Het plan ontstond zo’n jaar of 5 geleden. Een unieke kans om een horecagelegenheid neer te zetten op het hippe, creatieve NDSM terrein. Niet op zomaar een plek, nee een plek in de voormalige Scheepsbouwloods. Benieuwd naar hoe een restaurant zich kan ontpoppen in een oude loods, ging de Buik Van Amsterdam op weg naar de preview van deze nieuwe hotspot.
De opening van IJver staat medio juli gepland. “Maar het kan ook half augustus worden hoor. We houden ons niet meer zo nauw aan deadlines.” Aan het woord Reinout Ezinga, een van de drijvende krachten achter IJver. Samen met mede-ondernemers Sikko de Jong, Tim Jongens, Arne Kleijn en chef Herman Klukkert stelt hij alles te werk om het grote publiek op dit unieke stukje van het NDSM terrein te verwelkomen. Aan de laatste loodjes wordt hard gewerkt. Zodat heel Amsterdam en omstreken straks kan genieten van alles wat IJver te bieden heeft op culinair gebied.
Loods met een stoer ijverig karakter
IJver, een restaurant in een loods, heeft een karakteristiek industriële en stoere uitstraling, door de blauwe metallic kleuren aan de ‘gevel’. Het stoere kenmerk komt terug in het gehele interieur. Niet op een kille manier, wat je bij een loods misschien zal verwachten. Nee, bij IJver is duidelijk nagedacht over het interieur. Een deel daarvan is te zien is in de comfortabele hoekjes in de serre. Daardoor zorgt IJver, ondanks de industriële omgeving, voor een plezierige, creatieve en ongedwongen sfeer.
Naast een binnengedeelte, een privé af te huren bovenruimte voor zo’n 120 personen, beschikt IJver straks over 350m2 terras; in de eerder genoemde serre maar ook buiten voor de ingang van de loods. Wij kunnen niet wachten op de zomer!
Bier, bier en nog eens bier - als drank en in gerechten
Een van de grote spelers op de IJver drankenkaart is bier. Biersommelier Arne vertelt vol lof over dit onderwerp en de grote rol die bier gaat spelen. En denk dan niet alleen aan een biertje aan de bar of bij het gerecht, nee het bier zal ook rijkelijk vloeien tijdens het beréiden van de gerechten.
Ook komt er een heuse bierkoelkasten-muur. Na het doorlopen van 4 vragen komt jouw favoriete biersmaak zo uit de muur rollen. Van normale tot zeer complexe bieren, in alle kleuren en geuren. Aan de tap zullen er zo’n 34 beschikbaar zijn, naast de 100 uit fles. En ja, zelfs biercocktails zullen niet ontbreken bij IJver. Maar kom je liever voor alleen een hapje, diner of het drinken van een lekkere wijn, dan zit je ook goed bij IJver.
Hollandse helden

Nederlands zal bij IJver de voertaal zijn, vertelt Tim, de marketing man achter IJver. En dat is duidelijk terug te zien op de kaart. Dit betekent echter niet dat de oprichters van IJver zich niet beseffen dat zo’n 40 procent van de gasten niet uit Amsterdam of zelfs Nederland zal komen. Zeker gezien het terrein waar het restaurant is gevestigd steeds bekender wordt. Aan het IJ, gelegen op een paar minuten afstand van het eindpunt van de IJveer-pont, waar de naam van het restaurant deels op gebaseerd is, zal IJver voor iedereen meer dan toegankelijk zijn.
Aardbeien met karnemelkijs

Tijdens de preview mochten wij alvast wat van die Hollandse gerechten voorproeven. Zoals de zalm ingelegd in jenever met gefermenteerde tulpenbollen. In onze ogen het meest verrassende gerecht van de avond. Mede door het erbij geserveerde zure bier gebrouwen uit wilde gist.
Een ander zeer smakelijk gerecht waar wij van mochten smullen was kalfsrug, gestoofd in lentebock met zilverui, prei en krokante knoflook. Om de avond af te sluiten met….Hollandse aardbeien, prachtig geserveerd in combinatie met karnemelk ijs en stroopwafel. Hollandse helden op je bord!
Voor ontbijt, lunch, diner en een drankje in een aangename sfeer reis je deze zomer dus af richting het creatieve en ongedwongen Noord, voor een unieke, IJverige, vriendelijke verrassing op culinaire gebied.