Coming soon: Wijnbar en restaurant CLOS

Wijnbar CLOS op het Beukenplein gaat unieke wijnen van kleinschalige boeren van over de hele wereld schenken en goede borrelhappen en diner gerechten serveren.

8 Dec 2019 Loïs Verkooijen

blogger Loïs is een echte Brabander, maar verliefd op Rotterdam. Én op reizen, taal en een lekker biertje op het terras. Die dingen zijn trouwens ook prima te combineren. Als freelancejournalist en cultureel antropoloog heeft ze een bijzondere kijk op de stad. Voor de buik verkent ze de diversiteit van de Rotterdamse horeca en gaat ze op zoek naar bijzondere mensen en unieke verhalen.

Restaurant toevoegen aan favorieten

CLOS

Beukenplein 50, Amsterdam Maaltijd: DinerBorrelen Stadsdeel: Amsterdam Oost Keuken: Internationaal Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Coming soon: Wijnbar en restaurant CLOS

Het is nog ver weg, maar wij verheugen ons er nu al op: de komst van Wijnbar & Restaurant CLOS. Zij werken vanuit het uitgangspunt dat een wijn altijd gemaakt wordt door een persoon en dat het verhaal daarachter interessant is voor de smaak. "Wijn is heel belangrijk, maar zegt niet zo veel als je het niet kunt overbrengen. Wij gaan mensen helpen om wijn te ontdekken en het verhaal te vertellen", aldus Rutger de Witte.

Sinds twee weken heeft de vrolijke Rutger de Witte de sleutels van het pand aan het Beukenplein in handen. Als wijnimporteur bij Grape District werkte hij veel met kleinschalige boeren van over de hele wereld. “Ik genoot van de verhalen van al die boeren en ontdekte dat de klassieke manier waarop wij omgaan met wijn – dus alleen praten over de smaak en ingrediënten – niet voldoende is. Interessant is hoe men aan die smaak komt. Het verhaal van de wijnboer wil ik mensen laten ervaren én laten proeven”, begint Rutger enthousiast. 

Directe feedback


Rutgers werk bij Grape District, bracht hem uiteindelijk tot het opzetten van een winkeltje in Amsterdam West. “Ik kreeg daar zo veel energie van; mensen helpen de perfecte wijn bij hen te vinden is een bijzondere klus. Ik had het vaak met mensen over de wijnen in cafés of op festivals en merkte dat ze daar niet altijd enthousiast over waren. Al snel ging ik langs Amsterdamse kroegen om wijnkaarten te verbeteren. In een winkel is het afwachten of mensen het lekker vinden, terwijl je in een café meteen feedback krijgt waar je iets mee kan”, vertelt hij. Dat Rutger een passie heeft voor wijnen, is zeker te merken. Sinds hij begon met praten, is hij niet meer gestopt. “Ik heb hotelschool gedaan”, gaat hij verder. “Dus vanuit daar heb ik een affiniteit met barman zijn. Zo kwam alles al snel bij elkaar, en toen ik ook nog dit prachtige open pand op het Beukenplein zag, wist ik het: ik moet een wijnbar openen.”

‘Het is toch magisch dat wijn alleen maar lekkerder wordt, naar mate het ouder wordt!’ Rutger de Witte

Het verhaal is het belangrijkst


De wijnen van CLOS zijn handgemaakt. Dat betekent dat de wijnboer zijn eigen keuzes maakt en hiermee een unieke wijn creëert. Hier komen geen marktonderzoeken en industriële oogstmethoden aan te pas, wat volgens hem bij zo’n tachtig procent van de wijnen wel het geval is. “Daarnaast wil ik overal voor open staan. Niet alleen Europese wijnen, maar ook Georgische of Afrikaanse wijnen en wijnen uit Australië. Daarnaast heeft dit product iets magisch: het wordt namelijk beter met leeftijd. Op mijn ideale wijnkaart kun je dus een wijn proeven, en staat daarnaast ook diezelfde wijn, maar dan vijf jaar ouder, zodat je het verschil kunt uitleggen”, vertelt hij vrolijk.

De naam van de zaak is trouwens een verwijzing naar een ommuurde wijngaard. “Daar houdt de boer zijn mooiste druiven, die hij beschermt tegen invloeden van buitenaf. Hier gebeurt de meeste ambacht en daar staat restaurant CLOS ook voor, maar dan midden in de stad.”

Gerechten met een verhaal

Dat de focus vooral op wijn ligt, wil niet zeggen dat we bij CLOS niets kunnen eten. Naast een fraaie charcuterie plank, kaasplank of borrelplank met allerlei happen, serveert het restaurant ook een goed diner. Hier heeft de creatieve Rutger ook iets unieks bedacht, om toch de link te houden met het verhaal en de wijngebieden. “Een wijngebied kan bijvoorbeeld een inspiratie zijn voor de chef om een bepaald gerecht te maken. Ook gesprekken met de wijnboeren zelf kunnen voor inspiratie zorgen. Zo kunnen we bijvoorbeeld een variant verzinnen op een recept van de oma van een boer en zo dus de link leggen met het verhaal achter een gerecht.”

Urban


Bij CLOS hoef je niet bang te zijn dat je zonder stropdas niet binnenkomt. De stijl en het segment van de zaak wil Rutger juist heel toegankelijk houden. “We hebben grote ramen en hebben nu een heel moderne stijl in het hoofd. We willen het niet toespitsen op één land, maar juist overal voor open staan. Daarnaast moet er ook echt iets van de stad terugkomen en worden de wijnen belangrijk, zoals je misschien al doorhad. Dus als je binnenkomt moet een wijnmuur wel de aandacht trekken”, vindt Rutger.

Op dit moment zoekt Rutger nog hard naar een team (interesse? Kijk op zijn website) en is hij bezig met het uittekenen van de stijl van de zaak. Helaas moeten we nog flink geduld hebben, want de zaak gaat pas in maart open. Maar wij hebben in ieder geval iets om flink naar uit te kijken. En jullie nu ook!

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De nieuwste restaurants in Amsterdam van 2019, wat is jouw favoriet?

De Favoriete Nieuwkomerslijst is de lijst van nieuwe aanwinsten voor de stad Amsterdam in 2019. Wat is jouw favoriet? Stem nu!

Van wijnenthousiast naar een professioneel proever (slot)

In deze serie volgt de Buik hoe Gijs zijn WSET-niveau 3 haalt en deze keer staat het examen op het programma. Blind proeven en theorietoets met 50 vragen.

Twee jaar Selva en Sonora: een grote familie waar je bij wil horen

Zo vierde Selva en Sonora, gevestigd in nhow Amsterdam RAI, hun 2e verjaardag: eten om te delen, live muziek, cocktails en een geheime speakeasy.