Amsterdam is een huiskamerrestaurant rijker. Beter gezegd: een huiskamerbistro. In het Westerpark vind je sinds dit voorjaar een intieme zaak waar klassieke ingrediënten op modern-Franse wijze bereid worden. Het restaurant is intiem, de gerechten zijn origineel en de wijn net even anders, vond de Buik na haar eerste bezoek.
Van Wils Bakery Café naar Juhique

Juhique is een uiterst klein, charmant bistrootje in het Westerpark en wordt gerund door een drietal: Alka Pritamani (gastvrouw), Tzouliano Moutso (chef) en Kiran Gajadhar (achter de schermen).
Zowel Pritamani als Moutso hebben bij Wils Bakery Café gewerkt en trokken daarna hun eigen plan, waarbij Gajadhar aanhaakte. Het werd een bistro met Frans als rode draad in het menu. Dat is niet rigide, want de chef kookt vooral wat hij zelf lekker vindt.
Het is echt een kleine zaak, met ‘maar’ 20 couverts. Het is er gemoedelijk en intiem, zoals je verwacht van zo’n huiskamersetting.
Eigen keuze in wijnen

Gastvrouw Pritamani selecteert zelf de wijnen op het menu. Zonder opleiding of wijncursus, gewoon door veel te proeven en goede gesprekken te voeren met leveranciers. De wijnkaart is nog niet heel uitgebreid, zoals vaker bij een beginnend restaurant.
Er is wel het een en ander dat ons aanspreekt, denk aan een Aligoté uit de Bourgogne, Riesling uit de Pfalz of een Bandol uit de Provence. Het zijn net de wat minder bekende druiven, en streken die het wel goed doen voor de Amsterdamse liefhebber.
Comfort food op een hoger niveau

Het menu is divers en eigentijds, met veel ‘opgetilde’ snacks en comfort food. Zoals kip’kroketten’, feta gebakken in filodeeg met honing, coquilles in een beurre blanc van kippenhuid en witte asperges met abrikozen-hollandaise.
Wij lieten ons leiden door de gastvrouw. Die zette ons als eerste kipkroketten voor (al leken ze meer op kipnuggets) met ingelegde ui en een kimchi-mayo. Daarnaast gepekelde zeebaars met shisoblad, kleine blokjes meloen en tobiko, dit zijn eitjes van de vliegende vis, die zorgden voor een knapperige toevoeging aan een fris gerecht met zowel hartige als zoete tonen.
Vervolgens kregen we gebraden coquilles met een beurre blanc getrokken uit kippenhuid, waar dus eigenlijk helemaal geen boter aan te pas kwam. Dit gerecht, met de zoete coquilles en de volle, ‘boterige’ saus, plus knapperige stukjes zoute kippenhuid, was heerlijk comfortabel door de krachtige combinatie van smaken.
Voor het hoofdgerecht was er rogvleugel met een kokkel-beurre-blanc en een frisse salade van dun geschaafde venkel met grapefruit en rozijnen. Een vis zonder lastige graten met stevig vlees dat goed samenging met het zoete en licht-bittere van de venkelsalade.
Tip van de Buik: vergeet niet de vleugel om te draaien, aan beide kanten zit vlees namelijk, en schraap vooral ook de zijkantjes mee: als ze goed bereid zijn, vind je daar de knapperigste stukjes.
Erbij kwam langzaam gegaarde lamsschouder, geserveerd met een puree van artisjok en een hartige jus van lam en knoflook. Zoutig, vlezig, vettig en boordevol smaak, comfort food ten top.
Juhique biedt intiem comfort, wat wil een mens nog meer?

Juhique is een heerlijk eigentijds restaurant, met fijne klassieke toets: kleinschalig, met een origineel menu en goede wijnen. Met plek voor slechts 20 gasten is de sfeer intiem, maar wel gezellig.
Het eten is van hoge kwaliteit en de expertise van chef Moutso proef je in elk gerecht. En laat je vooral verrassen door de wijnkennis van gastvrouw Pritamani.