Aan het Houthavenpark gelegen Bar Hout, geeft je het gevoel dat je even niet in de stad bent, maar op een rustige en open plek. Door de komst van het all-day restaurant is er een plek ontstaan voor buurtbewoners, flexwerkers, bedrijven en gezinnen. Een gezellige verbindingsfactor tussen de Spaarndammerbuurt en de Houthaven. Niet te moeilijk eten, maar vooral goede kwaliteit staat hoog in het vaandel bij de eigenaren van Bar Hout.

Ryan Tjin, Reinder van Velze en Jos van Heese, hebben hun droom kunnen verwezenlijken: een laagdrempelig restaurant, zonder poespas. De heren hebben de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan: “Ik ben tien jaar werkzaam geweest in de financiële sector, waar ik Ryan en Reinder heb leren kennen. Zij waren programmeurs bij het bedrijf waar ik ook werkte en alle drie hebben wij een passie voor horeca. Bij ons allemaal heeft horeca een grote rol gespeeld in ons leven. Ryan heeft altijd veel in een strandtent in Scheveningen gewerkt en Reinder heeft in de keuken gestaan bij Del Cavi in Amsterdam. Zelf kom ik uit een horecafamilie waar mijn vader twee eetcafés in Drenthe had. Ik heb de opleiding Hogere Hotelschool gedaan en samen met mijn vader in ons eigen restaurant in Lago Maggiore gewerkt, in het noorden van Italië,” vertelt Jos.
Jos werkt in de keuken en als gastheer, Ryan waarborgt de kwaliteit van de koffie door het personeel hier goed in op te leiden en doet het financiële plan. Reinder is heel handig en ontfermd zich over de inrichting van de zaak, samen met zijn vader heeft hij een deel van het interieur zelf gebouwd. Reinder heeft nog veel plannen voor de zaak, te beginnen met het terras meer over te laten lopen in het park.
Een buurtfunctie

Op de vraag waarom er voor deze plek is gekozen, antwoordt Jos: “Dit kwam toevallig vrij, een nieuwe plek waar nog niks was. Wij vinden het leuk om een beetje te pionieren, de locatie maakt het wel meer een uitdaging en dat spreekt ons aan. Het leuke aan de Houthavens is dat het lijkt alsof je even niet in Amsterdam bent, maar in een klein dorpje. Er wonen hier gezinnen en kinderen kunnen hier buitenspelen in het park.”
De mannen willen met Bar Hout echt een buurtfunctie vervullen. Hierdoor organiseren zij meerdere evenementen, waaronder een brunch op zondag voor de hele familie en een keer per maand pakken ze hierbij extra uit door er een spelletjesbrunch van te maken. Op vrijdag kun je een keer per maand tijdens de ‘Super Aperitivo’ hapjes van lokale ondernemers, zoals slagerij Brandt & Levie, bij je cocktail verwachten terwijl er live-muziek wordt gespeeld of een dj aanwezig is.
Feestlocatie en lokale kwaliteit

Op de tweede verdieping is er een ruimte waar bijvoorbeeld huwelijksfeesten of verjaardagen gevierd kunnen worden. Overdag ben je hier ook welkom om te flexwerken, want aan wifi en stopcontacten geen gebrek. Terwijl je in alle rust aan het werk bent kun je af en toe genieten van het uitzicht op het park. Als je koffie bestelt zit het hier wel goed, want eigenaar Ryan zorgt dat de kwaliteit van koffie gewaarborgd wordt.
De eigenaren laten weten dat ze zowel kwaliteit als de samenwerking met lokale ondernemers belangrijk vinden. “We hebben bijvoorbeeld biertjes van De Eeuwige Jeugd en de soepen van Oma’s Soep: eenzame ouderen die samen met jongeren soep maken en daarbij ook minder voedsel verspillen door gebruik te maken van overgebleven groente. Zelf verbouwen wij eigen kruiden op het balkon zoals bieslook, tijm en rozemarijn, gewoon omdat we het leuk vinden om dat te doen.”
Bar Hout is zeven dagen in de week geopend voor ontbijt, lunch en diner.