Achter de Hermitage aan de Amstel in Amsterdam ligt de Hoftuin verscholen. In de Hoftuin is sinds twee jaar Dignita gevestigd. Een culinaire ontdekkingstocht, waar je uitgebreid ontbijt of luncht en even ontsnapt aan de drukte van de stad. Over het eten horen we niets dan goede verhalen. Tijd om zelf een hapje te nemen.
Oase van rust
We weten dat wij niet de enigen zijn die Dignita een fijne plek vinden om de dag te beginnen en besluiten om meteen na openingstijd om 9:00 uur langs te gaan voor een ontbijtsessie. Als je langs de Amstel rijdt en rechtsaf slaat bij de Hermitage bevind je je onmiddellijk in een oase van rust. Een groen grasveld, kruidentuin en bloemperk lachen je tegemoet. Midden in de tuin staat het glazen gebouw van Dignita. We stappen binnen en zien al een aantal vroege vogels zitten, maar er heerst een serene rust. Ik neem plaats achterin het restaurant, zodat ik een mooi uitzicht heb over de tuin. Een vriendelijke serveerster vraagt of ik al wat wil drinken, maar ik geef aan even te wachten met mijn bestelling totdat mijn gezelschap er is. Het fijne is dat ze me meteen een karaf met water geeft én twee glazen. Dat is nou service.
Naast de locatie in de Hoftuin heeft Dignita ook een zaak in Oud-Zuid.
Tot in de details
Als mijn metgezel is gearriveerd, is de trek inmiddels toegeslagen. Gelukkig hoeven we niet lang te wachten totdat onze behulpzame serveerster er is om onze bestelling op te nemen. De menukaart is overzichtelijk, met vijftien gerechten voor ontbijt en lunch. Bij elk gerecht staat precies wat er in zit en als je eventuele allergieën hebt, hoef je je bij Dignita in ieder geval geen zorgen te maken. Onderaan de kaart staat met nummertjes aangegeven waar bijvoorbeeld gluten, soja, pinda of noten in zit. Een klein detail, maar wel eentje waaruit blijkt dat elke gast telt.
We kiezen voor het broodje romige paddenstoelen en de courgette kikkererwten fritter. Dat lijkt misschien wat heftig op de vroege morgen, maar het is heerlijk. Gedecoreerd met bloemen en kruiden uit eigen tuin en op beide borden een perfect gepocheerd eitje. Het broodje paddenstoelen is een mix van enoki, portobello, bundelzwam en button paddenstoelen met een saus van truffelcrèmefraîche. Dit is heerlijk, maar valt ook redelijk zwaar op de maag. Dus als je een tafelgenoot hebt die dit ook lekker vindt, deel het dan. De courgette kikkererwten fritter (hoofdfoto) is een combinatie van zachte pannenkoekjes, halloumi en een frisse saus van yoghurt van munt. Een aanrader, zelfs zo ’s ochtend vroeg.

Ook de granola is geweldig bij Dignita
Eat well, do good
Dignita heeft inmiddels twee vestigingen in Amsterdam: een vlakbij het Vondelpark en dus de Hoftuin. Beide vestigingen maken deel uit van het Not For Sale sociale ondernemingsmodel. Dignita helpt mee met een trainingsprogramma, dat een kwetsbare doelgroep laat re-integreren op de arbeidsmarkt en in de maatschappij. Het heet dan ook niet voor niets: Eat well, do good. Naar ons idee klopt dit precies. Een heerlijk plekje voor een uitgebreide lunch met vrienden of familie. Met het grote zonnige terras buiten en de gezellige zitjes binnen, het écht lekkere eten en de vriendelijke bediening is dit naar ons idee een uitstekende plek. Maar wees gewaarschuwd, want je bent niet de enige die er zo over denkt.