Vanaf november is Amsterdam met de Kop van Oost een bijzondere locatie rijker. Gelegen aan het water, met uitzicht op de molen van Brouwerij ’t IJ, is dit een opvallende locatie. Met het grote terras aan het water, geniet je hier ’s zomers de hele dag van de zon. Industrieel van karakter door de vestiging in een voormalig fabriekshal, maar zeker ook door het interieur. Hier ga je heen als je iets te vieren hebt, geen zin hebt om te koken, maar zeker ook als je een avondje wilt borrelen. Wij spraken met de mede-initiator Boudewijn Siliakus.
Wie
De kop van Oost is een initiatief van: Eshwin Boetting, Pieter Bas den Burger en chef-kok Nick Holter. Samen met Boudewijn Siliakus en Tjebbel Maris zijn zij eigenaar van deze zaak. Horeca zit al van jongs af in het bloed van de drie koppen van Oost. Een eigen zaak beginnen was voor de jongens dan ook een logische volgende stap.
Wat

De Kop van Oost is een ruime, speelse en lichte zaak. De gehele gevel is gebouwd van glas, waardoor het lijkt alsof je in een kas aan het water dineert. Hierdoor kun je het gehele jaar door genieten van de sprekende locatie, aan het water, met uitzicht op de molen van Brouwerij ’t IJ. De inrichting is industrieel en zeker niet standaard te benoemen. Ontworpen door designer Rein Rambaldo, die ook het interieur van Mama Kelly heeft verzorgd. Wie het interieur daar kent, weet dat dit allesbehalve simpel is. En ook hier heeft hij een opvallend, buitengewoon interieur bedacht. Marmer, fluweel, printjes en kleuren als donkerblauw en paars zetten hier de toon.
Het restaurant is speels ingedeeld door de verschillende hoogten van tafels en stoelen, maar ook door de opzet van het gehele restaurant. Van uitzicht over de gehele zaak, het water of op de semi open keuken. Voor ieder is een plekje weggelegd. De stoelen zijn uitgezocht naar uitstraling en comfort en het marmer komt zowel terug op de bar als op de tafels. Aan de grote bar in het midden kun je terecht voor een speciale cocktail of andere borrel, maar is ook fijn als je na het eten nog behoefte hebt om te blijven hangen.

Met de Kop van Oost willen de initiatiefnemers een plek bieden voor de fijnproever, culinair, maar toegankelijk voor een breed publiek. “Zowel qua prijs als sfeer”, aldus Boudewijn. De kaart is gebaseerd op de Franse keuken, maar dan met een moderne (Nick) twist, met traditionele gerechten, zoals de steak tartaar, maar ook met bijzondere combinaties van gekarameliseerde appel, speculaas, dille en crème fraîche en coquilles met gebakken bloedworst en een crème van bloemkool, hazelnoot, schuim en gepofte knoflook. Op de kaart vind je zowel vaste als seizoensgebonden gerechten.
Waar
De Kop van Oost is gelegen aan het Zeeburgerpad aan de rand van Oost. Aan het water is een groot terras gebouwd. In de zomer geniet je hier de hele dag van de zon, totdat je deze in het water ziet ondergaan. Samen met het uitzicht op de molen van Brouwerij ’t IJ, maakt dit een bijzondere plek, aldus de eerste indruk.
Wanneer
De Kop van Oost opent zijn deuren op vrijdag 9 november. Voorlopig zijn zij op vrijdag t/m zondag open voor lunch en diner vanaf 11.00 uur en van maandag t/m donderdag vanaf 17.00 uur voor diner. Er is plek voor ongeveer 170 personen en op het terras kunnen ’s zomers ongeveer 90 personen terecht. Reserveren is mogelijk.