In het oude Stork aan het IJ heeft het Amsterdamse biermerk Lowlander zijn intrek genomen. De brouwer, onder meer geliefd om zijn alcoholvrije bieren, neemt het hele team van Stork over. In plaats van vis bereiden zij nu echter allerlei guilty pleasures op botanische wijze. De Buik nam alvast een kijkje en keert snel weer terug voor een zonnige zaterdag op het terras.
Botanisch en alcoholarm

We beginnen met een drankje aan de bar: een Pumpkin Weizen en een 0.00% Wit. Twee perfect getapte bieren in fraaie glazen, elk op een bijpassend viltje en het groene logo netjes naar ons toegedraaid. De aandacht voor het ‘serving ritual’ verraadt direct dat we bij de brouwer zelf zijn. Lowlander brouwt veel met herbruikte botanicals zoals sinaasappelschillen uit de Amsterdamse horeca, Halloween pompoenen, en zelfs dennennaalden van afgedankte kerstbomen voor de Winter IPA. Een circulaire gedachte met als bijvangst een verrassende punch in smaken. Dat is ook de reden dat de alcoholarme varianten het zo goed doen. Naar verluidt is zelfs de helft van het totale volume van Lowlander inmiddels alcoholarm.
Groene oase
Terug naar het restaurant. Een droom van oprichter Frederik Kampman. Met deze gigantische zaak in Noord gaat die wens in vervulling. Grote groene bar. Machtig terras. Strak aan het IJ. Plek voor ongeveer 130 couverts en 600 gasten. Door handig gebruik te maken van oude druivenkassen wordt er gezorgd dat je niet verdwijnt in de omvang van deze botanische oase. Het restaurant is ook in dat opzicht een duidelijk verlengstuk van de brouwerij, de liefde voor botanicals is namelijk niet te missen. Bijna alle gerechten zijn voorzien van een verrassende smaakmaker. Er zijn speciale bier cocktails. Soda’s met botanicals. Zelfs de zeep op de WC is circulair en voorzien van restkruiden.
Steak, Kebab en Ribs

Op de menukaart staan veel gerechten die je wellicht vaker bij bierzaken voorbij ziet komen. Bij Lowlander zijn ze echter allemaal vegetarisch of veganistisch! Dat betekent dat de steak en kebab van aubergine zijn, de rendang van jackfruit en de ribs van mais. Guilty pleasures waar je je dus niet schuldig over hoeft te voelen. Sommige gerechten wordt nog wat aan geschaafd, dus wel proeven er een aantal. Vooral de krokante aubergine kebab springt eruit. Herkenbaar gekruid, geserveerd met fluffy pinsa broodje en een frisse yoghurt dressing maken het een heerlijke snack. Ook de rib-style maiskolfjes met bbq saus zijn om de vingers bij af te likken. De mais heeft van zichzelf al een hoog kluifgehalte, maar kwartjes afgelakt met smokey bbq is een slimme vondst. Na zoveel ‘vlees’ is er vaak niet veel ruimte meer voor iets zoets. Nu wel, dat is het voordeel van plantaardig. We sluiten af met een crème brûlée op basis van kokos. Deze is minder ‘vast’, maar wel ook een stuk lichter en frisser dan het origineel. Het laagje gebrande suiker is in elk geval net zo verslavend.
Daydrinking aan het IJ
Bij Lowlander kunnen zeker de liefhebbers van groente hun hart ophalen. Voor de kebab van Lowlander hoef je ook niet te wachten tot de klok middennacht slaat. Gewoon bestellen met een 0.00% Wit als er nog even gewerkt moet worden of een Cool Earth Lager als de werkdag wat eerder mag stoppen. In deze groene oase aan het IJ kun je dan daydrinken zonder enige vorm van schuldgevoel.