Soms kom je een restaurant tegen dat niet zomaar een plek is om te eten, maar een ervaring op zichzelf is. Pesca Amsterdam aan de Rozengracht is precies zo’n plek. Dit visrestaurant noemt zichzelf ‘Theatre of Fish’ en zodra je binnenstapt, begrijp je meteen waarom. Hier draait alles om beleving, sfeer en natuurlijk: ontzettend goede vis. Recent hebben ze het interieur een beetje opgestart, dus we hadden nog een extra reden om weer eens een kijkje te nemen.
Cava en popcorn

Nog voordat je plaatsneemt, begint de ervaring bij binnenkomst: de vismarkt. Met een glas cava in de hand en een doosje popcorn voor de liefhebber, sta je te wachten tot je mag kiezen uit de mooiste verse vissen en zeevruchten. Geen menukaart, of beter gezegd: de kaart ís de vismarkt. Een lust voor het oog en je maakt je keuzes on the spot waarna het in de keuken wordt bereid.
Van koude voorgerechten zoals oesters en sashimi tot warme voorgerechten, bijgerechten en grote vissen die je deelt met tafelgenoten. Alles is kraakvers en van topkwaliteit. Het enthousiaste personeel neemt de tijd om je de bereidingen bij alle vissoorten uit te leggen, en vertelt het graag nog een keer als je twijfelt.
Van alle markten thuis

De bedrijvigheid en de dynamiek rondom de vismarkt zetten de toon. Om de zoveel tijd ratelt het bord - een soort veilingklok - achter de verse vis met daarop de prijzen die zich aanpassen aan vraag en aanbod. Het is entertainment op zich, maar dat is ook een manier om ervoor te zorgen dat ze alle vis uitverkopen en dus onnodig verspillen.
Als je een keuze hebt kunnen maken uit al het lekkers, ga je van de vismarkt door naar de wijnmarkt. Ook niet onbelangrijk. Op basis van jouw keuzes helpt het personeel je bij het uitkiezen van goede wijnen (of andere versnaperingen natuurlijk). Zoals je merkt bent je dus wel even bezig met het samenstellen van jouw wensen. Maar als dat eenmaal gedaan is, kan je lekker ontspannen. De keuken loopt namelijk als een geoliede machine en de gerechten komen in een heerlijke flow op tafel.
Van Nederlandse bodem

We begonnen met een selectie koude voorgerechten. De oester met Thaise vinaigrette, citroengras, grapefruit en een verrassende kimch-mayo was een frisse smaakexplosie. De Ierse oester met tomatenponzu was subtiel en elegant.
Maar de sashimi van Nederlandse hamachi stak hier wel met kop en schouder bovenuit. Geserveerd met de enige Nederlandse sojasaus, namelijk die van Tomasu uit Rotterdam, gepekelde komkommer, zeewier en furikake bracht een perfecte balans tussen hartig en fris. Hier worden we blij van.
Diep in de zee

Daarna volgden de warme voorgerechten. De coquilles met beurre blanc, groene asperge en artisjok: verfijnd en romig. De gamba’s waren groot en sappig, met een goede BBQ-smaak. Een salsa van knoflook, peterselie en bieslook maakte het helemaal af. De mosselen en vongole op klassieke wijze waren ook een hit. Het warme brood kon daarbij niet ontbreken, om zo lekker de pan leeg te kunnen dippen. Simpel maar onweerstaanbaar.
Als hoofdgerecht kozen we de zeeduivel met Thaise vinaigrette en bospaddenstoelen, een gerecht dat zowel stevig als verfijnd was. En voor de liefhebber van vegetarische gerechten was er de verrassende combinatie van feta, granaatappel, linzen en aubergine: kleurrijk en boordevol smaak.
Uniek concept zonder kaart

Hoewel we na al dat lekkers eigenlijk geen ruimte meer hadden, lonkten de desserts. Cheesecake met passievrucht, chocolademousse of citroen-meringuetaart stonden klaar, maar helaas hadden we ons toetjesmaagje overspeeld.
Gelukkig wachtte er bij de uitgang toch nog een zoete verrassing van het huis: een nostalgisch raketje of ander ijsje. Bij Pesca weten ze wel hoe ze hun klanten kunnen vermaken. Het is de juiste mix van het enthousiaste personeel, de bruisende ambiance van grootstedelijk én laagdrempelig, het unieke concept zonder kaart en bovenal het fantastische eten. Een glimlach bij de uitgang gegarandeerd.