Waar denk je aan bij Russisch eten? Klopt, wij hadden daar ook niet meteen een voorstelling van. Maar vanaf nu denken wij aan Oleg Pelmeni Bar aan de Roetersstraat. Deze toffe zaak wil Amsterdam kennis laten maken met heerlijke Russische gerechten en dan vooral de pelmeni’s. Sinds vorige week zijn zij zeven dagen per week geopend voor ontbijt, klein diner en een goede borrel. Wij waren nieuwsgierig en vroegen general manager Hans Vervoort naar de plannen voor de zaak.
Hans herkennen we van GlouGlou, de knusse en gezellige natuurwijnbar in De Nieuwe Pijp. Oleg, de eigenaar van Oleg Pelmeni Bar waar de zaak ook naar vernoemd is, is echter geen bekende voor Amsterdam. Na een keten van succesvolle koffiezaken te hebben opgericht in Sint Petersburg, Rusland, wilde hij de uitdaging aangaan om elders ook een zaak te starten. Bovendien had hij zojuist een zoontje gekregen, die hij graag wilde laten opgroeien in Nederland. “Het viel hem op dat de Russische eetcultuur hier vrijwel onbekend is. Des te leuker vond hij het om op die manier een zaak te starten. Waar de Russen de gerechten zo traditioneel mogelijk willen, kan hij hier experimenteren en zijn eigen draai geven aan de hapjes die hij kent van thuis”, vertelt Hans met hoorbaar enthousiasme.
Pelmeni?

“De Russische keuken zelf is best rauw en robuust en bestaat vooral uit vleesgerechten”, vertelt Hans. “We begrepen dat we voor de westerse gast moesten zoeken naar een mooie middenweg. Zo hebben we bijvoorbeeld van de traditionele Russische Borsch met vlees een vegetarische versie gemaakt. Borsch by Oleg is een rode bietensoep van groenten bouillon met crème fraîche ernaast en geserveerd met een Perrushki broodje: een klein pasteitje gevuld met champignon.”
Maar de boventoon van de kaart wordt toch echt wel gevoerd door de pelmeni: een Russische dumpling gemaakt van deeg, veelal gevuld met een mengsel van gehakt, koriander en peper. Deze worden meestal geserveerd in een vlees of kippenbouillon met crème fraîche ernaast. Oleg en Hans hebben originele andere varianten bedacht met een vulling van zalm, paddenstoelen of doperwten met munt . “Veel Russen zijn al langs geweest, waarvan we vaak in eerste instantie te horen krijgen dat er meer vlees in hoort, maar niet veel later zijn ze toch erg enthousiast over de nieuwe recepten. En het feit dat ze deze gerechten hier in Nederland kunnen eten. Pelmeni is echt een gerecht dat veel bij mama thuis gegeten wordt.
'Ik was niet alleen onder de indruk van wat hij kon, maar ook van hoe verfijnd de Russische eetcultuur is' Hans Vervoort
Ingewikkelde mensen?

Zelf had Hans ook weinig ervaring met Russisch eten, voor hij hier kwam werken. Hij kwam in contact met Oleg via een wijnproeverij die hij had georganiseerd. “Om heel eerlijk te zijn, dacht ik: “Jemig, wat ingewikkeld, omdat ik helemaal niet aan de mensen af kon lezen of ze de wijnen wel lekker vonden. We gingen naar huis met de gedachte dat de proeverij mislukt was. Maar de volgende dag belde Oleg enthousiast op. Oleg legde me zijn idee uit en nam me zelfs mee naar Sint Petersburg om zijn koffiezaken te laten zien. Niet alleen was ik onder de indruk van wat hij daar op poten heeft gezet, maar ook vooral van de (natuur)wijn- en eetcultuur in Rusland. Op iedere hoek van de straat kon je echt heerlijk en verfijnd eten”, vertelt Hans enthousiast. Zo besloot hij voor Oleg te gaan werken aan en in de nieuwe zaak.
Eigen dranken
De achtergrond van Hans bij de wijnbar komt bij Oleg Pelmeni Bar goed van pas. Zo heeft hij een aantal prachtige natuurwijnen geselecteerd die goed bij de gerechten passen. Veel wijnen komen uit Georgië, maar er zijn ook wijnen uit Oostenrijk, Frankrijk en Italië. Frisdranken willen ze zo veel mogelijk suikervrij proberen te schenken. “In Rusland worden de meeste frisdranken en limonades gewoon bij mensen thuis gemaakt en dat doen wij dus ook. Zo maken we onder meer zelf kombucha en kefir”, vertelt Hans. Ook de koffie is van goede kwaliteit: “De barista die bij ons in dienst is, behoort tot de zes beste van Nederland en we werken met bonen van FUKU. Wat ons betreft de lekkerste bonen die er zijn”, vindt Hans. Overdag serveren ze daarnaast ook nog traditionele ontbijtgerechten, zoals Syrniki: pannenkoekjes van cottage cheese met compote erop van bosbessen en munt. “Of een goede cinnamon Brioche”, vult Hans enthousiast aan.
Sinds vorige week zijn ze dus alle dagen open. Op maandag en dinsdag van 08:30 tot 18:00 en de rest van de week tot 22:00, zodat je na het eten ook rustig kunt blijven hangen voor een lekker glas wijn. Wij zijn benieuwd!