Guts & Glory op de Utrechtsestraat weet hun gasten elke zes maanden keer op keer iets nieuws en verrassends voor te schotelen. Dit doen ze door elk half jaar een ander thema mee te geven. Thema’s die de revue passeerden? Latin America, Fish, Japanese, Dutch Cuisine, om er maar eens een paar te noemen. Vanavond zijn we hier echter voor een ‘best of’ menu, dus genoeg gepraat, entrée.
De afgelopen drie jaar heb je bij Guts & Glory elf verschillende kaarten kunnen proeven, met elk een ander thema. Nu komt alles samen in het twaalfde en laatste ‘best of’ hoofdstuk. Zoals de naam al doet vermoeden zijn de mooiste gerechten uit de voorgaande 'chapters' samengevoegd om tot dit menu te komen. In juni zal Guts & Glory voor het laatst haar mooiste gerechten uit de verschillende hoofdstukken presenteren voordat ze overgaan naar een compleet nieuwe kaart met een nog nader te bepalen thema. Reden genoeg voor ons om even binnen te stappen.
Warm onthaal

Bij binnenkomst lopen we vrijwel direct tegen de open keuken op. De goedlachse chef heeft een goed geheugen en herkent ons nog van de vorige keer. Vol enthousiasme vertelt hij over de veranderingen die ze tussentijds aan het menu hebben doorgevoerd. Goed om te horen, wantzo blijft Guts & Glory voor de frequente bezoeker ook interessant. We krijgen een tafeltje toegewezen op de bovenste verdieping waar de gevoelstemperatuur te vergelijken is met een Finse sauna. Het warme onthaal wordt hier wel heel letterlijk genomen. We kiezen voor het zevengangenmenu inclusief wijnarrangement. Meer informatie geeft de kaart niet dus we laten ons verrassen
Aan tafel

Na een amuse trio van groene gazpacho met Madame-jeanette, pizza fritto, en gefrituurde rijst met kimchi mayonaise ontvangen we de eerste gang. Een ceviche op basis van een Corvina met zoete aardappel- en avocadomousse. De smaak van het gebrande mais is wat te dominant aanwezig maar de aanbevolen pisco sour die terugkomt als granita maakt dit ruimschoots goed. Dit is een winnaar. In het gerecht erna ontdekken we een prettige rooksmaak aan de hollandaisesaus. Dit gaat uitstekend samen met de asperges van Hollandse bodem. Het geeft deze klassieker een speelse draai.
De borden zijn met zorg opgemaakt, maar door het minimale licht in de ruimte komt het allemaal wat flets over en mis je de kleur op het bord. Zonde,want zodra je zelf een beetje bij schijnt zie je dat ook hier aandacht aan is besteed. De kleuren van de groene avocadomousse staan in aantrekkelijk contrast met het oranje van de zoete aardappel en het geel van gebrand mais. Een lust voor het oog.
Met zorg bereid

Vegetarisch, vis en vleesgerechten wisselen elkaar gepast af deze avond. Daarbij zijn bijna alle gerechten in balans en zijn de proporties bevredigend waardoor iedereen aan tafel een voldaan gevoel heeft. De zeebaars die op de huid met brood is gebakken in een bouillabaisse rouille op basis van saffraan mayonaise is een allemansvriend. Het gerecht dat volgt is wat ons betreft misschien wel het gerecht van de avond. Dankzij de Hongkong stijl chili olie in combinatie met de dubbel getrokken bouillon krijgt dit gerecht met Japanse ramen noedels een hele heerlijke ronde umami smaak.
De gerechten zijn niet onnodig complex en je proeft dat alles met zorg is samengesteld en bereid. Hetgeen dat er geserveerd wordt is van hoog niveau en dit voor een vriendelijke prijs. Als hoofdgerecht krijgen we een sous-vide gegaard lam dat perfect is bereid. Het toont zich mooi rosé van kleur. Een schakering van pittig en fris is terug te vinden in de romescosaus met een hangop van geitenyoghurt en geschaafde gerookte amandelen.
Tot gauw
Als nagerecht krijgen we een eigen interpretatie van tarte au citron. Hoewel dit gerecht een smakelijke afsluiter is, steekt het wat schril af bij het verbluffende toetje dat we de vorige keer bij het “chicken” thema voorgeschoteld kregen. Een appelgerecht met vanille-ijs, hazelnoten, karamelsaus en krokante kippenhuid. Om je vingers bij af te likken.
Vanuit de keuken wordt er nog even polshoogte genomen en krijgen we al een tipje van de sluier voor wat betreft de nieuwe kaart. Het doet ons watertanden, zelfs met een goedgevulde maag. We kijken letterlijk en figuurlijk met warme gevoelens terug op deze avond. Voor ons is het duidelijk, wij zien elkaar gauw weer.