Restaurant Vermeer, genesteld in hartje centrum, is al jaren een van de topzaken van Amsterdam. Niet alleen de keuken is op hoog niveau, ook de wijnkaart is er letterlijk en figuurlijk eentje van formaat. Die mooie wijnkelder van het restaurant krijgt nu een tweede nieuwe bestemming. Net om de hoek van het restaurant opende vorige week het gloednieuwe “Vermeers Wijnkamer” aan de Zeedijk. Wij waren bij de opening.
Twee in één

Sinds begin van het jaar waait een frisse wind door Restaurant Vermeer in de vorm van nieuw aangetrokken chef Sebastian Baquero Garces. We waren er deze zomer en voor ons was het duidelijk dat het keukenteam alles zet op het terugwinnen van de Michelinster, die ze een paar jaar geleden kwijtraakten.
Vermeers Wijnkamer, waar je ook de zorgvuldig opgebouwde wijnkelder van het restaurant kunt genieten, is een gezellige, laagdrempelige ruimte die je inloopt vanuit de lobby van het hotel maar die ook een eigen voordeur heeft aan de Zeedijk. Eigenlijk zijn het twee gescheiden ruimtes met in het midden een royale bar die het mooi samenbrengt.
Wijn & wijn

Overal struikel je hier over de lege flessen, de meeste bedropen met kaarsvet in hun nieuwe functie als kandelaar. Het kan maar meteen duidelijk zijn waar het om draait: wijn en nog eens wijn. Op de avond zelf wordt aan het borrelende publiek helaas een zeer uitgeklede selectie geschonken, maar een snelle blik op de kelderkaart toont wijnen van over de hele wereld en wijnen die mooi op leeftijd zijn; een unicum in onze stad.
Naast de wijnkaart is er ook een fijne hapjeskaart met niet één, maar twee bijpassende wijnopties. Met een betaalbare en een meer premium pairing kun je de avond zo gek (of bescheiden) maken als je zelf wilt.
Fijne bites met wijnpairing

Er werd (natuurlijk) gestart met oesters en kaviaar. Wie houdt daar nu niet van. Daarna kwamen er een aantal hapjes voorbij die we eerder op de menukaart zagen. Goed gekruide steak tartare op een toastje wat jammer genoeg wel iets van de crunch was verloren (misschien te lang van tevoren voorbereid).
Innovatiever was de vegetarische “ham” van gemarineerde en gedroogde knolselderij met inderdaad dezelfde structuur als gedroogde ham. Verder proefden we escargots met zongedroogde tomaat, heel betaalbaar, en aardappeltjes met truffel (hartstikke lekker, maar nog niet op de kaart).
De bar was aangekleed met een kaasselectie, die we uit journalistiek oogpunt natuurlijk niet konden overslaan.
Wijn is een feest bij Vermeers kamer

Voor het openingsfeest werden behalve Cava, Noord-Italiaanse Pinot Grigio en rosé uit de Provence ook alle registers opengetrokken: een DJ, een saxofonist, een oesterbar, een kunstschilder en een kaviaartasting. Op de gastenlijst opvallend veel jonge mensen (en hun telefoons). We snappen dat een dagelijks concept overbrengen tijdens een openingsfeest een uitdaging is maar hadden graag meer aandacht voor de wijn zelf en een ruimere selectie wijnen gezien. Het is tenslotte een wijnbar.
En wat voor eentje. Vermeers Wijnkamer is een gezellige, stijlvolle plek vlakbij Amsterdam Centraal waar je in knusse zitjes terecht kunt voor een echt goed glas en een doordachte bite. De wijnkaart spreekt voor zich; mooie gerijpte wijnen en veel per glas.
En nog belangrijker over het algemeen heel goed betaalbaar. Dat zie je wel eens anders bij hotels. Juist de meer onbekende namen zijn hier heel betaalbaar. Per glas starten de prijzen vanaf 5 euro en een glas champagne drink je hier al voor 10 euro. Maar ga je voor bekende namen en goed op dronk, dan verklappen de flesprijzen toch dat je in een hotel te gast bent.