TOZI betekent in Venetiaans dialect ‘een groep vrienden’ en dat voel je direct als je binnenkomt. Na het passeren van de klassieke Fiat 500 voor de deur van TOZI, een eerbetoon aan de Italiaanse roots van het restaurant, stap je een warm welkom tegemoet alsof je terecht komt in één grote familie. Ja, TOZI doet zijn naam zeker weten eer aan.
Een warm welkom

Na binnenkomst ervaren we een warm huiskamer gevoel wat erg welkom is op de koudere dagen zoals vandaag. Wanneer we aanschuiven beginnen we al snel weg te kwijlen bij het zien van de menukaart. We zien bekende favorieten en nieuwe gerechten die onze smaakpapillen al lezend aan het werk zetten. Bordjes vol lekkers komt gang voor gang vanuit de keuken en zijn bedoeld om te delen. Gefrituurde courgettini, ‘Burrata d’Andria’ en heerlijke Coppa di Parma zijn maar een tipje van de sluier. En als dit de sluier is, zijn wij onwijs benieuwd naar de jurk.
‘We maken het deeg twee dagen van tevoren.’

De steenoven wordt aangestoken en warme geuren vliegen vanuit de open keuken het restaurant binnen. Pizzetta’s in twee varianten worden uit de oven getoverd. Maurilio Molteni, chefkok bij TOZI Londen: “We maken het deeg twee dagen van tevoren en hoeven dan maar een klein beetje gist toe te voegen. Hoe meer gist, hoe moeilijker het deeg te verteren is. We gebruiken het daarom zo min mogelijk en geven het deeg veel tijd om te rijzen.”
Het is een genot om naar chef Maurilio te luisteren en hieruit blijkt hoeveel passie, liefde en geduld er in het eten van TOZI zit. De pizzetta’s zijn verrukkelijk. Een variant met tomaat met buffelmozzarella of, jawel, een variant met zwarte truffel en geitenkaas. Ons kan je opvegen.
De favoriet van de avond

Dan is het tijd voor de favoriet van chef Maurilio: de ‘Mazara prawn carpaccio’. Wij geven hem groot gelijk, dit is ook onze favoriet van de avond. Het gerecht is een flinterdun kunstwerk, maar laat je niet van de wijs brengen, de eerste hap geeft een smaakexplosie in je mond. De beef carpaccio is bedekt met cantharel en zwarte truffel. Twee heel verfijnde gerechten, maar onze favoriet blijft de ‘Mazara’.
TOZI’s signature dish

Een van TOZI’s signature dishes is de Tonnarelli ‘Cacio e Pepe’, dat bereid wordt aan tafel. Zo’n simpel ogend gerecht, maar met zoveel smaak. Dan volgt ravioli gevuld met buffelricotta en zwarte truffel, deze mag niet ontbreken op het menu. Nieuw voor ons is de ravioli gevuld met krab, tomaat en basilicum.
De krab wordt niet alleen gebruikt in de ravioli, maar wordt ook geserveerd volgens de Venetiaanse stijl. De Venetian-style King Crab is een zeer bescheiden gerechtje, maar met een rijke smaak. Dat geldt ook voor het lamsvlees met aubergine caponato. De rode wijn die we in ons glas vinden past goed bij het eten en zoals we van Italianen mogen verwachten houden zij nauwlettend in de gaten dat we niet uitdrogen.
Goddelijke dessertwijn
Natuurlijk is er altijd ruimte voor een dessert en ook daar weet TOZI ons mee te verrassen. Naast een tiramisu die rechtstreeks uit de hemel lijkt te zijn neergedaald, proeven we ook van een ‘blueberry tart’ met yoghurtijs. Als er ook nog dessertwijn tevoorschijn wordt gehaald zijn wij helemaal in onze nopjes. Ons wordt aangeraden een hapje tiramisu af te maken met een slok van de Passito di Primitivo. De chefs overdrijven niet, elke hap en slok bij TOZI is raak.
We willen nooit meer weg

Rozig van al het smakelijke eten en de mooie dranken verlaten we TOZI, naar onze mening veel te vroeg. We hadden nog uren kunnen luisteren naar de chefs, Maurilio Molteni en Luca De Santis, die vol passie spreken over hun eetcultuur. Italianen houden van goed eten en goede wijn, maar het gezelschap met wie je de eetmomenten mag delen is net zo belangrijk. Dat wordt meteen duidelijk als je bij TOZI komt eten.