De Japanse cultuur, met haar minimalisme, rust en respect. Peru, met haar kleur en chaos. Twee oude culturen die in eerste opzicht niets met elkaar te maken hebben. Tot ongeveer een eeuw geleden, toen er een fusie tussen deze twee extremen ontstond: de Nikkei-keuken. Een Amerikaanse reiziger nam de ideeën van deze keuken mee naar de VS en begon zijn eigen zaak: SUSHISAMBA. Na vier indrukwekkende vestigingen in New York, Las Vegas, Miami en Londen neemt SUSHISAMBA in Amsterdam je sinds twee jaar ook graag mee op reis door deze keuken.
Die reis begint al bij het binnenlopen van deze kleurrijke zaak naast het Holland Casino, op het Max Euweplein. Via een trap naar beneden langs gekleurde wanden kom je binnen in de zaak. Kleurrijk, chaotisch, maar toch rustgevend. Vanuit het terras van SUSHISAMBA, midden in het centrum, kijk je uit over de grachten, compleet met rondvaartboten. In het centrum op deze locatie en op deze gracht gebeurt van alles, maar toch zit je hier erg rustig. Twee uitersten komen ook hier samen.

Nikkei

Aan het einde van de negentiende eeuw staken steeds meer Japanners de oceaan over om hun geluk te zoeken in Peru of Brazilië. Aan het begin van deze immigratiestroom viel het niet mee voor de Japanners om ingrediënten te vinden voor hun eigen gerechten. Gerechten die generatie op generatie werden doorgeven konden nu opeens niet meer door hen bereid worden. Roeiend met de riemen die zij hadden, pasten zij hun eigen technieken toe op de traditionele Peruaanse keuken en voelden zich hier steeds meer in thuis. Zo ontstond de Nikkei-keuken dat letterlijk vertaald ‘immigrant’ betekent.
De stad die nooit slaapt

De reis van SUSHISAMBA zelf begon in New York waar een Amerikaan de unieke smaken van de Nikkei had geproefd in Zuid-Amerika. Hij besloot dit mee te nemen naar de Verenigde Staten en hier groeide het snel in bekendheid. Zeker toen het in de afleveringen van Sex and the City voorkwam. Het breide al snel uit naar Miami en Las Vegas.
Viva Las Vegas
De reis vervolgde zich naar Londen, waar SUSHISAMBA als eerst startte in Europa. Amsterdammer Won Yip is hier aandeelhouder. “Hoe SUSHISHAMBA in Amsterdam terecht kwam? Met een heel dronken avond in Las Vegas!” lacht Stephanie Yip, nichtje van Won en marketingexpert bij SUSHISAMBA Amsterdam. “Na lang tafelen en brainstormen ontstond het idee om nog een vestiging te gaan openen in Europa.”
Broekie

Won Yip opende op negentienjarige leeftijd een eigen café in Goes. Op straat werd hij nagekeken: een Chinees broekie dat hier een eigen zaak begon? “Maar daardoor liet ik mij niet tegenhouden. Mijn ouders leerden mij vol te houden en hard te blijven werken”, vertelt hij.
Vanuit Goes kreeg hij de kans om iets op de Dam in Amsterdam te beginnen: Café Zwart werd zijn volgende project en ook hier deed hij het anders dan anderen. Waar iedereen in het begin in Amsterdam alleen Heineken schonk, besloot ik met Bavaria te gaan werken. Het duurde even, maar het werkte wel! Stephanie vult aan: “En toen was SUSHISAMBA Londen daar. Won werd verliefd op het concept en het idee ontstond een nieuwe vestiging te openen, was Won en dus Amsterdam de logische keuze.”
Terug naar Peru + Japan
De Nikkei-keuken is van zichzelf al erg uniek in Amsterdam en zelfs in de wereld, omdat het nog een erg nieuwe stroming is. Om iedereen van van alles te kunnen laten proeven, werken we met een shared-concept”, legt Xiang Chiu uit, managing partner bij SUSHISAMBA. “Japanners eten sushi als laatste, omdat hier veel rijst voor gebruikt wordt en dus sneller vult. Veel Nederlanders weten dit niet en zien sushi vaak als voorgerecht. Het is belangrijk als gastheer om alles goed aan gasten uit te leggen.”
Naast sushi serveert SUSHISAMBA verschillende traditionele gerechten, zoals seviche; een typisch Peruaanse, rauwe visschotel, gemarineerd met limoen en verse groenten en kruiden. “Ook de Japanse Wagyu is een special. Deze koe wordt gemasseerd, waardoor het vlees zo mals is dat het bijna smelt op de tong”, vertelt Xiang enthousiast.
Laat je verrassen door de bijzondere gerechten van sushi samba en ontdek hoe mooi samenwerken kan zijn. Ook als je niet van Sushi houdt.