Alles kan bij The Can Bar: een stukje Zuid-Europa in hartje Amsterdam

Onlangs opende aan de Utrechtse straat The Can Bar. Het menu bestaat hier uit bijna alleen vis uit blik, een Zuid-Europese snack.

18 Dec 2018 Iris van Woerkom

blogger Volgens Iris is het belangrijkste moment van de dag elk moment waarop je iets (lekkers) eet. Haar missie in het leven is zo veel mogelijk verschillende smaken schepijs proeven.

Alles kan bij The Can Bar: een stukje Zuid-Europa in hartje Amsterdam

Het begon in Valencia, daar sprong de vonk over voor Onno van Grondelle, mede-eigenaar van The Can Bar. Het idee om iets te doen met de Zuid-Europese snack bestaande uit vis in blik, maar het duurde nog even voor het werkelijkheid werd. Samen met compagnon Aad Beuqi heeft hij inmiddels The Can Bar geopend aan de Utrechtsestraat, waar alles draait om ‘blikvoer’.

Normale bar, uniek concept


“We zijn eigenlijk nog steeds gewoon een bar”, vertelt Aad. Wel met een uniek menu. Bitterballen en andere typische snacks zul je hier niet vinden. De muur achter de bar is bekleed met blikjes in alle kleuren en maten, gevuld met vis. “Dit is heel normaal in Zuid-Europa. In plaats van friet eten ze een visje”, legt Aad uit. “Hier bij ons heeft eten uit blik nog een soort armoedig imago.” The Can Bar is dan ook de eerste bar in Amsterdam met dit concept. 

Laten we eerst een paar stappen terug doen. Voor The Can Bar verscheen op de Utrechtsestraat zat hier The Cuban, een bruin voetbalcafé. Die zaak was al enige tijd in handen van Aad en Onno voor het The Can Bar werd en het idee voor het huidige concept van de bar bestond ook al langer. Het duurde even voor de twee met elkaar mixten. “In zo’n bruin café merk je dat mensen alleen komen om een drankje te doen. Voor de rest van de week gebeurt er niet zo veel, niemand blijft echt hangen”, vertelt Aad. Aan de overkant van de straat zit café de Huyschkaemer, ook van Onno en Aad. “Daar merk je dat mensen langer blijven door het eten.” Daar wilden ze meer mee doen in de bar. Er zit echter geen keuken in de zaak, dus daar moest omheen worden gewerkt. Ingeblikte vis plus het brood dat erbij hoort hoef je alleen op te warmen. The Cuban werd compleet omgegooid, The Can Bar was geboren. 

Laagdrempelig

Het is niet de eerste keer dat het concept uit het zuiden van vis uit blik naar het westen wordt gehaald. Al eerder was er een pop-up met ‘blikvoer’ in Londen. Het verschil met The Can Bar was echter dat ze er daar veel meer geld voor vroegen. “Het was nogal pretentieus”, zegt Aad. Bij The Can Bar houden ze het laagdrempelig. Ze zijn dan wel geen bruin voetbalcafé meer, maar voor zo’n vijf euro heb je een visje. De beamer die in de tijd van The Cuban werd gebruikt voor voetbalwedstrijden hangt er ook nog steeds, alleen voor als Ajax speelt. 


Het aanbod bij The Can Bar bestaat momenteel uit tonijn, sardientjes (allemaal persoonlijk geselecteerd door Aad en Onno), en makreel, maar er zijn nu al plannen om uit te breiden. “We zitten nu te kijken naar iets met octopus”, verklapt Aad, “Er zijn zo veel dingen die je kunt inblikken. En met zo veel verschillende sausjes en kruiden.” Mogelijkheden genoeg, dus. En als vervanger van een vette hap zoals friet is vis ook een stuk gezonder en duurzamer. Wat eenmaal in blik zit, vergaat bijna niet en kun je dus lekker lang bewaren. “Soms worden dingen zelfs lekkerder hoe langer ze in het blik zitten. Dan kunnen de kruiden er goed intrekken”, vertelt Aad.

Alles kan


Van dat bruine café van vroeger is nu niks meer te zien. De bar ziet er stijlvol en modern uit. Aad en Onno hebben samengewerkt met Tank Design (die ook het interieur van onder andere de Bijenkorf hebben gedaan) en The Stone Twins (A’dam Toren, Scheepvaartmuseum) om hun interieur en concept te ontwerpen. De kleurrijke blikjes zijn in het interieur verwerkt en dragen bij aan de gezellige sfeer van de bar. Ook hun motto is hieruit voorgekomen, een soort verklaring dat bij The Can Bar bijna alles kan: met je ellebogen op tafel eten, met je mond vol praten, zo luid lachen als je zelf wil. Het past goed bij de relaxte atmosfeer die hier hangt. Alles mag, niks moet.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Bonboon, verfijnde vegan fine dining met een ‘thee’ accent

Bij Bonboon in Amsterdam draait alles om creatief plantaardig koken: vegan fine dining met unieke smaakcombinaties en verfijnde pairings.

De vier restaurantopeningen voor direct na de zomer, waar we allemaal op zitten te wachten

Vier veelbelovende restaurantopeningen in Amsterdam na de zomer: Franz, Blik, Toet en de nieuwe restobar van Simon Witmaar.

Met Bisous @ Daalder aan Côte d’Amsterdam-West

Bisous @ Daalder: geniet deze zomer van Franse Riviera-sfeer, knoflookmosselen, Côte de Boeuf en klassiek gebak op een prachtig terras aan het water.