De Herenstraat is een Italiaan rijker. En niet zomaar een Italiaan. Nee, je eet er echt authentieke gerechten met de puurheid en eenvoud van de Italiaanse keuken. We spraken mede-eigenaar Tijn Verstappen over zijn nieuwste concept in de Amsterdamse binnenstad: Linguini.
De horecaondernemer kennen we van restaurant Oeuf dat hij samen met acteur en DJ Géza Weisz runt, maar ook van succeszaken Van ’t Spit en Pazzi. Vanwaar Linguini? “In mijn hoofd liep ik al heel lang rond met een goed pastaconcept van een iets hoger niveau dan de gangbare pastarestaurants. Een vriendin van mij had hetzelfde idee. We hebben de handen ineengeslagen en besloten: dit gaan we samendoen. Talissa en ik zijn daarom een maand geleden naar Italië gevlogen om inspiratie op te doen en onze chef-kok te ontmoeten.”
Authentiek Italiaans

Chef-kok Lorenzo Isidoro komt uit de Italiaanse havenstad Pescara en heeft op de pastaschool de fijne kneepjes van het vak zich eigen gemaakt. Verstappen vertelt enthousiast: “Hij heeft in Italië meerdere malen voor ons proef gekookt en dat smaakte naar meer.” De pastameester heeft dan ook van top tot teen het menu ontwikkeld. De gerechten zijn vervolgens in Nederland nog gefinetuned door net dat ene snufje knoflook of likje olie toe te voegen. “Het resultaat is echt waanzinnig geworden.”
Meer dan linguini
Het interieur ademt het dolce vita-gevoel: sfeervolle oude tegels en een mooie lange bank als eyecatcher. Linguini is een knusse en warme trattoria, met oog voor detail. “We gaan de gasten helemaal in watten leggen. Zoals ik het altijd aanpak in de horeca, willen we dat onze gasten met een speciaal gevoel terugkijken op de avond”, aldus Verstappen. “Net als bij Pazzi werkt Linguini samen met de Italiaanse specialist Madisons. Zij zijn gespecialiseerd in onder andere Italiaanse worsten en groenten.” Waar bij Pazzi de focus ligt op pizza’s, draait het bij Linguini om verse pasta’s zoals een klassieke vongole met witte wijn, knoflook en chilipeper of een kreeftenravioli gevuld met ricotta en afgemaakt met bijpassende witte botersaus. Daarnaast worden er ook voldoende vegetarische en glutenvrije opties geserveerd.
Liguini is dus niet het enige dat de klok slaat in de trattoria, je kan er ook terecht voor onder andere tonijntartaar met avocado, limoen en chilipeper of een goede gnocchi terwijl je proost met een pinot grigio of barolo in het flikkerende licht van de vele brandende kaarsjes. Verstappen sluit af: “Iedereen die van een goed bord pasta houdt, is meer dan welkom.”
Linguini zal vanaf 1 oktober dagelijks geopend zijn vanaf 18:00. Zaterdag en zondag kun je vanaf 12:00 binnenlopen voor lunch.