Twee toppers die tot voor kort in Amsterdam samenwerkten bij sterrenzaak Bougainville* openen in december een nieuwe zaak in het CrossOver gebouw, tegenover het nhow hotel bij de RAI. De Buik sprak met ze in hun nieuwe, nu nog lege zaak. Lees snel het hele artikel op de Buik.
Even voorstellen
Lendl Mijnhijmer was vanaf de opening eind 2017 de maître-sommelier van Restaurant Bougainville. Hij werkte daarvoor 10 jaar bij Restaurant Waterproef in Scheveningen, waar hij in 2016 de prestigieuze ‘McNie Tasting Trophy’ won, de prijs voor de student met de hoogste score van de Diploma Course bij het Internationale wijn opleidingsinstituut WSET.
Dorus Floris, de voormalige keukenchef van restaurant Bougainville, werkte na zijn opleiding aan de Hotelschool in Amsterdam onder meer bij Chapeau (Bloemendaal), de Bokkedoorns** (Overveen) en daarvoor als souschef in Alkmaarse restaurant De Eendracht in ’t IJkgebouw.
Samen in business
“We hadden een goede klik”, vertelt Lendl. “Zo gingen we wel eens regelmatig samen wat drinken of eten in onze woonplaatsen Den Haag en Alkmaar. Natuurlijk komt het gesprek dan wel eens op een eigen zaak. Daar was ik niet zo mee bezig, maar dat is bij mij gegroeid en ik werd steeds enthousiaster.”
“Samen zijn we complementair en we hebben dezelfde visie, zonder dat we echt in hokjes denken. Dorus denkt niet alleen vanuit de keuken, maar kijkt ook vanuit de bediening naar het restaurant, net zoals ik ook naar de keuken kijk en niet alleen met wijn en service bezig ben.”
Amsterdam moest het worden

“Voor ons was er maar één optie en dat was in Amsterdam en dan juist aan de rand, liefst vlak bij de ring van Amsterdam. We hebben bij Bougainville gezien dat het centrum steeds lastiger met de auto bereikbaar wordt en dat je dan ook gasten gaat missen.”
Na een speurtocht kwamen ze terecht bij een cascoruimte van ruim 300 vierkante meter op de begane grond van het CrossOver gebouw.
“Het mooie daarvan is dat het allemaal nieuw is zodat we het helemaal naar onze eigen zin kunnen verbouwen. Top is dat er een kleine (wijn) kelder bij zit. Ook is er een aparte leveranciersingang en een fors aantal (gratis) parkeerplaatsen voor onze gasten in de garage”, vertelt Dorus.
Showw

“Voor ons was er maar één optie en dat was in Amsterdam en dan juist aan de rand, liefst vlak bij de ring van Amsterdam. We hebben bij Bougainville gezien dat het centrum steeds lastiger met de auto bereikbaar wordt en dat je dan ook gasten gaat missen.”
Na een speurtocht kwamen ze terecht bij een cascoruimte van ruim 300 vierkante meter op de begane grond van het CrossOver gebouw.
“Het mooie daarvan is dat het allemaal nieuw is zodat we het helemaal naar onze eigen zin kunnen verbouwen. Top is dat er een kleine (wijn) kelder bij zit. Ook is er een aparte leveranciersingang en een fors aantal (gratis) parkeerplaatsen voor onze gasten in de garage”, vertelt Dorus.
Show bij binnenkomst en op tafel
De stijl van de keuken wordt er één van fine dining, maar dan met de signatuur van Dorus.
“We gaan niet te veel priegelen op bordjes: mijn stijl is die van rijke gerechten, meer als een soort fine dining comfort food. Daarbij gaan we zowel à-la-carte als een menu doen met soms een lekkere special. Het menu wordt niet enorm groot maar iets van 5 of 6 gangen met een apart vegetarisch menu en de mogelijkheid om het zelfs helemaal vegan te maken.”
De wijnshow komt in de kundige handen van Lendl.
“Daar gaan we ook echt een feest van maken met wijnen van over de hele wereld en veel spektakel aan tafel. Dat zie je direct aan bij binnenkomst met onze wijnkamer, die wordt momenteel getekend en belooft een echte eye-catcher te worden. Aan tafel begint het gelijk al met het glaswerk, daar gaan we ook iets anders mee doen dan normaal.”
Showw opent medio december
Het streven van de mannen is om in ieder geval in december te openen, dus nog voor de kerst. Het restaurant heeft ‘andere’ openingstijden.
“We gaan van vrijdag tot en met maandag open voor diner en voor de lunch op zondag en maandag. Wat planning betreft wordt onze keuken op 6 november geleverd. Dan gaan we eind november uitgebreid testen met koken en het inwerken van ons personeel. We verwachten zo rond de 10-15 december open te gaan maar dan met niet met alle couverts tegelijk, want we willen topkwaliteit en dus wat dat betreft er wel gelijk staan”, zo besluit Lendl lachend.