Het Franse aMusée mag nog net een nieuwkomer genoemd worden in de Amsterdamse restaurant scene, maar bewijst zichzelf zeker geen kleine speler met een derde plek tijdens Restaurantweek 2019. Wij gingen langs bij deze Franse neo-bistro voor een avond genieten op hoog niveau.
Schets

Op een herfstige zaterdagavond waaien we binnen bij aMusée, gevestigd aan de weteringschans in het Spiegelkwartier. De sfeer is warm, de setting oogt comfortabel, maar tegelijkertijd ook chique. Hoewel er redelijk wat plekken zijn, voelt het restaurant kleinschalig aan; bijna als een huiskamer. Dit komt doordat het restaurant pakweg in drie delen verdeeld is, met boven een stijlvolle cocktailbar en beneden het restaurant gedeelte dat in tweeën is verdeeld. Aan de muur hangt kunst van Geert Jan Jansen: de Nederlandse schilder en meestervervalser die internationale faam vergaarde met zijn meesterlijke kopieën van wereldberoemde kunstwerken.
Achtergrond

Met het Rijksmuseum, het Concertgebouw en andere kunst- en cultuurcentra op steenworp afstand, omschrijft aMusée zich, terecht, als een inspirerende plek. aMusée richt zich op mensen die genieten van de ‘goede geneugten’ in het leven en daar hoort goed eten zeker bij. Het brein achter aMusée is ondernemer Hans Duijf, een van de drijvende krachten achter het Prinsengrachtconcert en restaurant Pasta e Basta. Het is Hans zijn bedoeling dat jonge chefs de kans krijgen om zichzelf te laten zien bij aMusée. De kaart wisselt regelmatig en er wordt seizoensgebonden gekookt. Het jonge bedieningspersoneel is super vriendelijk en vaardig. Kunst en horeca worden niet alleen samengebracht in het eten, ook aan de drank wordt gedacht. Met een uniek cocktail-pairing concept, samengesteld door ladybartender Charlotte, drink je bij elk schilderij dat in de bar van aMusée hangt een bijzondere cocktail die wordt geserveerd met tekst en uitleg. Denk bij aMusée dus alsjeblieft niet aan een restaurant dat een stoffig oud museum setting ophoudt: zo vinden er op vrijdagen hippe vrijmibo’s plaats in de bar met live DJ’s, cocktails en bites.
Smaakpalet

De kaart is overwegend Frans en heeft, ten tijde van ons bezoek, Aziatische invloeden. Eenmaal neergezet aan de chefs table, waar je naast elkaar zit aan een hoge bar met directe inkijk in de keuken, komt dit gelijk mooi naar voren in de amuse die we voor ons neus krijgen: gerookte tofu met een chutney van mango, koriander en een krokante tuile. We besluiten zowel het menu te testen (drie- tot vijf-gangen) als de à la carte. Vooraf ga ik voor de steak tartaar; dit is vaste prik voor mij wanneer ik in Frankrijk ben of uit eten ga dus ik ben inmiddels een redelijk ervaren eter van dit gerecht.
Het mooie van de steak tartaar is juist dat elk restaurant haar eigen uitvoering heeft. Die van aMusée, kunnen we je verzekeren, mag er wezen: het vlees wordt ter plekke hand gesneden en hij wordt niet geserveerd met een rauwe eidooier, zoals doorgaans gebruikelijk is, maar een heerlijk zachte dooier creme. Het voorgerecht van mijn tafelgenoot is ook fantastisch: zalm op Japanse wijze met een hoop smakelijke toeters en bellen, waarvan mijn favorieten een crème van basmatirijst en een schuim van gefermenteerde knoflook zijn. We gaan door met een tussengerecht dat onderdeel uitmaakt van het menu: tom ka kay soep met krokant gebakken kippendij en chiliolie (geserveerd in een pipet). Als hoofdgerecht eten we steak met een super mooie laurierjus en krokant gebakken dorade met romige parelgort aangemaakt met crème fraîche, auberginekaviaar (mooie naam voor een puree van aubergine) en saffraansaus: très bien.
Als dessert eten we een zacht chocolademousse taartje met nougat en praliné en, natuurlijk, crème brûlée. De crème brûlée is goed op smaak, echter is het custard gedeelte iets aan de vloeibare kant. Hier hoor je ons verder zeker niet over klagen na deze fantastische avond.
Kunst op het bord

Voor kunstliefhebbers is een bezoek aan aMusée goed te combineren met een dagje musea of voor muziekliefhebbers voorafgaand aan een concert. Echter is aMusée op zichzelf staand al een hele fijne avond uit voor ieder die van goed Frans eten houdt, met net dat beetje meer.