Dit zijn de 5 foodtrends voor 2022 volgens de Buik

Net als voorgaande jaren presenteert de Buik de foodtrends voor 2022: altijd apéro, het food-a-verse, perfecte patisserie, dinner party’s & private chefs, bestel met het Australisch model.

5 Jan 2022 Gijsbregt Brouwer

blogger Gijsbregt is mede-oprichter van de Buik, foodtrendwatcher en podcast host

Dit zijn de 5 foodtrends voor 2022 volgens de Buik

Net als voorgaande jaren presenteert de Buik de foodtrends voor het aankomende jaar. Voor 2022 zijn dit de foodtrends: altijd apéro, het food-a-verse, perfecte patisserie, dinner party’s & private chefs, bestel met het Australisch model.

Deze foodtrends worden elk jaar geschreven door Gijsbregt Brouwer, mede-oprichter van de Buik en foodtrendwacher. Meer foodtrends lezen, bekijk de voorgaande edities of abonneer je op de foodtrend nieuwsbrief van Gijsbregt.

Altijd apéro

Apéro bij Bomboloni's

In Nederland spreken we graag over een borrel en in het Engels hebben ze het over drinks. De Fransen zijn meer gedistingeerd, zij houden – praktisch elke dag – apéro: een borrel, net na het werk, bedoeld om de eetlust op te wekken, voordat er later op de avond gedineerd wordt. De twee elementen van apéro zijn, lichte drank in de vorm van een aperitief en kleine hapjes, die makkelijk, elegant graaiend of snaaiend te verorberen zijn. Bij het eerste gaat het om typische apéro mixers met Franse of Italiaanse roots, denk aan Aperol Spritz of kir. Bij het tweede zien we vaak simpele snacks zoals olijven, nootjes, chips of crackers met kaas, maar het mag ook ingewikkelder, met paté en croute en kleine glaasjes of bordjes met compotes of salades. Zo lang het maar hartig is.

In 2022 gaan we veel vaker aan de apéro. Deels komt dat omdat onze horecamomenten veranderd zijn, vanwege de eindeloos wisselende openingstijden: we drinken vaker op minder traditionele momenten, bijvoorbeeld in de loop van de middag. Deels komt dit omdat gerechten in de horeca simpeler moeten: koud, snel te bereiden en met veel afwisseling. Dus laat de traditionele borrel na (thuis)werk links liggen en ga aan het apéro bij Bomboloni's (bij Volare), bij Glou Glou of bij VRR.

Food-a-verse


Food in het food-a-verse zoals deze meest verkochte vegan burger van 

Ons hele leven is online, maar eten en drinken bleef daar traditioneel bij achter. Dat is logisch: eten is een fysieke bezigheid. Uit eten (en drinken) bestaat niet voor niets uit het woord “uit; je trekt erop uit, naar het etablissement om je te laten bedienen en voor je te laten koken of drankjes in te laten schenken. Zo net voor de pandemie kwamen de eerste barsten in dit model: reserveren ging online, gerechten werden via de bezorg apps besteld en vervolgens thuisgebracht. Van eten werd steeds meer digitaal genoten via shows op streamingdiensten en foto’s en video’s op social media. Inmiddels zitten we bijna twee jaar in de pandemie, eten we veel vaker thuis dan ons lief is en bouwen we een nieuwe relatie met (uit) eten op: het wordt verweven in onze digitale levens. Er ontstaat een digitaal universum: het food-a-verse. In 2022 groeit het food-a-verse als kool: van online bestellen tot food als content, van food in games tot nieuwe apps die helemaal om eten & drinken draaien.

Bezorging is het meest opvallende onderdeel van het food-a-verse, zeker als het om gerechten gaat die je niet eens in een ‘gewone’ zaak kan krijgen. Bovenstaande cheeseburger Melt van Vegan Burger Brothers (via Bright Kitchen), de dinerboxen voor thuis van Ron Gastrobar en de burgers van Cannibale Royale. Die laatste heeft ook meerdere fysieke vestigingen, want online en offline lopen steeds meer door elkaar. Ook de beleving online groeit. Een maaltijd in het food-a-verse is nooit te vergelijken met een diner in een restaurant, net zomin als FIFA spelen te vergelijken is met voetbal op het veld, maar de ervaring buiten de traditionele omgeving van de horeca gaat met sprongen vooruit.

Perfecte patisserie


De cardamom bun bij Public Space

Nog een Franse trend, na apéro? Nou nee, maar pastry ofwel deegwaren in de brede zin van het woord krijgen alle aandacht in 2022, zowel zoete als hartige. Dat kunnen uiteraard mooie traditionele Franse baksels zijn, zoals de croissant of de eclair, maar kijk vooral – veel– verder dan de klassieke West-Europese keuken. Denk aan zoete lekkernijen als Zweedse kaneel of kardemom buns, die bij de ficka passen (knus koffiemoment thuis). Of denk aan Chinese deeggerechtjes, zoals de hartige (of zoete) gestoomde buns of pineapple buns (zonder ananas, het ligt aan de vorm) of aan Argentijnse (hartige) of Mexicaanse (zoete) empanadas.

Net als apéro is patisserie vooraf bereid, worden de hapjes vaak koud geserveerd en zijn ze een lust voor het oog. Ofwel gemak bij het opdienen voor de gast en verrukking bij – het fotograferen voor Instagram of Tiktok en – opsmikkelen door de gast. Die combinatie maakt patisserie erg anno 2022. Traditionele Franse patisserie in al haar brilliance vind je bij The Duchess (zie het voorbeeld van de Fall Afternoon Tea op de omslagfoto) of Busia, pineapple buns bij Cream & Bun, cinnamon bun bij 4850 of de cardamom bun bij Public Space en empanadas bij Baires.

Dinner clubs en private chefs

Ben van Geelen is private chef

Horeca thuis is het nieuwe normaal. Bezorging krijgt daarbij de meeste aandacht (zie ook food-a-verse), maar er gebeurt veel meer thuis. Het niveau van thuis eten is omhooggeschoten de afgelopen twee jaar. Door betere producten (wijn en kaas voorop), uitgebreidere diners en – ondanks of juist dankzij alle coronamaatregelen – met grotere en afwisselendere gezelschappen. Dinner party’s zijn feestelijk aangeklede diners thuis, met meerdere gangen, goede wijn bij de spijzen, een thema (soms), tafelschikking (soms) en nieuwe gezichten (vaak). Sommige dinner party’s komen voort uit dinner clubs (die regelmatig samenkomen), andere zijn eenmalig of ter ere van een speciale gelegenheid. Bij dinner clubs is er een vaste chef (of zijn er vaste chefs) en vaak ook een ‘sommelier’. Er zijn ook professionele chefs die zich verbinden aan dinner clubs of die als private chefs op komen treden bij hun gasten thuis. Niet te vergeten: de dinerboxen van restaurants, die ook geregeld met grotere gezelschappen thuis in feestelijke setting worden ‘bereid’.

De wisselende golven van de pandemie zullen ook in 2022 de dinner party’s (eventueel met private chefs of dinerboxen) in de kaart spelen. In Amsterdam zijn er al verschillende dinner clubs, die vaak via Whatsapp gedeeld worden. Ook zijn er veel chefs die thuis voor je komen koken. Sommigen alleen als de restaurants dicht zijn, zoals Flavio Carestia van Domenica, anderen zoals Ben van Geelen staan altijd open voor dinner party’s thuis.

Bestel volgens het Australisch model

Bestellen doe je aan de bar bij de Waterkant

Ben je wel eens Chinees wezen eten bij Yellow River of bij Cate Dak? Of koffie gaan drinken bij Coffee Company? In beide gevallen bestel je aan de bar, zoek je een plek om te gaan zitten en wacht je tot je gerecht of drankje klaar is. Soms wordt je naam genoemd, soms werkt het met een buzzer (zoals vroeger in Breakaway), in alle gevallen is er minder personeel nodig: niet aan de tafel om op te nemen en niet naar de tafel om de bestelling te brengen. Deze manier van bestellen zie je veel in Australië, een land met hoge personeelskosten en veel ervaren (dus duurder) horecapersoneel. Nederland is op weg naar een vergelijkbare situatie waarbij er andere modellen voor inzet van personeel nodig zijn, vanwege tekort in personeel en veel wisselingen in drukte in de zaak (door de coronajojo). Daarom zullen we in 2022 het ‘Australisch model’ vaker zien, op terrassen, op het strand, maar ook in zaken binnen.

Deels zal deze aanpassing door technologie opgevangen worden, denk aan bestellen via QR-codes in de Foodhallen, de buzzers in Vapiano of zelfs vooruitbestellen via de app of website zoals bij Lebkov. Deels is het een andere indeling van de zaak. Tijdelijk, zoals de kiosk op een strandtent of een buitenbar bij Strand Zuid of permanent zoals bij de Waterkant, waar je aan de bar je drankjes en hapjes bestelt. In 2022 zullen we meer zaken de overstap zien maken van tafelbediening naar het Australisch model.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Dit zijn de 5 foodtrends voor 2021

Dit zijn de 5 foodtrends voor 2021: buiten is het nieuwe binnen, de zwammen komen, van merk naar plek, abonnement op je eten en nog een keer gebruiken.

16 x lekker eten en genieten van SAIL 2025

7x lekker eten & top uitzicht tijdens SAIL 2025: van fine dining tot relaxte terrassen met zicht op tallships. Ontdek hier de beste plekken!

De vier restaurantopeningen voor direct na de zomer, waar we allemaal op zitten te wachten

Vier veelbelovende restaurantopeningen in Amsterdam na de zomer: Franz, Blik, Toet en de nieuwe restobar van Simon Witmaar.