Met de liefde voor (het samen) eten vanuit haar jeugd meegekregen, is Judith Cyrus inmiddels een echte kenner op het gebied van voedsel en koken. Naast het uiten van haar creativiteit in het schrijven van kookboeken (de tweede is in aantocht!) en het geven van kookworkshops, is het voor Judith iedere keer weer een feestje wanneer ze De Buitenvrouw binnenstapt. De Surinaamse lunchroom die zij sinds de nazomer van 2021 runt met twee collega’s. Benieuwd naar haar kookkunsten gingen wij van De Buik op bezoek bij De Buitenvrouw. ‘Dé plek’, aldus Judith, ‘waar je naar toe gaat voor alle lekkere dingen in het leven.’
 
            
            Het kook-domein van Judith
Je moet de weg naar het bedrijvencomplex voor creatievelingen Da Vinci even weten te vinden, maar zodra je de hekken doorloopt en de deur van de lunchroom opent, is het warme welkom van De Buitenvrouw meteen voelbaar. Een grote ruimte, omgetoverd tot een soort huiskamer met gezellige tafels en hoekjes en vrolijke kunst aan de muur. Op het moment van binnenkomen staat Judith achterin de open keuken een groepslunch voor te bereiden. Terwijl zij ons ondertussen hartelijk verwelkomt vanuit haar kook-domein, schromen wij niet alvast een kijkje te nemen op de menukaart aan de wand. Naast enkele gerechten die in vele andere lunchrooms te vinden zijn, zijn de Surinaamse gerechten toch waar het hier om draait. De heerlijke geuren vanuit de keuken maken ons nieuwsgierig. Wat brengt De Buitenvrouw ons? 
Surinaamse specialiteiten strelen onze smaakpapillen

Op de kaart staan een aantal vaste Surinaamse gerechten aangevuld met zogenoemde specials.  Omdat wij geen keuze kunnen maken uit al dit lekkers, stelt Judith voor een kleine proeverij te serveren. De perfecte manier om De Buitenvrouw beter te leren kennen!
Wij starten onze lunch met telo, frieten van gefrituurde cassave, met bakkeljauw (gezouten vis), waarmee telo meestal wordt geserveerd. Vervolgens genieten we van een mini broodje pittige kip. Uiteraard inclusief het bekende Surinaamse zuurgoed. Pom is een typisch Surinaams gerecht, wat door Judith in twee varianten wordt gemaakt; mét kip en zónder. Wij proeven de vegetarische pom, welke ons inziens niet onderdoet aan de vlees-versie. De versheid van de ingrediënten én de liefde die Judith en haar twee teamleden in al dit lekkers stoppen tijdens de bereiding, is merkbaar. Onze smaakpupillen maken bij alle gerechten een klein sprongetje.De vegetarische pastei, het gerecht dat wij als laatste mogen proeven, is gevuld met ei en groenten als erwten, wortel, maïs, kappertjes én augurken van Kesbeke. Hoewel moeilijk een keuze te maken uit alle verrukkelijke lunchgerechten die wij hebben mogen proberen, bekronen wij de pastei tot onze favoriet. 
Hartverwarmende dranken en zoete lekkernijen

Typisch Surinaamse drankjes ontbreken vanzelfsprekend niet in het aanbod van De Buitenvrouw. Op de menukaart te vinden onder de naam Hartverwarmers. Denk hierbij aan zuurzak limonade, het van zoete kokosmelk gemaakte pandan dawet, orgeade (een soort amandelmelk) en gemberbier. Deze laatste is er in drie soorten en smaken: mild, kurkuma en extra heet. En, bereid je voor als je voor de laatste gaat; als wij zeggen extra heet….
Ook zoete lekkernijen horen thuis in de Surinaamse keuken van De Buitenvrouw. Lekker als ontbijt, of gewoon als traktatie voor jezelf na de lunch. Wij sluiten ons bezoek in  Surinaamse stijl af met superzoete bojo, een cake bereid met cassave en kokos, en pruimentaart, waaraan Judith een tikkeltje rum heeft toegevoegd. Met volle buik nemen wij afscheid van De Buitenvrouw en kijken wij terug op een verrassende kennismaking met deze prachtige culinaire dame.
De Buitenvrouw is van maandag tot en met vrijdag geopend voor een laat ontbijt (vanaf 09.30 uur) en lunch. Daarnaast verzorgt De Buitenvrouw ook groepslunches, private dining en catering op locatie. Mocht je speciale eet-, allergie- of dieet wensen hebben (zoals vegan of glutenvrij), dan wordt hier met alle liefde (op aanvraag) rekening mee gehouden.