Noord gestoord? Nou, er openen wel gestoord veel restaurants, eetcafé's en andere hotspots de laatste tijd. En binnenkort komt er weer een restaurant bij. IJver opent namelijk in de zomer haar deuren in de voormalige Scheepsbouwloods op de NDSM-werf.
In hetzelfde gebouw als waar maandelijks de vlooienmarkt de IJhallen plaatsvindt, werken ondernemers Reinout Ezinga, Sikko de Jong, Tim Jongens, Herman Klukkert en Arne Kleijn aan restaurant IJver.
Eerder spraken we al met ondernemer Reinout (ook bekend van Bar Baarsch, Café Vrijdag en Weesper) over het concept. Maar nu zijn we wat meer te weten gekomen over de culinaire ambities.
Bijzondere borrelhappen

In de keuken zwaait namelijk chefkok en culinair adviseur Herman Klukkert straks de scepter. “De menukaart van IJver wordt een frisse mix van de Nederlands en de Franse keuken", zegt Herman in een persbericht. De keuken wordt uitgerust met een drie laags houtskoolgrill die wordt gestookt met mangrove houtskool. Wat volgens de chef zorgt voor een subtiele, karaktervolle smaak.
Op kaart vind je straks ingelegde, ingemaakte en geconserveerde groenten en fruit. “Niet alleen om de Amsterdamse traditie van inleggen hoog te houden, maar ook om optimaal gebruik te maken van wat het seizoen te bieden heeft.”
Ook voor borrelhappen kom je aan je trekken bij IJver. Het restaurant gaat verschillende snacks serveren. Denk: curryworst, jerk chicken, huisgemaakte piccalilly met oude kaas en charcuterie van Hollandse bodem.
Bier-spijs

Bier staat centraal bij IJver. Niet alleen op de drankkaart, maar ook in de keuken. "We maken bier-spijscombinaties en koken met bier; denk aan een haantje gestoofd in Weizenbier, een frisse, hoppige dressing van IPA met jonge peulvruchten en een slush puppy van kriekenbier”, aldus Klukkert.
Er staan 34 soorten bieren op de tap, serveert biercockstails en 100 verschillende soorten op de fles. “Wij hebben zelfs een biersommelier aangesteld”, vertelde Reinout ons eerder al. “We hebben voor dit concept gekozen omdat we gewoon enorm van lekkere bieren houden en een biertje altijd voor een ongedwongen en toegankelijke sfeer zorgt.”