Ook het meest vooruitstrevende Michelinsterrenrestaurant van Amsterdam, 212 van chefs Thomas Groot en Richard van Oostenbrugge, is na de corona lockdown in juni weer opengegaan. Maar wel anders. De openingstijden zijn verruimd, nu kun je hier alle dagen van de week voor lunch en diner terecht waardoor de gehele keukenstaf aan een baan wordt gehouden. En daar waar andere restaurants juist hun afhaalservice downsizen of helemaal afschaffen, introduceert 212 een permanente (afhaal)dinerbox met vier fantastische gerechten. Ook zijn er plannen voor een private dining ruimte en kunnen gasten hun lunch of diner op een bijzondere manier beginnen of beëindigen met een dertig minuten sloepvaart door de grachten onder het genot van een glaasje champagne.

In de, hopelijk tijdelijke, 1,5 meter corona-setting telt dit restaurant nu vijftien ruime zitplaatsen aan de bar rondom de open keuken. Dat de chefs in de afgelopen maanden niet hebben stilgezeten, merkten we bij de lunch voor het vijf jarige jubileum van Coravin…
Van pre-amuses tot amuse

De sfeer is als altijd bijzonder, je eet niet zo vaak in zo’n relaxte setting (aan de bar), kijkend naar de kunsten van de chefs direct voor je, zulke verfijnde gerechten. Het feest begint met een trio pre-amuses. Natuurlijk vergezeld door een glas champagne. Daarna volgt de echte amuse van krokante aardpeer met garnalen en lookvinaigrette. Wat een combinatie; krokant, beetje zoet, scherp zuur en ziltig in een.
Lunch bij restaurant 212

Via de snoekbaars gebakken op pitten en zaden met een jus van prei, belanden we bij een stukje zeebaars op zuurdesem gebakken met bouillon en salade van artisjok. Waar de erbij geschonken bijzondere rosé Clos Cibonne Tibouren 2017 echt hele dikke vrienden mee wordt.

De Holsteiner dik gesneden runderlende met een kruidige salade en daslook vinaigrette is de laatste halte voor het signature dessert van 212; de appel met gember, walnoot en gezouten karamel. Een lunch waar menig diner nog een voorbeeld aan kan nemen. Dat kan nu bij Restaurant 212 elke dag, wel even reserveren, en het grootste deel van de wijnkaart wordt per glas geschonken, wel met de Coravin natuurlijk…
Hoofdfoto: Chantal Arnts