Begin dit jaar stonden alle seinen op groen voor het paradepaardje van Two Chefs Brewing: hun eigen Two Chefs Bar. Ook hier gooide corona roet in het eten, maar niet getreurd. De bar in west is open en fonkelt. Wij spraken met Stephan Roes, die samen met de 'two chefs' Sanne Slijper en Martijn Disseldorp de bar runt.
Hoe is het met jullie? En met de brouwerij? En met Bar Alt?
Het jaar verloopt niet zoals we het hadden bedacht of gehoopt. Dit geldt voor iedereen in de branche en daarbuiten. We hebben tijdens de lockdown gelukkig nog veel mensen blij kunnen maken met ons bier en daarmee de productie draaiend kunnen houden. Onze eigen horeca heeft het lastig gehad, maar gelukkig konden we op verschillende manieren onszelf bezig houden. Wij zijn enorm blij dat we nu weer open zijn en kunnen draaien.
Eigenlijk zouden jullie in april open gaan, maar het werd een opening na de ‘intelligent lockdown’. Hoe is de opening gegaan?
Onze openingsdag was Tweede Pinksterdag, een dag voorzien van een heerlijk zonnetje. Omdat proef draaien geen optie was werden we direct in het diepe gegooid, wat voor ons als horeca liefhebbers, een geweldig gevoel was. We mochten eindelijk weer! Dus we zijn achteraf ongelofelijk blij dat we meteen zo een vliegende start dag hebben gehad. Stiekem zouden wij toch nog graag een grande opening willen houden, hopelijk is dat in de nabije toekomst mogelijk.
Kan je wat vertellen over de bar? Wat eten we er?
Bij Two Chefs Brewing willen wij bieren maken die van hoge kwaliteit zijn, uitgesproken smaken hebben en gebrouwen zijn voor iedereen. Dit is ook de basis voor onze Two Chefs Bar, dat voor ons veel meer is dan een “bier-café”. Wij hebben naast een prachtige lunchkaart ook een heerlijke dinerkaart. Onze menukaarten wordt samengesteld door chef Thomas Kooijman (Bar Alt) en de chef van onze nieuwe keuken Lars Keus (die hiervoor bij Bord’eau & 212 werkte). Dit heeft geleid tot een dinerkaart met niet alleen heerlijke hoofdgerechten maar ook prachtige side dishes. Wij hebben bijvoorbeeld een mooi stuk lamsrug, een verse vis van de dag en een aantal heerlijke vegetarische gerechten zoals gepofte prei. Deze gerechten combineren goed met side dishes als gebakken radijsjes met pistache of bloemkool met gebakken kippenhuid. Je kan binnenlopen voor een snelle hap, maar ook heel uitgebreid dineren, zelfs met een mooie fles wijn erbij.

Bier, natuurlijk is er bier. Wat kunnen we proeven qua bier? Zijn er specials?
Uiteraard is er bier! We hebben altijd minimaal tien verschillende bieren op de tap. Een deel hebben we het hele jaar door, dat zijn onze hardlopers, maar er is altijd ruimte voor specials. Die zijn natuurlijk ook het meest interessant voor de liefhebbers. Op dit moment hebben we bijvoorbeeld een saison met citroen en tijm op tap en tijdens onze allereerste zilte zondag hebben we een nieuw bier gelanceerd: Fizzy Frog. Een Brut IPA, zo droog als champagne maar aromatisch als een IPA en daarmee een goede begeleider van oesters. Wanneer een special op is wordt er weer een nieuw bier aangesloten, waar we soms meegaan met het seizoen of juist iets op tap zetten wat we altijd al wilden maken. Tot nu toe hebben we elke twee weken weer een nieuw bier op tap gehad. Naast de tapbieren hebben we een bierkaart waar onder andere wild gefermenteerde bieren en donkere bieren op staan van mooie brouwerijen uit binnen- en buitenland.
Ik weet dat jullie fan zijn van ‘vers’ bier. Kun je daar wat meer over uitleggen?
De bieren die Two Chefs Brewing maakt zijn vaak goed gehopt. Hop geeft bitterheid aan het bier, maar is ook verantwoordelijk voor heel veel aroma: van fruitig citrusaromas tot honingzoete bloemengeuren. Helaas is het aroma delicaat en zeer beïnvloedbaar door licht, lucht en tijd. Daarom is het zaak om deze bieren zo snel mogelijk te drinken, dus vers. Wanneer het bier vers wordt gedronken heeft het alle smaken en geuren in zich zoals de brouwers dat bedoeld hebben. In de bar hebben we kleine voorraden, zodat we altijd de recentste afgevulde batch hebben.
Hoe verhoudt de bar zich tot de brouwerij? En hoe tot Bar Alt?
De brouwerij is hofleverancier van beide zaken. Bij Bar Alt gaat het over fine dining met bierpairing, waar alle bieren en bierstijlen meegenomen worden in de zoektocht naar de perfecte match met het gerecht. De Two Chefs Bar is een flagship store van het merk en draait het primair om de eigen bieren, met als toevoeging heerlijk comfort food met een twist.

Kunnen we nog meer spektakel van jullie verwachten?
We zijn jonge ondernemers die met passie en drive aan het doen zijn wat we leuk vinden. Dus we zijn nog niet klaar. We moeten wel realistisch zijn en het is op dit moment is erg onzeker hoe de branche uit deze lastige periode gaat komen. Onze aandacht gaat naar gezondheid van de gasten en ons personeel, maar tegelijkertijd ook financieel boven water blijven.

Foto's door Barwerd van der Plas