Redbone en Redbean: waar de Indiase en Amsterdamse cultuur mixen

Redbone is een nieuwe zaak in Amsterdam waar je heerlijke vega curry's kunt halen. Maar daarnaast is zojuist ook Redbean geopend; een leuke koffiezaak ernaast!

29 Jul 2019 Loïs Verkooijen

blogger Loïs is een echte Brabander, maar verliefd op Rotterdam. Én op reizen, taal en een lekker biertje op het terras. Die dingen zijn trouwens ook prima te combineren. Als freelancejournalist en cultureel antropoloog heeft ze een bijzondere kijk op de stad. Voor de buik verkent ze de diversiteit van de Rotterdamse horeca en gaat ze op zoek naar bijzondere mensen en unieke verhalen.

Restaurant toevoegen aan favorieten

Redbone

Jan Evertsenstraat 11, Amsterdam Maaltijd: BorrelenDinerLate night Stadsdeel: West Keuken: Indiaas Prijsniveau: Betaalbaar Bekijk restaurant

Redbone en Redbean: waar de Indiase en Amsterdamse cultuur mixen

Een aantal maanden geleden kreeg Amsterdam er een kleurrijke zaak bij: Redbone. Bij dit typisch Indiase zaakje in het oude pand van een Chinees restaurant aan de Jan Evertsenstraat, kun je terecht voor goede vegetarische curry’s. Maar er is meer nieuws, want sinds een paar dagen opende ook een koffiezaak ernaast: Redbean. Eigenaar Waldy Brewster, die ook Golden Brown Bar heeft aan de Jan Pieter Heijestraat, vertelt het verhaal achter deze rode zaak.

“De keuze om Indiaas eten te serveren, kwam vooral uit mijzelf; ik vind het super lekker en wilde al heel lang iets met die keuken doen. In Golden Brown serveren we Thais eten.” Waldy heeft niet zelf de kennis van de Indiase keuken, maar verzamelt mensen om zich heen en werkt samen met chefs die dat wel hebben. Hij legt uit: “Ik ga speuren naar restaurants die ik goed vind en kijk wat ik lekker vind. Na wat onderzoek verzamel ik mensen om mij heen die veel kennis hebben over de keuken en daar ga ik mee praten. Uiteindelijk gaan de mensen met de ‘know how’ in de keuken staan.”

Vandaag is rood...


Over het interieur is menig Amsterdammer al erg te spreken en ook Waldy was direct enthousiast toen hij de oude inrichting van de vorige zaak zag. “Het was een echt jaren zeventig interieur, je kent het wel, van als je vroeger Chinees ging halen. Eerlijk gezegd vond ik het gewoon zonde om weg te breken. We hebben bijna 75% van dit interieur gehouden en slechts het behang vervangen, de toiletten opnieuw geverfd en een beetje onze eigen twist gegeven”, vertelt Waldy enthousiast. 

Die twist zit hem vooral in de toffe posters aan de muren. Sport- en muziekposters die Waldy vroeger in zijn kamer had hangen en dingen die hij heeft verzameld maken de zaak moderner en geven het een stoer karakter. Toch weet hij al dat het niet zo gaat blijven. In oktober moet hij de zaak een aantal weken sluiten door een verbouwing van het hele blok en hij is van plan het interieur dan nog meer naar eigen stijl in te richten. 

Idealistisch


Bij Redbone heb je als vegetariër of vegan helemaal niets te klagen. De basis van de gerechten is namelijk geheel zonder vlees of vis. “Het originele plan was eigenlijk helemaal geen vis of vlees te serveren, maar dit bleek een erg groot risico in een stad waar veel mensen dit toch graag willen. Daarom hebben we een goede viscurry en een paar goede gerechten met bijvoorbeeld kip, maar ligt de nadruk niet op het vlees”, vertelt Waldy. “Persoonlijk vindt ik dat vegetarische gerechten erg lekker zijn en ik vind het gewoon een heel belangrijke afweging. Ik denk dat we met zijn allen, om het milieu en dierenwelzijn te helpen, qua vlees een flinke stap terug moeten doen. Als horecazaak is het minste wat je kunt doen, iets minder vlees op de kaart zetten”, vindt hij. 

What about Redbean? 


In het pandje naast Redbone is een klein koffiezaakje geopend: Redbean. Na een tijdje bezig te zijn geweest met Thaise en Indiase gerechten, kwam Waldy erachter dat hij het ook leuk vind om met totaal iets anders bezig te zijn. 

“Ik proefde de koffie van Coffee Nation uit Antwerpen en was enorm onder de indruk; daar wilde ik iets mee doen. Het koffiezaakje is erg klein, slechts 20 vierkante meter, maar je kunt er terecht voor goede koffie om lekker op het terrasje op te drinken of mee te nemen naar je werk. Daarnaast serveren we hier wat zoetigheden bij, zoals cakes en taartjes en drie verschillende broodjes die je ook mee kunt nemen. We hebben er voor gekozen dit niet Indiaas of Thais te doen. Het is weer heel iets anders dan de twee andere zaken. Dat maakt het ook erg leuk!”, vertelt hij enthousiast. 

Punch it!


Waldy is erg trots op de toffe punch die zij in het weekend serveren. “Officieel is dit een Engelse drank, maar we hebben de punch gemaakt op basis van rum en chai. Dit staat dan in een schaal op de bar en kun je zelf met een lepel en wat ijs oplepelen.” Daarnaast serveert Redbone een aantal wijnen, natuurwijnen en Indiase biertjes. 

Urban Dictionary


Redbone… Het klinkt voor ons toch meer een beetje als een Amerikaans steakhuis. Waar komt die naam eigenlijk vandaan? “Om heel eerlijk te zijn, klonk het gewoon heel goed”, geeft Waldy toe, “én het woordje ‘rood’ zit erin, en in het restaurant is alles simpel gezegd rood. En tot slot wordt in de Verenigde Staten (aha, dus toch Amerika?) dit woord in het urban dictionary genoemd als persoon van gemengde rassen. Dat is tof bij deze zaak, omdat we hier Amsterdamse en Indiase culturen mixen.”


Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Bij Saravana Bhavan waan je je in klein India

Bij Saravanaa Bhavan vind je echt authentiek Indiaas eten voor een redelijke prijs. De kaart is vegetarisch, bediening is vriendelijk en de smaken fantastisch.

Niet alleen het uitzicht is geweldig bij REM

REM-eiland in de Houthavens: rooftop bar, adembenemend uitzicht en creatieve gerechten in een unieke, historische setting in Amsterdam.

De vier restaurantopeningen voor direct na de zomer, waar we allemaal op zitten te wachten

Vier veelbelovende restaurantopeningen in Amsterdam na de zomer: Franz, Blik, Toet en de nieuwe restobar van Simon Witmaar.