De Czaar Peterstraat was een paar jaar geleden niet bepaald een plaats waar je heen ging voor een goede kop koffie of een gezellig terras. Dit is nu heel anders. Zo vind je er Baretto, een Italiaans ‘buurtcafé’, waar je heen gaat voor koffie, heerlijke taarten, traditionele Italiaanse broodjes of een typische Nederlandse tosti (uiteraard met een Italiaanse twist). De eigenaren zijn beiden Italiaans en ze maken werkelijk alles zelf.
Voel je thuis bij Baretto

Lorenzo en Toni zijn de eigenaren van Baretto. Lorenzo is afkomstig uit Trieste, in het noorden van Italië, vlakbij de grens met Slovenië. Toni is geboren in Sicilië, maar opgegroeid in Milaan.
Wie ooit in Italië is geweest, weet dat de Italianen hun koffie aan de ‘bar’ drinken. Baretto is geïnspireerd op zo’n typisch Italiaans buurtcafé, waar de buurtbewoners komen, alsof het hun tweede thuis is. De eigenaar weet wat te serveren, zonder een bestelling te hoeven opnemen, gezien hij iedere gast die er komt kent.
Verrassende gerechten met geheime recepten

Het eten dat de Lorenzo en Toni serveren is allemaal huisgemaakt. Geïnspireerd op de regio waar ze zijn opgegroeid en natuurlijk met traditionele recepten vanuit de eigen familie. Je vindt hierdoor andere gerechten, dan wij gewend zijn als je denkt aan Italiaans eten.
Toni adviseert ons het broodje met gehakt, tomatensaus, basilicum en parmezaanse kaas te nemen (‘Calandra’ op de kaart). Daarnaast bestellen we de ‘Truffle mornings’, roerei met gesmolten truffel tallegio en geserveerd met een salade.
Nu ben ik sowieso een enorme fan van truffel, dus ik ben voor. De Truffle mornings is heel mild van smaak. Niet te veel kaas of truffel, maar perfect in balans. Zeker een aanrader. Het roerei smaakt heerlijk romig door de toevoeging van de tallegio. Ik blijf me altijd weer verbazen over de Italiaanse keuken, waarbij ze echt koken met ‘Less is More’. Een paar kwalitatief goede ingrediënten, in de juiste verhouding en je hebt een topgerecht! Ik zou zeggen, deze is helemaal fantastisch, als je de avond ervoor in de lampen hebt gehangen.
Maar het broodje met gehakt en tomatensaus verrast mij meer. Vooral omdat dit smaken zijn, die je niet snel in deze combinatie eet. De toevoeging van de kaneel maakt het broodje erg lekker. Ben je vegan? Dan bestel je dit broodje zonder vlees, maar met aubergine.
Alles is home-made

Uiteraard kunnen we niet vertrekken zonder de nagerechten te hebben geproefd. Ik bedoel, het is allemaal ‘home-made’ en het staat je aan te gapen aan de bar.
We bestellen een abrikozen taart en de mini-almond met amandelschaafsel, munt en vanille ijs. Conclusie na de eerste hap? Je kan hier niet vertrekken zonder iets zoets te hebben geproefd. De abrikozen zijn zachte, echt heerlijk zoet van smaak. Doordat de taart dun is (gebaseerd op de Franse keuken), is het precies oké. De franmbozen geven daarbij een mooie tegenhanger qua smaak. Mijn partner is helemaal weg van deze taart.
Mijn favoriet is de mini-almond. Iets minder zoet van smaak, maar vooral lekker door het luchtige en toch ook stevig deeg en de frisse smaken van munt en vanille-ijs. Om het echt goed af te sluiten, zoals de Italianen, eindigen we met een espresso. Het is immers al 11 uur geweest.
Precies zoals een Baretto is bedoeld

Naast Italiaanse broodjes en allerlei zoetigheden kun je hier ook terecht voor een granola, salade, quiche, soep of een chiapudding. Maar ook voor het ontbijt zie ik verrassende gerechten, zoals de golden sunrise: een yoghurt met kurkuma.(Ik vrees dat ik nog een keer terug moet komen)
Het is een heerlijke plek om op zondag met vrienden te brunchen of om door de week te werken aan een inspirerend nieuw project. Samen met de gastvrijheid en warmte van het personeel weet ik zeker dat je je hier erg thuis gaat voelen. Precies zoals een Baretto is bedoeld.