Hotel de Goudfazant is al sinds de start van de Buik van Amsterdam een van onze meest bekeken restaurantpagina’s. Normaalgesproken passen er in de oude garage 300 (!) mensen. Toen ze in oktober voor de tweede keer de deuren van hun restaurant moesten sluiten, was dit voor niemand meer een verrassing. Wat ze wel zeker wisten, was dat ze niet stil wilden staan. Ze verbouwden het restaurant om tot een heuse vendejo (supermarkt, red.).
Supermarkt in de Goudfazant

Tijdens de eerste horecasluiting in maart, had Hotel de Goudfazant takeaway en delivery gerechten. Toen het restaurant voor de tweede keer moest sluiten, zag eigenaar Niels Wouters het niet zitten om dit opnieuw te doen. “We hadden al een bakkerij, waar we ons eigen brood bakken. Toen bedachten we ‘dan maken we daar een supermarkt van’.”
Ondertussen loopt de supermarkt als een trein en is het er behoorlijk druk. “Mensen vinden het ook leuk om weer eens even een soort uitje te hebben”, vertelt Niels. “Er was natuurlijk een tijd lang niet zo veel te doen, zelfs de bioscopen waren dicht, dus mensen kunnen er op deze manier echt even tussenuit.” Ook voor het personeel van Hotel de Goudfazant is het fijn om bezig te kunnen blijven en nieuwe dingen uit te kunnen proberen. “Het is ook gewoon heel gezellig, zo komen er tenminste nog mensen over de vloer en je ziet al je vaste gasten op deze manier nog.”
Producten en takeaway maaltijden

In de supermarkt worden kant-en-klaarmaaltijden verkocht, die normaal gesproken worden geserveerd in het restaurant. “We verkopen ook losse producten die we zelf maken, denk aan mayonnaise, sambal en jam bijvoorbeeld”, legt Niels uit. “Maar ook natuurlijk ons brood en allerlei lekkers uit de patisserie. Er liggen zelfs producten van andere restaurants, zoals van Cobra en Skatecafé. Zij maken ook eigen producten en zetten deze bij ons in de winkel te koop.” In deze supermarkt zijn hierdoor allerlei bijzondere en verse producten te koop uit de Amsterdamse horeca die niet in de alledaagse supermarkten te verkrijgen zijn.
Toekomst van de supermarkt

“Het is echt heel leuk en we hebben er veel plezier van”, vertelt Niels over de supermarkt. Hij zou graag doorgaan met de supermarkt, ook als de horeca weer open mag en hij weer aan het werk kan gaan in het restaurant. “Natuurlijk verdien je wel minder makkelijk geld met de supermarkt, maar het is toch wel erg leuk. Als er straks nog animo voor is, willen we er zeker mee doorgaan.” Voorlopig is de supermarkt sowieso nog open en raden wij iedereen aan om een bezoekje te brengen aan deze bijzondere winkel.