Bij Bar Kartel haal je het festivalgevoel naar binnen

Bij Bar Kartel op de Overtoom eet je zoals je op foodfestivals gewend bent. Later op de avond worden de tafels ingeklapt en kan er een dansje gewaagd worden. Ook leuk: de snackmuur achterin het restaurant gevuld met gerechten van ingrediënten die anders in de prullenbak zouden belanden.

15 Sep 2020 Xiang van der Weyden

blogger Als studente voeding en diëtetiek is Xiang altijd op zoek naar de beste smaken. Hierbij maakt ze geen onderscheid tussen gluten- en suikervrije lekkernijen en moddervette burgertrutjes.

Bij Bar Kartel haal je het festivalgevoel naar binnen

Onlangs opende Bar Kartel – little kitchen op de Overtoom, geïnspireerd op de outdoor festivalfoodtrucks met gerechten uit verschillende culturen. Later op de avond worden de tafels ingeklapt en kan er - in de toekomst - een dansje gewaagd worden.

Eigenaren Matthijs van Stapele en Percy Kainaima lieten zich inspireren door foodfestivals. Kainaima: “Het idee ontstond toen Matthijs en ikzelf op foodtruckfestival Rollende Keukens waren. In tegenstelling tot De Hallen, wilden wij al deze smaken in één restaurant onder één dak bij elkaar brengen. Bij Bar Kartel komen zogezegd alle werelddelen tezamen: van Israëlische shakshuka tot Zuid-Afrikaanse curry en Indonesische soto ayam bereid door onze Indonesische chef, naar het recept van zijn moeder. Hij liep al jaren rond met soortgelijke ideeën. Na het horen van ons concept werd hij dolenthousiast en schudde de
meest creatieve gerechten uit zijn koksmouw.” Niet alleen de gerechten, ook de cocktails gaan internationaal: denk aan de klassieke Moscow mule op z’n Japans met wasabisiroop of een espresso martini met een Zuid-Afrikaanse likeur.

Outdoor experience


Alles bij Bar Kartel is erop ingesteld om tot de late uurtjes door te gaan. Doordat het meubilair inklapbaar is, wordt er borrel- en dansruimte gecreëerd. Het festivalgevoel wordt verder omarmd door het warme interieur met natuurelementen in een robuuste betonlook. Bar Kartel beschikt zelfs over een garagedeur. Maar wat is een festival zonder de welbefaamde snackmuur? Na elven kunnen gasten voor vier, vijf of zes euro een snack uit de muur achterin het restaurant trekken. Deze snacksize gerechtjes zijn gemaakt van ingrediënten die anders zouden worden weggegooid. Na het uitgaan hoef je dus niet wéér de zoveelste kapsalon of vette friet naar binnen te schuiven en help je tegelijkertijd verspilling tegen te gaan. “Bar Kartel zit echt op een toplocatie: dicht bij het Leidseplein en
met uitgaansgelegenheid De Ebeling als buren”, aldus een opgetogen Kainaima. “Ik denk dat wij elkaar alleen maar kunnen versterken.”

Streetfood

Vanavond op het menu: gekaramelliseerde aubergine met granaatappel, gestoomde rijst en gefrituurde gember, bavette op z’n Zuid-Amerikaans met huisgemaakte barbecuesaus en aji verde en de wekelijkse special: een Griekse flatbread met bifteki, huisgemaakte tzatziki en gepekelde uien. En vooruit, ook nog een trio van taco’s toe: één vegetarisch, één met vis en één met vlees. Alles geserveerd op zijn ‘festivals’: bescheiden van formaat, perfect voor shared dining en op keurig streetfood servies.


De bavette is twaalf uur lang gemarineerd en dat is meer dan sappig nieuws, kunnen wij je vertellen. Dipt lekker weg met de erbij geserveerde sauzen, maar ook zonder opsmuk is het een waar genot. De gekaramelliseerde aubergine blijkt een hit en wij snappen wel waarom: de draadjestextuur doet niet onder voor een echt stukje vlees. De gefrituurde gember erbij laat zelfs de grootste gemberhater zwichten voor dit eenvoudige, maar smaakvolle gerecht. Al is het maar omdat het zurige van de granaatappelpitjes zo goed combineert met de
kruidige tonen van de sticky aubergine.

Waar is dat feestje? Hier is dat feestje!

Door corona zit het er voorlopig nog niet in, maar Van Stapele en Kainama zijn nog lang niet uitgespeeld. “Wie weet komt er nog een silent disco diner en doordeweeks een pubquiz. Het is allemaal nog even aftasten, maar we hebben heel veel leuks in petto”, fluistert Kainaima ons toe. Met Bar Kartel – little kitchen is een feestje nooit ver weg.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Driesterrenchef Jacob Jan Boerma verbreekt alle regels met No Rules

Driesterrenchef Jacob Jan Boerma opent in De Pijp zijn restaurant ‘No Rules’ en zet zich af tegen alle regels waar hij ooit naar heeft moeten koken. Bij No Rules schuif je niet alleen aan voor pizza’s, want het restaurant blijkt allesbehalve een traditionele pizzeria.

Niet alleen het uizicht is geweldig bij REM

REM-eiland in de Houthavens: rooftop bar, adembenemend uitzicht en creatieve gerechten in een unieke, historische setting in Amsterdam.

De vier restaurantopeningen voor direct na de zomer, waar we allemaal op zitten te wachten

Vier veelbelovende restaurantopeningen in Amsterdam na de zomer: Franz, Blik, Toet en de nieuwe restobar van Simon Witmaar.