Bij Cafe Cliche is het royaal, origineel en op z’n Amsterdams genieten

De Buik ging langs bij het eetcafé Cliché in de Middenweg. Het werd een avondje low-key tafelen met zeer originele gerechten.

10 Aug 2023 Quirine ter Poorten

blogger Quirine heeft een abonnement op de horeca en als tafelen een topsport zou zijn, dan speelt ze mee op het hoogste niveau.

Bij Cafe Cliche is het royaal, origineel en op z’n Amsterdams genieten

De Buik ging langs bij het eetcafé Cliché aan de Middenweg. Het werd een avondje low-key tafelen met zeer originele gerechten, wat ook niet anders kan als een van de eigenaars twee-sterren-chef Sidney Schutte is. Lees snel verder.

Aanschuiven bij Café Cliché is alles behalve standaard

Tenminste, het is maar hoe je ernaar kijkt. Binnenlopen bij Café Cliché voelt namelijk als thuiskomen vanwege de aangename sfeer die er hangt en dat is alles wat je wil voor een avondje low-key tafelen. Al krijgt het zogenaamde ‘eetcafé gehalte’ wel een upgrade door de originele gerechten die ons voorgeschoteld worden. 

No-nonsense op z’n Mokums


Café Cliché staat erom bekend geen gedoe, maar juist kwaliteit te serveren. Lekkere gerechten die de chef kookt zoals hij dat thuis ook doet. Jeugdvrienden Marco Doeleman en Sidney Schutte (chef-kok Spectrum**) startten met Café Cliché in 2018 en hebben in 2022 een tweede zaak in Middelburg geopend. 

Het in-old-school-lederen-map-met-plastic-hoezen-verpakte menu heeft een knipoog naar de Amsterdamse cultuur met gerechten die gekscherend o.a. Hotemetoot, Lapswans en Gleuvenglijder heten. Dit vertaalt zich in vaste Cliché-klassiekers en funky gerechten, die zo’n eens per 1-2 maanden doorwisselen met het seizoen. Voor het geval je het plaatselijke dialect niet meester bent, hebben ze een woordenlijst achterin toegevoegd. Just to be sure. 

Zo beginnen we de avond met Zeeuwse oesters. Deze worden geserveerd met een klassieke vinaigrette, maar ook met een marinade van lente-ui, gember en dashi. Nét even wat anders en nog smaakvol ook. 

Café Cliché: voor ieder wat wils

Het team aan jonge honden staat te kwispelen om iedereen van een enthousiaste en goede service te voorzien. Gedurende de avond is er dan ook leuk contact tussen het personeel en de gasten, wat zorgt voor een ontspannen en informele sfeer. 

Bij Café Cliché geldt het credo: voor ieder wat wils. Een lange bar waar je uren aan kan borrelen en cocktails drinken, knusse ronde zithoekjes voor de ideale date night en de rest van het restaurant is gevuld met tafels waar je gewoon kan doen en laten wat jij wil. Daarbij hebben ze beneden een mooie open tuinkamer die je kan reserveren voor grote groepen (hallo verjaardagsdiner) en ook nog eens een fijn terras aan de Middenweg. 

Je treft hier daarom een breed publiek aan, van jong tot oud. Zo komt - pak ‘m beet - de helft van de gasten voor een eerste keer, maar typeert deze zaak zich ook door de aanwezigheid van vaste gasten. Veel vaste gasten. Altijd een goed teken. 

Het ‘Allegaartje’: een selectie van het menu


Omdat de keuze reuze is en we eigenlijk wel van alles willen proeven, kiezen we voor het ‘Allegaartje’. Dit resulteert in een selectie aan favorieten: drie voorgerechten, twee hoofdgerechten (geserveerd met bijgerechten) en nog keuze uit een hartig en/of zoet dessert. 

Vooral de Truttenschudder en Buikschuiver springen eruit vanwege hun originaliteit. De eerste is een wrap van kropsla met gelakte (undercover vegetarische) kerrie fingers en kardemom. Hierbij vullen het zoetige van de sweet chili en het pittige van de kimchi elkaar goed aan. 

De Buikschuiver is een halve avocado die voor het oog niet lijkt ontschild, maar belegd is met gepofte quinoa en gevuld is met mierikswortelgel, appel en gefrituurde beukenzwam. Een gerecht dat het mannelijke geslacht vaak niet aandurft, horen we uit betrouwbare bronnen, maar toch telkens als beste getest uit de bus komt. 

De plek voor alle veggie en non-veggie lovers


Soms heb je van die gerechten waardoor je even gaat twijfelen. Eet ik nu dierlijk of plantaardig ‘vlees’? De Hotemetoot is daar zo’n voorbeeld van. Dit is een kebab van plantaardige ingrediënten en kruiden, geserveerd met een dumpling van gerookte amandel, pompoen en abrikoos. Qua structuur én smaak een volwaardige kopie (mogen we dat zeggen? Ja, dat mogen we zeggen) van een doorgaans reguliere kebab. 

Wat ons betreft een goede aanvulling op de niet-vegetarische gerechten zoals de Hittepetit. Gelakte en enorm malse ribbetjes geserveerd met gepofte varkenshuid, nori en gewokte komkommer in witte wijnazijn. De gerechten worden aangevuld met frites en een Pooierbank, oftewel een gemengde salade. Omdat de porties nogal royaal zijn, is een menu bij Café Cliché ook perfect om te delen met meerdere tafelgenoten.

Hartig en zoetig in de mix


Ben je in een bui om van meerdere walletjes te eten? Dan ben je bij Café Cliché aan het juiste adres. Als je namelijk voor het Allegaartje bent gegaan, kan je kiezen voor een kaasplank, een zoet dessert of een combinatie van beide. Wij zijn wel in een combi-bui en gaan ervoor. 

Een selectie van vier kazen geleverd door de buurvrouw van Gewoon Kaas. Want, waarom van ver halen als het ook dichtbij kan? En we toppen het diner af met de Dakhaas, een dessert geïnspireerd op de welbekende Snickers: vanille-ijs met pinda’s, crumble van Bastognekoeken, gezouten karamel- en chocoladesaus. Brace for impact, want dit is er nogal een. 

Tevreden gezichten en vaste gasten

Tijdens het natafelen zien we veel blije gezichten naar buiten wandelen. De gasten hebben een avond gehad waarvoor ze kwamen: goed eten, geen poespas en een fijne sfeer. Wij snappen wel hoe ze bij Café Cliché telkens weer die vaste gasten weten terug te halen. Goed om te weten, en wellicht kunnen wij onszelf daar binnenkort ook toe rekenen.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Het cliché voorbij: 44 x echt goed eten in Amsterdam-Noord

De Noord-Zuid-lijn rijdt om de zes minuten, we houden van het pontje: tijd voor een lijst met de plekken waar wij graag komen in Noord, voor alle Amsterdammers.

A5 Yama: topniveau sushi in Naarden-Vesting

In december opent in Naarden-Vesting A5 YAMA, een Omakase-restaurant onder leiding van Hiroaki Yamamoto en gastvrouw Angela Oosterling.

Dreamteam geeft met Blik de modern visie op finedining

Bij Blik aan de Reguliersdwarsstraat ontdek je de nieuwe stijl van fine dining van Tijn Verstappen en Jacob Jan Boerma.