echte wijnliefhebber. Hij mag zichzelf een Weinakademiker noemen, heeft een eigen wijnbar genaamd De Paskamer en heeft zelfs zijn eigen wijnschool; Amsterdam Wine Academy. Maar hij heeft de wijnwereld nog niet uitgespeeld. Er staan nog een paar dingen op zijn bucketlist.

Passie voor wijn 


“Mijn passie voor wijn is niet ontstaan omdat ik er altijd al interesse in had. Op mijn 26e ben ik een eetcafétje begonnen. Dat ging op een gegeven moment hartstikke goed en we kregen klanten die om advies vroegen bij hun wijnen. Ik had eerst meer verstand van bier, maar ben toen op mijn 28e begonnen met een wijncursus. Ik ben in de wereld van wijn gedoken en er nooit meer uitgekomen.”

Ik ben in de wereld van wijn gedoken en er nooit meer uitgekomen.Wouter Aalst

“Wijn is een oneindig avontuur waarbij je elke keer weer nieuwe smaken blijft ontdekken. Je zal nooit het gevoel gaan hebben alles geproefd te hebben. Het is voor mij een materie waarin ik elke dag weer nieuwe verassingen tegenkom. Het blijft me interesseren en uitdagen. Je bent er nooit klaar mee.”

Wijnbar De Paskamer 


“Ik ben De Paskamer best snel na de opening van mijn eerste restaurant begonnen. Als ik er nu op terug kijk iets te snel. Ik had eigenlijk langer door moeten leren, maar toen dacht ik dat ik genoeg wist om een wijnbar te openen. Maar aan de andere kant heb ik door Paskamer zoveel kunnen proeven en leren, dat het mij ook verder heeft geholpen. De zaak is in die zin een beetje met mij meegegroeid. Als je naar de eerste wijnkaart kijkt, was die veel bescheidener. Inmiddels is het uitgegroeid tot een wijnkaart met meer dan 150 wijnen waar echt serieuze klappers op staan. Die durf ik nu ook te verkopen, omdat ik weet waar ze vandaan komen, voor wie ze geschikt zijn en hoe ik ze moet behandelen. De gasten komen nu naar ons toe, omdat wij er ook echt wat van weten.”

“Nu met corona moet het even anders. In plaats van dat de gasten naar ons komen, komen wij naar hen. We hebben de bezorgsommelier. Iemand kan ons doorsturen wat hij gaat eten en dan kiezen wij daar binnen het budget twee of drie mooie wijnen bij uit. Ook hebben we de high wine; hierbij krijg je drie hapjes en drie glaasjes wijn. De wijn stoppen we in een fles met een QR-code erop die je kan scannen. Dan krijg je een video te zien van onze sommeliers die uitleggen waarom wij vinden dat dit hapje en drankje goed bij elkaar passen. Op deze manier blijven wij ook bezig met ons vak.”

Amsterdam Wine Academy 

“Ongeveer vier jaar geleden ben ik begonnen met lesgeven in wijn bij een ander bedrijf. Toen ben ik erachter gekomen dat ik dat heel leuk vond. Lesgeven zat altijd al een beetje in mijn achterhoofd als oude-mensen-plan, wanneer een wijnbar draaien in het weekend te pittig zou worden. Maar door corona is dat eigenlijk een beetje in een stroomversnelling geraakt. We zijn er super hard mee van start gegaan en hebben meteen veel klasjes gedraaid. Voor veel mensen is wijn een beetje intimiderend, ingewikkeld en stoffig. We willen leren dat dat helemaal niet zo hoeft te zijn. We willen een lagere drempel en het elitaire ervan afhalen. Op een ontspannende, frisse manier is het ook leuker.”

Wouters wijnwensen 


“Op mijn oude dag zou ik het nog leuk vinden om wijn te gaan maken. Ik heb een ideaal plaatje in mijn hoofd om ergens in Toscane twee hectare wijngaard te hebben. Verder heb ik een stiekeme wens om Master of Wine proberen te worden. Dat is een vrij pittige uitdaging. Momenteel zijn er maar 417 van op de wereld en je moet er drie tot zes jaar intensief voor studeren. En daar komt nog eens bij dat de meeste mensen zakken. Wanneer ik dat ga doen, ligt eraan hoe het gaat met de zaak en mijn gezin. Ik geloof dat je om de drie weken wel in het buitenland bent. Maar het is een stille wens.”

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Het cliché voorbij: 44 x echt goed eten in Amsterdam-Noord

De Noord-Zuid-lijn rijdt om de zes minuten, we houden van het pontje: tijd voor een lijst met de plekken waar wij graag komen in Noord, voor alle Amsterdammers.

A5 Yama: topniveau sushi in Naarden-Vesting

In december opent in Naarden-Vesting A5 YAMA, een Omakase-restaurant onder leiding van Hiroaki Yamamoto en gastvrouw Angela Oosterling.

Dreamteam geeft met Blik de modern visie op finedining

Bij Blik aan de Reguliersdwarsstraat ontdek je de nieuwe stijl van fine dining van Tijn Verstappen en Jacob Jan Boerma.