Eerder berichtten wij al over The Wat of Why, toen het restaurant van het stoere Australische merk Deus ex Machina neerstreek in Amsterdam. Nu gingen wij langs op de Herengracht om te kijken én natuurlijk ook te proeven hoe de zaak er nu voorstaat. Terwijl wij het pand, dat aan de buitenkant niet enorm opvallend oogt, betreden, stappen wij de wondere wereld van The Wat of Why binnen. Een creatief walhalla dat veel meer dan een restaurant blijkt te zijn.
Een urban jungle aan de Herengracht

Wat kan er veel gebeuren in een jaar. Dat ondervond The Wat of Why ook. Ze hadden een droomstart totdat de horecawereld er ineens een half jaar na opening totaal anders uit kwam te zien. Toch heeft het restaurant de afgelopen maanden goed doorstaan, weiswaar met de nodige aanpassingen. Het is natuurlijk een mooie bijkomstigheid als je bent gevestigd in een enorm groot pand, dat van de Herengracht bijna tot aan de gracht erachter lijkt door te lopen. ‘Dat is nog net niet het geval, maar het klopt dat wij door de ruimte die wij hebben, wel vrij makkelijk de gepaste afstand van anderhalf meter kunnen creëren’. Hoewel de barkrukken voor nu even zijn opgeborgen, blijven er gelukkig genoeg plekjes, hoekjes en los te boeken (meeting-)ruimtes over om plaats te nemen. The Wat of Why mag met z’n ruim 700m2 gerust reusachtig genoemd worden, maar door de interieur- en kleurkeuze oogt het verre van massaal. De creatieve combinatie van vintage, industrieel, veel grote groene planten en niet te vergeten de herkenbare Deus art en fotografie aan de muren, doet ons denken aan een urban jungle. Terwijl wij onze ogen uitkijken, want elk hoekje heeft wel iets om te bewonderen, nemen wij snel plaats voor het eerste gerecht.
Bijtanken aan tafel

De lavacake
Het voorgerecht dat wij voorgeschoteld krijgen is de Retro steak tartaar diy (do it yourslef, red.). Oftewel rauwe tartaar opgediend met kappertjes, augurk, sjalot. Oh, en uiteraard niet te vergeten…met on top een kwarteleitje. Kijkend naar de kaart, zien wij dat het avondmenu, bestaat uit 3 voor- en 3 hoofdgerechten. Denk nu niet dat dat alles is. Want van 11.00 ’s ochtends tot laat kan je terecht bij het zogenaamde ‘tankstation’. Onder deze noemer vind je de kleinere hapjes en bijgerechten, pizza’s, salades en de uiterst populaire burgers. Daarnaast geeft het all-day-breakfast menu een ruime keus aan gerechten als sandwiches, American pancakes en Bali Smoothie Bowls. Inderdaad, een link naar landen waar Deus ex Machina zich nog meer heeft gevestigd.
Van eten tot shoppen en alles er omheen
Terug naar onze tafel want het is tijd voor de hoofdgerechten. In ons geval de yakitori schouderbiefstuk met courgette en wasabicrackers (zie hierboven) en de Roadkill, een 'platgereden' kippetje met een kruidige puree (zie omslagfoto). Genietend van deze malse gerechten, kleurrijk opgediend, wordt ons het concept verder toegelicht. Want als je denkt dat Deus alleen een restaurant naar de stad heeft gebracht, kom je bedrogen uit. Ook een kledingwinkel in de Herenstraat, gelegen op 1 minuut afstand, is onderdeel van het concept. Hier kan je onder andere terecht voor, hoe kan het ook anders, de welbekende Deus ex Machina shirtjes en petjes. Na het winkelen even een koffie drinken of natafelen om de hoek? Of na afloop van een teammeeting even met z’n allen shoppen? Beide locaties ondersteunen elkaar volop, op een ‘laid back’ manier, zoals in het land waar het merk zijn oorsprong heeft. En dat is een sterk gegeven.
Dan is het helaas alweer tijd voor de laatste gang. We sluiten de avond af met een mierzoete lavacake. Geserveerd met een klein bolletje ijs. Onze buiken zijn weer gevuld.
De Deus-cultuur
Dat The Wat of Why meer is dan een restaurant alleen, dat hebben wij vanavond mogen ondervinden. Je proeft er een cultuur waar creativiteit en socializen samenkomen, een plek die inspireert en waar je simpelweg niet met lege maag naar buiten kàn lopen.