Horecanieuws op de Buik van Amsterdam

Tula Cantina
Samen met onze rubrieken over recente openingen (op Instagram, in onze nieuwsbrief en op onze site) is deze maandelijkse rubriek de plek om de ontwikkelingen in de Amsterdamse horeca in de gaten te houden.
Check ook vooral onze agenda, want nergens gebeurt zoveel in tijdelijke vorm, zoals chefs collabs, pop-ups, foodfestivals, wine tastings en meer.
Nieuws van december en alles over de feestdagen
We geven je dit jaar voor de laatste keer een korte update over wat er gaande is in de Amsterdamse horeca. Voor een deel zoals we altijd doen, met wat er recent open is gegaan en welke zaken nog openen in december.
Begin januari komen we dan terug met een uitgebreide update over de geplande openingen van begin 2025. Er is meer, we vertellen ook welke zaken moesten sluiten of van concept zijn veranderd en de personele ontwikkelingen in Amsterdam.
Tot de Kerstdagen blijven we je op de hoogte houden waar je nog terecht kunt om van een kerstmenu te genieten, maar ook waar je die eventueel kunt bestellen, geven je ook nog een aantal leuke tips om je te helpen als je zelf de show wilt gaan stelen met een eigen kerstmenu en geven we je de beste wijntips.
Horecanieuwtjes in 020
Vrienden van Amstel LIVE keert 6 en 13 december tijdelijk terug in Café de Heeren van Aemstel aan het Thorbeckeplein. De chef van De Juwelier, Yoran Jacobi, gaat een nieuwe uitdaging aan, maar gelukkig werkt hij de komende maand nog wel zijn opvolger Wouter Wingelaar in, die van zusterrestaurant 212** komt.
Helaas is restaurant Contrast, waar we vorige maand nog een hapje deden, gestopt, door een meningsverschil tussen de chef en de eigenaar. We zijn benieuwd wat daar nu gaat gebeuren.
Ao Bar, de azuurblauwe specialty coffee zaak, in de Van Hallstraat in West stopt ermee. Er komt ook een einde aan Zomerbar & Club Nano aan de Papaverhoek in Noord. Eind december moeten ze sluiten, de panden worden gesloopt en maken plaats voor nieuwbouw.
Toch nog even een nieuwtje over een nieuwe opening. Een van onze favorieten Zoldering* gaat tweede zaak beginnen. Boon & de Koot wordt de naam van hun nieuwe wijnbar & restaurant in het oude Barentsz. Eind december meer hierover.
12 x net geopend in Amsterdam (december)

De Veganees verhuisde de hele zaak van West naar een iets kleiner pand in Oost aan de Wibautstraat 95, waarna Café Komeet het oude pand aan de Eerste Constantijn Huygensstraat betrok met een creatief Nederlandse menu en fijne wijnen. Binnenkort ons verhaal over beide zaken.
Bakkerij Louf, je weet wel, naast Binnenvisser, knalt door en opende recent een tweede vestiging in het voormalige pand van De Avondmarkt aan De Wittenkade 96 in Westerpark. De mannen van Binnenvisser creëerden met Café de Linden, in plaats van het nog niet zo lang geopende Café de Zon van Tim Immers, een nieuw modern bruin café. Beetje naar voorbeeld van hun Café Twee Prinsen, maar nu aan de Lindengracht. In Noord opende Café Pek op de oude plek van Stewart & Sally aan het Van der Pekplein een echte buurtkroeg en dagzaak.
Barracuda Bar is deze winter omgetoverd in Restaurant Kwiekwie, een Surinaamse pop-up van London Loy, Noni Kooiman en Joey Baal & Maus Meeuwig van Barracuda. Omoka opent tot eind december een pop-up op de oude plek aan de Papaverweg van The New New (Golden House) met de Afrikaanse keuken.
Jeju Korean Kitchen and Bar is net open aan De Clercqstraat (West) in het oude pand van Five Brothers Fat.
De vinylbar annex restobar neemt een vlucht in Amsterdam. Loop 51 opende recent met een lekker vintage interieur in het oude Café Fonk in de Dusartstraat in De Pijp.
Maracuya in de Jan Pieter Heijestraat is een zaak van twee nieuwe horeca-ondernemers: Bob Muijs en Kauther Yahya. Hier staat aandacht voor de gast en rust centraal en wordt een grotendeels vegetarische kaart gevoerd.
De dagzaak Buurt ging eind november officieel open aan de Overtoom, op de oude plek van Otto Volante.
De moderne Griekse keuken is al even in opmars en ook Griekse streetfood. Het nieuwe The Gyros Lab aan de Ceintuurbaan in Zuid heeft de ambitie om de beste gyros van Amsterdam te serveren.
Amelie Amstelveen is een wijnbar met dakterras en serveert naast mooie wijnen ook de gerechten van het naastgelegen Amber Garden Restaurant aan de Van Heuven Goedhartlaan in Amstelveen.
4 x nog net open in Amsterdam (december)

Het is gelukkig een aantal ondernemers nog gelukt om net in december te openen.
CUE Restaurant opent op 4 december de deuren met een uitgebreid fine dining menu en een bijzondere wijnservice. Binnenkort meer op de Buik.
Esra, in het oude The Beefchief Oost, van Selin en Steph, opent deze week de deuren met een Mediterrane keuken.
WE ARE EDN is de nieuwe all-day zaak op de begane grond van het DoubleTree by Hilton bij het CS. Hier eet je lokale en internationale favorieten in een gezellige setting.
Tula Cantina, het zusje van Coba, in Noord gaat ook deze week open met koffie, Mexicaanse patisserie en lunch en in de avond ‘killer’ cocktails.