Als je een beetje bekend bent met de Amsterdamse horeca heb je zonder twijfel wel eens gehoord van de Chin Chin Club, Hula Hula of Calle Ocho. Goed nieuws! De groep ondernemers van deze zaken hebben in november een Mexicaanse cantina geopend op de Admiraal de Ruijterweg, genaamd Frida. Voor een lekkere cocktail, een goed diner en achteraf een dansje zit je bij de Chin Chin Club, Hula Hula, de andere zaken en, vanaf nu dus ook, bij Frida goed. Het verschil met de andere zaken? Bij Frida draait het om het Mexicaanse eten. Wij spraken met één van de zeven eigenaren: Danny Lee.
Frida is geïnspireerd op de rijke en levendige cultuur van Mexico. Hier vieren ze uitbundig het leven en genieten ze natuurlijk van typische Mexicaanse gerechten. Net als de beroemde kunstenares Frida Kahlo, waar het restaurant een knipoog naar geeft, omarmt het restaurant alles en iedereen die funky en rebels is.
Liefdeskind van tequila

Dat de eigenaren van de onder andere Chin Chin Club, Hula Hula, Calle Ocho, en dan nu Frida, originele en succesvolle zaken oprichten is wel duidelijk, maar waarom hebben ze gekozen voor een nieuwe zaak? Danny vertelt dat het altijd al een droom is geweest om een Mexicaanse cantina te openen. “Het hele plan is aangestoken door het enthousiasme van onze compagnon Thomas, mede-eigenaar van Calle Ocho en Frida. Hij wordt ook wel het liefdeskind van tequila genoemd.” De ouders van Thomas hebben elkaar namelijk ontmoet in Café Pacifico in Amsterdam. Helaas is, volgens Danny, dit legendarische restaurant gesloten. Danny vertelt: “Toen aan ons werd gevraagd om samen te werken aan het prachtige pand aan de Admiraal de Ruijterweg was de keuze snel gemaakt. Het pand leende zich perfect voor die ene droom: de Mexicaanse cantina.
Cantina voor de buurt

Frida moet echt een aanwinst voor de buurt zijn. Een Mexicaanse cantina was vroeger dé plek voor werklui om na een lange dag stoom af te blazen met een cerveza of tequila. Dat laatste deel is ook zeker aan de orde bij Frida. Daarnaast willen ze ook mensen welkom laten voelen om gewoon een cocktail te drinken of met het gezin te komen lunchen of te dineren met een paar huisgemaakte taco’s. Danny vertelt: “De locatie is een combinatie van toeval en geluk geweest.” Frida is gelegen in een groot hoekpand bij de aansluiting van het centrum met Amsterdam West. “De buurt is een mooie mengelmoes van ras-Amsterdammers, studenten en jonge gezinnen. Frida is de nieuwe buurt hang-out voor al deze mensen.”
Mexicaanse gerechten

Bij Mexicaans eten denken veel mensen aan veel vlees, zware gerechten en taco’s. Dit hoeft niet altijd zo te zijn, bewijzen Danny en zijn compagnons. Daarnaast draait het tegenwoordig bij veel gerechten altijd om het perfecte plaatje, als het er maar goed uit ziet op Instagram. Bij Frida hebben ze besloten daar niet in mee te gaan en serveren ze hier ‘ugly delicious’ eten. De eigenaren geloven net als David Chang dat de lekkerste gerechten ondergewaardeerd worden vanwege hun lelijke uiterlijk. Bij Frida vinden ze alles wat in deze maatschappij als lelijk wordt beschouwd juist mooi. Alles draait in de keuken van Frida dus om smaak, lokale en verse producten en niet om uiterlijk. Naast de Mexicaanse gerechten ben je bij deze Mexicaanse cantina natuurlijk ook welkom voor 30 verschillende soorten tequila, mezcal en lekkere cocktails, voor ieder wat wils dus.
Toekomstplannen

“We zijn nog piepjong, pas een paar weken oud maar wel hebben al veel positieve reacties gehad op het eten, de ambiance en het concept.” aldus Danny. Al deze goede reacties zorgen voor nog meer motivatie bij de eigenaren om de laatste punten te verbeteren. Zo hopen ze bijvoorbeeld in de toekomst zeven dagen per week open te zijn. Danny zegt: “Nu we eindelijk open zijn en kunnen draaien, willen we het concept fine-tunen en naar een hoger niveau brengen.” Volgens Danny bestaat de perfecte dag bij Frida uit een boozy lunch die overgaat in een spontaan diner en wordt afgesloten met een dansje en een drankje.