Deze restaurants openen in Amsterdam in het voorjaar van 2024

Bij de Buik zit je altijd goed als het om de nieuwe openingen van de betere Amsterdamse horeca gaat. Lees gauw wat er in het voorjaar van 2024 in het verschiet ligt.

1 Mrt 2024 Hans van de Meeberg

blogger Hans is hoofdredacteur van de Buik van Amsterdam en daarnaast freelance redacteur bij Misset Horeca evenals groot liefhebber van eten en drinken.

Deze restaurants openen in Amsterdam in het voorjaar van 2024

Het wordt voorjaar in Amsterdam en er komt een openingsgolf aan, met maar liefst 25 openingen van restaurants, cafés, (koffie)bars en enkele andere etablissementen die ons opvielen. We blikken ook vooruit op later in het jaar met nog eens 12 spraakmakende nieuwe zaken. Daarbij een korte blik op wat Amsterdam culinair bezighoudt, als we deze openingen als leidraad nemen.

​Over de openingen van nieuwe Amsterdamse restaurants op de Buik van Amsterdam


Jullie zijn wel van de Buik gewend dat we elke twee maanden een update geven van de restaurants die binnenkort hun deuren openen. In vorige edities voegden we daar ook de net geopende zaken aan toe, maar die melden we vanaf begin van het jaar elke maandag van de week in een speciale post op Instagram. Zo blijven jullie continu op de hoogte en kunnen jullie snel de nieuwe zaken bezoeken.

Vanaf deze editie kijken we dus vooruit en melden we 25 geplande openingen van restaurants, cafés en cocktail- en koffiebars. Ook noemen we nog eens 12 zaken voor wat later dit jaar, die staan helemaal onderaan en geloof ons, die wil je niet missen. Dus lees vooral tot het eind.

Wij zitten er weer bovenop en zullen tegelijk proberen zo snel mogelijk ook verhalen te maken over deze nieuwe zaken. We beginnen als altijd met een korte beschouwing over wat ons is opgevallen aan de naderende openingen.

​Mediterraans eten en hotelrestaurants

We hadden al verwacht dat de trend van Italiaans, Frans of breder Mediterraans zich ook in 2024 zou voortzetten. Met Novi, Pomodoro, Nonna en Bisous is dat zeker het geval.

Ook zijn er veel activiteiten binnen de Amsterdamse hotels. Barbounia, met Schilo’s Mediterrane keuken, vernieuwde de brasserie op de begane grond van Het Conservatorium Hotel, Bastro (bar & bistro) Prins & Aap wordt de vernieuwing van restaurant Bluespoon van het Andaz Hotel.

Op de plek van de Heineken Hoek verrijst dit voorjaar The Diamond met een geheel nieuwe Heineken Hoek en nog twee andere restaurants. In het rond de zomer op te leveren Maritim Hotel (Noord) komen maar liefst vier restaurants. En als knaller verwacht zo rond het eind van 2024 het meest luxe hotel van Amsterdam The Rosewood te openen met drie inpandige horecagelegenheden.

​9 x een sluiting

Waar zaken openen, sluiten zaken ook helaas. De Buik is blij dat Auberge (voorheen Jean & Marie) wordt voortgezet, maar dat lukt niet elke zaak. Oplopende kosten, nog steeds het tekort aan personeel en de naweeën van de pandemie doen ook veel ondernemers besluiten tot sluiten.

Zo sloten de afgelopen maanden Bambino, Otto Volante, Bij Kees, La Cerveceria, Mastino, Café Zuid en Bij Qunis in Lijnden.

Deze week kondigde een van onze favorieten Public Space ook de sluiting aan. Datzelfde deed Alex Haupt, de chef en eigenaar van 101 Gowrie, die later dit jaar terug naar Australië vertrekt en daarom zijn zaak nu al te koop heeft gezet.

​Deze 25 restaurants openen binnenkort

​6 restaurantopeningen in Amsterdam-Centrum


Rocco Gourmet serveert binnenkort ‘restaurant’ kwaliteit ‘sous-vide’ bereidde Italiaanse gerechten voor take-away of direct bij je thuis. A Beautiful Mess verlaat het Manor Hotel in Oost en trekt vanaf 1 maart in de enorme ruimte op de begane grond van Het Bookinggebouw aan het Oosterdok.

The Siren trekt in de oude locatie van Bar Italia aan het Rokin en stort zich op ‘Mediterraans’ fine dining inclusief private dining plus een loungebar. Ze gaan naar verwachting in april open. Maijard Smashburgers is bijna klaar voor opening van een tweede zaak in de Negen Straatjes.

In het oude pand van Il Fiore aan de Lindengracht in de Jordaan opent rond de tweede week van april Enté. Een nieuwe stijl cafe waar je net zo makkelijk voor een biertje of borrel binnenloopt als een avond culinair genieten met fijne gerechten en goede wijnen. 

Drie ex Pesca-medewerkers starten in het oude pand van Pastaria aan de Westerstraat hun Roux. Het restaurant opent begin april en krijgt een open keuken midden tussen de gasten met casual fine dining stijl, met focus op de producten, kaart die met de seizoenen meebeweegt en veel aandacht voor wijn. Barstro Prins & Aap gaat Bluespoon in het Andaz Hotel vervangen. We gaan er binnenkort even kijken.

​5 restaurantopeningen in Amsterdam-Oost


Bij Novi, Strada Mezza (Middenweg), zijn de eerste tekenen van leven te zien. ‘De Huiskamer van de Watergraafsmeer’ in het oude Café Cliché kreeg vrolijk oranje posters op de ramen. Opening rond april.

In het Badhuis, voorheen Oedipus Café, aan het Javaplein opent 3WO in maart een nieuw café met een leuke eetkaart. De koffie-invasie in Oost zet met Cafecito op de Linneausstraat/Transvaalkade verder door. Open tweede helft van maart.

Blini Queen is de tweede zaak, nu in Oostpoort, van het stel achter de zaak met dezelfde naam aan de Weesperzijde. Salumeria Moderna staat aangekondigd op het raam van het pand aan de Mauritskade tussen de ingang van Café Wu en Dappertutto.

​4 restaurantopeningen in Amsterdam-West

Nonna Cucina Italiano opent maart/april in het oude Café Komodo aan de sterk in ontwikkeling zijnde J.P. Heijstraat. Nog een trattoria Pomodoro opent aan de Potgieterstraat vlak bij het Bilderdijkpark in het oude Pizza Padrone.

Jacob, een restobar in nieuwe stijl komt in plaats van Bar Dapper aan de Jacob van Lennepkade, met Neil Perukel (ex Coulisse) in de keuken en een groot zonnig terras.

Ferry wordt de naam van het oude Pont 13 (de veerboot in de Houthavens) met het team achter de Maître wordt hier vanaf april à-la-carte seizoensgericht gekookt met een fijn terras gelijk op het water.

​7 restaurantopeningen in Amsterdam-Zuid

Bij Lera gaan matcha en koffie samen op de Ferdinand Bol. Wij verwachten dat de groene invasie van de Japanse poederthee nog even voortzet. Otemba Gyoza Bar van de mannen achter Otemba Ramen opent in de oude ‘burger’ zaak aan de van Wou 15, tegenover de ingang van de Albert Cuyp.

Vanaf 1 maart serveert de Predetariër Wild & Deli Pop-up de wildste broodjes van Amsterdam in de Gerard Doustraat 180. Bij Bisous, in de Albert Cuypstraat, die ook een Mediterraanse keuken gaan voeren, wordt druk gewerkt. Aan de overzijde wordt de laatste hand gelegd aan de (her)opening van Auberge. Aan Bennies op de Schinkel wordt druk geklust. De pop-up locatie van chef Rick Swinkels wordt omgezet in een vast restaurant.

​2 restaurantopeningen buiten de ring

Lute’s Kruidfabriek wordt omgeturnd in FêteVis en gerund door zijn twee dochters. Het opent begin maart. Lute zelf is druk bezig met zijn ‘farm-to-table’ - project in de Noordoostpolder, daar zullen we later dit jaar nog zeker aandacht aan besteden (opening in 2025).

Momi, met de interessante West-Afrikaanse keuken, opent in april in het nieuwe gebouw Punt Sniep in Diemen.

​Deze 12 zaken openen op langere termijn in Amsterdam


The Diamond, het nieuwe hotel op de plek van de Heineken Hoek, komt met een geheel vernieuwde Heineken Hoek, een steakhouse, een fine dining restaurant en membersclub waar chef Thomas Kooijman (ex SAAM en Bar Alt) achter het fornuis staat.

Rond de zomer gaat Hotel Maritim in Noord open met de restaurants Wiener Café, Kazue en Loef. Aan Kokomo, de all-day restaurant en evenementlocatie op Zeeburg, wordt druk gewerkt. Opening wordt in april of mei verwacht.

The Rosewood in het oude Paleis van Justitie aan de Prinsengracht gaat komen met drie restaurants waaronder een Indiaas finedining restaurant. Het project is enorm vertraagd, maar nu wordt gemikt op eind 2024 of zelfs begin 2025.

De mannen van Van der Veen zijn bezig met een plek binnen de Grachtengordel. Daar hopen we binnenkort meer over te vertellen. Er gaat iets heel moois gebeuren aan de Albert Cuypmarkt. Escobar wordt omgetoverd in restobar Badcuyp. Waar Martin de Nes (ex Rijsel), Tobias Kuijt (ex Troef) en chef Joep Hermans (ex Bar du Champagne) hun ervaringen samenbrengen in een restaurant en (wijn)bar waar toegankelijk, zonder poespas, op open vuur gekookt gaat worden met een zeer uitgebreide wijnkaart. Opening rond tweede week van mei, wij kunnen niet wachten. 

De Twee Grieken in de Prinsenstraat wordt een nieuwe zaak van de mannen achter Kikkie. The Med (Mediterraanse sandwiches) opent einde dit voorjaar aan het Rokin 81-83. Op de valreep hoorden we over een high-end Japanse Omakase met een vestiging in Londen die zoeken naar een geschikt plek in Amsterdam.
Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De derde locatie van Heemelrijck met een hit van Yves

Sinds kort heeft restaurant Heemelrijck vol Hollandse glorie en familiare gezelligheid een nieuwe vestiging geopend op de Lijnbaansgracht.

Footnote Coffee

Elke maandag deelt de Buik een nieuw, recent of binnenkort te openen restaurant met je. Vandaag bespreken we Footnote Coffee.

Uit ons magazine: de smaken van China in Mokum

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met Timo de Beurs van Café Wu en Kaji But van Sea Palace.