Tunes Bar in Amsterdam bestaat vijf jaar en dat vieren ze met… een naamsverandering. Tunes gaat voortaan Taiko Bar heten. Deze bar gaat een nog sterkere combinatie zijn tussen keuken en bar met veel Aziatische invloeden. Dat wil zeggen Japanse whiskeys en gins en nog onbekende Aziatische cocktails. Ook de bites zullen uit de Aziatische keuken afkomstig zijn en geïnspireerd zijn op het nachtleven van Shanghai en Tokyo, maar dan allemaal in de setting van een Amsterdams avondje uit. Klinkt veelbelovend? Vonden wij ook, dus wij vragen nog even verder.
“Na jaren de hotelbar zijn van het Conservatorium Hotel waren wij toe aan iets anders. We merkten dat het restaurant ook veel door locals wordt gebruikt en vonden het dus belangrijk dat het toegankelijk was voor iedereen”, begint chef Schilo van Coevorden zijn verhaal. Al sinds klein jongetje had hij een fascinatie voor alles dat afkomstig was uit Japan; flesjes, potjes, poedertjes en al het andere met een van die prachtige tekens erop. “Toen ik ben gaan koken heb ik me dat pas echt eigen kunnen maken. Wat ik zelf het liefst eet, kook ik ook het liefst voor anderen”, legt hij uit.
Internationaal team

Die liefde voor Azië en voor goed drinken en goede streetfood gerechten wordt volgens Schilo gedeeld door het hele personeel dat afkomstig is uit allerlei landen, zoals Portugal, Engeland, Italië en Spanje. “De horeca in deze stad wordt steeds internationaler. In deze bar zorgt dat er denk ik wel voor dat de gast ook een feeling krijgt van die mix van culturen, maar wel met een lokale focus”, zegt Schilo.
'Wat ik zelf het liefst eet, kook ik ook het liefst voor anderen' Schilo van Coevorden
TFC

Het team van Schilo heeft zich mogen uitbreiden met nieuwe bartendes en mixologen, maar daarnaast bereidt hij ook het menu uit. “Je kunt denken aan nieuwe toffe cocktails en Japanse biertjes, maar vooral ook aan nieuw fingerfood waarvan wij denken dat dat goed bij deze lifestyle en bij deze drankjes past. De sushi en dim sum blijven natuurlijk, maar we gaan ook TFC introduceren: de Taiko Fried Chicken. Al deze manieren van kip zijn het ideale barfood naar mijn mening.” Je kunt denken aan spring rolls met kip, gefrituurde kippenvleugels of chicken thighs.
Jubileumactie

Foto: Presstigieux
Net als het Chinese nieuwjaar, viert Taiko haar eigen jubileum. “Dat deden we altijd door elk jaar een ander ingredient te kiezen om mee te gaan werken. Super tof en daagt ook echt de creativiteit van de koks uit. Maar nu, omdat vijf jaar een bijzondere mijlpaal is, willen we het iets uitgebreider doen. Daarom nodig ik in de komende maanden chefs uit die mij inspireren of dicht bij het hart liggen”, vertelt Schilo enthousiast. Zondag 3 en maandag 4 november zal hij aftrappen met Albert Adrià, de beroemde chef uit Barcelona en de creatieve geest achter onder meer Tickets, Pakta en Bodega 1900. Met hem zal hij een ode brengen aan de Nikkei-keuken, een fusie van de Japanse en Merditeraanse keuken.