Dat Amsterdam internationaal georiënteerd is en de Nederlandse keuken verrijkt is met invloeden van overal ter wereld weten we inmiddels. Toch zijn er altijd nieuwe plekjes die ons blijven verbazen. Eén daarvan is Bar Fisk in hartje Pijp, waar je fijne gerechtjes geserveerd krijgt, terwijl je je op een eindeloze avond in Tel Aviv waant.
Zeeleven

De naam Fisk is de vertaling voor vis in veel Scandinavische talen. Buiten de vele visgerechten op de kaart, komt het zeeleven ook duidelijk terug in het interieur van de zaak. Lampen hangen aan hengels en surfboards. Zelfs het toilet is voorzien van zwarte karpers. Het verder strakke interieur met lichtbruine muren en donkergroen plafond maakt van dit smalle restaurantje een tijdloze hotspot.
We schuiven op zondagmiddag aan voor wijn en oesters, maar blijven al snel hangen voor het avondeten. De relaxte sfeer en de vriendelijke bediening geven ons het gevoel dat er geen haast is en we nog uren kunnen blijven zitten.
Op de kaart staan zestien gerechtjes om te delen en ons wordt aangeraden om er ongeveer twee tot drie per persoon te kiezen. We starten met twaalf oesters, die geserveerd worden met een zacht romige saus van limoenyoghurt. Ik vind oesters een lekkernij, maar dan wel in combinatie met het frisse van een rodewijnazijndressing met sjalotjes. Gelukkig begrijpt onze serveerster dit en staat er binnen twee minuten een bakje met de gewenste dressing in het ijs. Na de oesters kiezen we nog voor een ander visgerecht, de corvina tartare. Zachte stukjes witvis met een saus van zeewier en avocado.
Meer dan vis

Hoewel de kaart overwegend visgerechten bevat, kun je ook vlees en vegetarische hapjes bestellen. De pulled beef op een bedje van bladerdeeg is een aanrader, evenals de rack of lamb (twee stuks). Maar ook de vegetarische lasagne met asperges en ricotta (hoofdfoto) is het bestellen waard. Hoewel de polentachips er leuk uitzien, heeft het gerecht weinig smaak en proeft het wat vettig.
Fisk heeft naast cocktails een uitgebreid wijnassortiment, waarbij vaak zowel per glas als per fles te bestellen is. De kaart is niet alleen opgedeeld in wit, bubbels, rosé en rood, maar heeft daarnaast ook een onderscheid in frisse, volle of kruidige wijnen. Op de kaart vind je niet alleen wijnen uit traditionele wijnlanden zoals Italië en Spanje, maar kun je ook een uitstapje maken naar Hongarije of Israël.
Zondagse bediening

De internationale bediening is vriendelijk, maar wat slordig. Zo krijgen we twee keer de pulled beef terwijl we die maar één keer besteld hebben en moeten we drie keer om water vragen voordat we dat krijgen. Zeker op deze rustige zondagavond zou dit naar ons idee wel een stukje scherper kunnen. Maar genieten is het wel op deze zomeravond op het terras. Lekker eten, koele witte wijn en de knusheid van het Amsterdamse straatje, maar dan wél met die aantrekkelijke internationale allure.
Tip: Elke zondagmiddag kun je tot 18:00 uur oesters bestellen voor 1,50 euro per stuk in plaats van 3 euro. Dus zeker leuk om eens het weekend mee af te sluiten. Check dit ook even bij de bediening, die hier in ons geval zelf niet helemaal van op de hoogte was.
