In het oude pand van de Veganees, die wegens succes naar een grotere locatie Oost verhuisde, is Café Kompleet neergestreken. In deze fijne buurkroeg meets eetcafé geniet je van Hollandse klassiekers als spruitjes, toast met haring, witlof met ham en kaas en een vlaflip toe. En een biertje voor onder de drie euro, waar vind je dat nog in Amsterdam?
Oer-Hollandse gezelligheid

Wie bij Café Kompleet binnenstapt, kan bijna niet geloven dat hier tot voor kort nog de Veganees zat. Het eclectische roze-groene interieur heeft plaatsgemaakt voor houten elementen, leren barkrukken en prettig zacht licht. Voor de ramen hangt vitrage, net als vroeger bij oma, en aan de muur hangen Friese tegeltjeswijsheden.
De bar is het middelpunt van de zaak en nodigt uit om aan te schuiven voor een pilsje en een praatje met de barman. De buurtfunctie die deze plek jarenlang had, toen hier nog het iconische café Zouk huisde, is daarmee weer helemaal terug. En dat is fijn om te zien.
Driegangenmenu voor €39

De menukaart weet ons direct aangenaam te verrassen, als is het maar omdat Kompleet een bijzonder prettig geprijsd driegangenmenu aanbiedt (€39). Daarnaast zijn er flink wat opties om te snacken (denk aan leverworst met vlaggetjes, heerlijke toastjes haring met citroenmayo en charcuterie van Schipholganzen).
Daarnaast bestaat het menu uit voor- hoofd-, bij- en nagerechten die los besteld kunnen worden. Er is een fijne wijnkaart met leuk geprijsde flessen, die overduidelijk is opgesteld door een wijnliefhebber. Wij drinken een prima Bourgogne blanc ‘22 van Benoit Girardin.
Daarnaast is er de mogelijkheid om rode of witte wijnen van het vat te bestellen. Dat kan per glas, halve of hele liter. We mogen zowel de witte trebbiano en verdejo als de rode montepulciano even proeven, waarna er van de gekozen wijn een karafje op tafel komt: gezellig!
Witlof met ham en kaas uit de oven

We proeven vanavond instant 'Kompleet Klassiekers als spruitjes met aardappelpuree en kaas, witlof met ham en kaas uit de oven en natuurlijk de vlaflip. Die laatste kan voor de liefhebbers ook met een ‘extra gezelligheid’ besteld worden, dan gaat er een scheutje bessenlikeur door. Alle gerechten zijn hoog op smaak en hebben een hoog ‘comfort food’ gehalte.
Vooral de witlof met ham en kaas uit de oven is onweerstaanbaar lekker en doet ons even wegdromen naar de geborgenheid van onze jaren ‘90 jeugd. Ook de crispy spruiten uit de oven zijn heerlijk, maar de bijgeleverde aardappelpuree maakt het behoorlijk rijk en dus is het eerder een bijgerecht dan een snack vooraf. Als vis van de dag krijgen we goede schol, gebakken in de boter en geserveerd met palmkool en aardappelpuree: top.
Hoewel we door alle aardappelpuree geen boe of ba meer kunnen zeggen, móeten we toch even de vlaflip proberen. Die is aangenaam fris door het gebruik van een geheim ingrediënt: huttentutolie, een olie die gewonnen wordt uit de vlasdotter. Mede door dit soort leuke details, merk je dat er echt is nagedacht over de menukaart.
Een omweg waard

We hebben een heerlijke avond gehad, mede door gastheer Gerard die zijn gasten de hele avond met overduidelijk plezier van volle glazen, hete borden en een grap voorziet. Café Kompleet is daarmee een fijne aanwinst voor de Helmersbuurt en een omweg waard voor iedereen die een avondje ouderwets in de Hollandse watten gelegd wil worden.