Het concept hield Freek van Noortwijk al een tijdje bezig. Door de hele situatie waar we ons nu in begeven, gecombineerd met een aantal veranderingen in zijn leven. “Ik heb heel de zomer thuis met fikkies op open vuur staan koken”, vertelt Freek . “Toen dacht ik: dit is wat ik ook wil doen voor andere mensen.” We spraken Freek - mede-eigenaar en chef-kok van BREDA Group – over zijn nieuwe concept: ‘Met FREEK, écht eten’ dat wordt gelanceerd op 12 november vanuit restaurant GUTS.
Beleving zoals thuis
Gezond en verantwoord koken doet Freek al jaren thuis voor zijn vrienden en familie. Die beleving wil hij met zijn concept ook aan andere mensen meegeven. “Het zijn gerechten waar je je voldaan bij voelt, het is natuurlijk leuk als je uit eten gaat om experimenteel en om meerdere gangen te eten. Maar soms wil je gewoon eten dat gezond en gevarieerd is. Niet alleen qua smaak maar ook vanuit de gedachte om een beetje voor jezelf zorgen.”
A
lles wat op de kaart komt te staan is altijd eerst thuis gekookt en geproefd, om zoveel mogelijk de beleving na te bootsen van hoe mensen het thuis gaan ervaren. “Dan heb je toch een andere beleving met wat je hebt gemaakt, dan wanneer je het haastig in het restaurant proeft met je koksbuis aan.”
Wat het eten zo écht maakt, is dat het herkenbaar eten is. Geen exclusiviteit, schappelijke prijzen en met veel liefde geperfectioneerd. De focus ligt in het bijzonder op groenten. “Het is eigenlijk ontstaan doordat mijn buurvrouw hier een moestuin heeft, het groeit in de aarde en volgend jaar komt het weer terug, dat is toch geweldig.”
Creatief met groenten

De kaart bestaat uit gezonde, verantwoorde en voedzame maaltijden. Maar wel stoer, zoals Freek het zelf noemt. Geen gelul en moeilijke bereidingen, maar wel met lokale groenten, wildpluk en met zijn eigen signatuur. “Ik denk dat mensen bij groenten snel denken: daar houdt mijn creativiteit op, maar dat hoeft helemaal niet.” Op de kaart staan soepen, salades, maaltijden en voor de grote eters nog een aantal bijgerechten en desserts. Naast overwegend vegetarische kost zijn er voor de liefhebbers van vlees en vis bereidingen met Noordzee schelvis en gestoofde wangetjes van Baambrugs varken. “Je wil de mensen een beetje opvoeden, maar je wil ze ook niks opleggen.”
Dat de focus op gezond ligt betekent niet dat het alleen maar rauwkost is, het is wel culinair. “Er wordt heus wel een klont boter gebruikt, en de salade met loof en knolsoorten is wel gezonder dan de aardappelpuree, maar dat is logisch.” Over de knolselderij is Freek erg te spreken. “Knolsolderij gepoft in zoutkorst, niet normaal. Super veel werk, maar dan heb je wel knolselderij zoals je nog nooit hebt gegeten.”
Culinair verantwoord 
Voor de nagerechten heeft Freek de verleiding om met chocolade, slagroom, zout en karamel aan de slag te gaan kunnen weerstaan. “Er is een taartje van pompoen, kastanje sinaasappel en pompoenpitten, nul calorieën is het niet, maar het is wel een dessert met gezonde ingrediënten.” Natuurlijk is er dan ook nog de mogelijkheid om een fatsoenlijk glas wijn of een lokaal biertje te bestellen, maar Freek heeft bewust gekozen om ook slowjuices aan te bieden. “Ik denk dat het in deze tijd belangrijk is om ook aan je weerstand te denken, daarom heb ik wisselende sappen bedacht.” De hoofdingrediënten van deze sappen zijn niet fruit, maar vooral groenten. “Vaak zijn die sappen wel gezond, maar niet zo lekker, of andersom. De sappen zijn mooi gebalanceerd met kruiden en specerijen waardoor er een culinair verantwoord slowjuice sapje is uitgekomen.”
Wekelijks wisselende kaart
De gerechten op de kaart zullen wekelijks wisselen op basis van producten die in het seizoen zijn. Ook gaat Freek vanaf de tweede week recepturen meegeven bij de gerechten, zodat mensen het thuis zelf ook kunnen maken. De gerechten van ‘Met FREEK, écht eten’ zijn vanaf 12 november af te halen vanuit restaurant GUTS. Afhalen of bestellen via Deliveroo is mogelijk van woensdag tot en met zondag tussen 16:00 en 22:00.