Stiekem kunnen we er allemaal geen genoeg van krijgen: pannenkoeken. Alleen al in onze hoofdstad zitten tientallen zaken waar deze verkocht worden. Maar lang niet allemaal zijn die zo lekker en authentiek als die van Upstairs Pannenkoekenhuis. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat hier op de kaart: van simpele pannenkoek met stroop tot een pannenkoek met brie of kippenragout. We spreken met Arno Jakobs, de vierde eigenaar van dit pandje uit 1539, gevestigd aan de drukke Grimbergwal.
De naam komt meteen tot zijn recht als je de smalle, super steile trap van Upstairs beklimt. In het smalle halletje wachten een aantal mensen geduldig op een plekje. Delfsblauwe tafellakentjes, kleine raampjes met plantjes daarvoor en meer dan honderd oude theepotjes aan het plafond: Hollandser wordt het niet. In de hoek een klein open keukentje waar de trotse Arno met een grote glimlach staat te bakken. Al 23 jaar is hij eigenaar van deze zaak die nu bijna zestig jaar bestaat. “Tuurlijk is er plek”, zegt serveerder Toto vrolijk als hij ons binnen ziet lopen. “Schuif gewoon lekker bij elkaar aan!”
Acteren

Arno werkte als chef in verschillende restaurants, als laatste in een grote zaak met vier verschillende thema's. “Ik merkte dat dat niet meer zo mijn ding was en wilde er stoppen. Maar ik had geen idee wat ik dan ging doen. De vorige eigenaar had met veel zorg voor Upstairs gezorgd, maar was erg ziek geworden. Uiteindelijk benaderde hij drie mensen waarvan hij hoopte dat zij het wilde overnemen. Ik ben uiteindelijk door hem gekozen. Het kwam dus echt op mijn pad, maar ik voelde mij meteen thuis. Het is net een klein theatertje waar je in staat. En ik moet toegeven, ik had altijd al een beetje acteursneigingen”, lacht Arno. Door het bijzonder kleine interieur van ze zaak, werd Upstairs een fenomeen in de wereld. Housewives of Beverly Hills is hier opgenomen en ook Doutzen Kroes kwam langs voor haar YouTube kanaal.
Steeds meer Nederlanders

Hoewel Upstairs in het steeds drukker wordende centrum van Amsterdam zit, weten vooral niet-toeristen de zaak goed te vinden. “Tuurlijk profiteren we ook van de toenemende toeristen, maar mensen uit de buurt komen ook vaak langs met hun familie, of als date. Pannenkoeken zijn hot, ze lezen er bijvoorbeeld over via reviews of in het Parool. Daarnaast heeft men gewoon behoefte aan een echte, goede en authentieke pannenkoek”, weet Arno. Arno doet zijn best om de meeste producten die hij nodig heeft uit de buurt te halen. Zo komt het vlees van Slagerij Ten Wolde, die zijn eigen koeien en varkens houdt en al het groente en fruit van biologische groenteman Vork aan de Keizersgracht.
Met de hand, en met liefde…

Pannenkoekenzaken poppen als paddenstoelen uit de grond, maar zich daarvan onderscheiden vindt Arno niet lastig. Het is duidelijk dat Upstairs zijn kindje is, en zijn collega’s zijn familie. Hij runt de zaak samen met zijn echtgenoot die hij als huwelijkscadeau mede-eigenaar maakte. Ook de liefdevolle Toto helpt mee, het enige personeelslid dat zij in dienst hebben. “Er zijn super veel zaken in Amsterdam die pannenkoeken gaan verkopen, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik 80% daarvan niet lekker vind. Het beslag moet je zien, je moet het voelen. Het meeste wordt daar met machines gedaan, of met kant en klaar beslag: dat heeft niets met pannenkoeken te maken”, vertelt Arno stellig.
Gekke combinaties

Pannenkoeken iets simpels? Bij Upstairs echt niet! De overvolle en diverse kaart staat vol gekke en spannende combinaties. Van fruitig, tot vegetarische pannenkoeken en van simpel tot pulled beef. “Sommige van de gerechten bestonden al toen ik het overnam. Anderen vind ik ergens of ik bedenk het zelf. Vaak komen slagers naar me toe en zeggen: ‘ik heb iets voor jou gemaakt, voor op je pannenkoeken’, en dan probeer ik dat. Zo is bijvoorbeeld de pulled beef pannenkoek ontstaan. Andere keren is het gewoon experimenteren, zoals de pannenkoek kip-ragout”, vertelt Arno enthousiast. Maar ook de gast zelf mag zijn fantasie de vrije loop laten. “Een van onze vaste gasten vroeg om een pannenkoek met spek, brie en honing, deze hebben we op de kaart gezet als special Kai, vernoemd naar hemzelf en blijkt nu een van de meest verkochte pannenkoeken!”
Even proeven

Met het koude winterse weer op de loer, is Upstairs precies wat we nodig hebben. Een warm bad waar je je erg welkom voelt, aan kunt schuiven bij andere bezoekers of een plekje aan het raam kunt zoeken en de drukke winkelstraat in kunt staren. Knus, gezellig én echt goed eten, heerlijke koffie en verse sappen. Je proeft de verse ingrediënten en hoeft niet bang te zijn dat je met honger van tafel komt. Zo horen pannenkoeken te smaken.
Kleinste van Europa

Met maar vier tafeltjes, is deze zaak de kleinste van Europa. Zeker zijn van een plekje? Je kunt vanaf een week van te voren reserveren, maar soms heb je geluk en kun je ook zonder belletje gewoon aanschuiven. Pannenkoeken zijn hot en mocht je even vergeten zijn hoe deze echt horen te smaken, dan moet je écht even langs Upstairs. Let op: je kunt hier alleen contant betalen.