Dudok kennen we van de appeltaarten, maar de samenwerking met Muziekgebouw aan 't IJ zorgt voor een next level grandcafé met een uniek uitzicht. Vanaf het Centraal Station is het prominente Muziekgebouw aan ’t IJ al van ver te zien. Het glazen omhulsel en het Bimhuis dat deels geïntegreerd zit, maken dit tot een bijzonder staaltje architectuur. Het Deense architectenbureau 3xNielsen (3xN) heeft het gebouw ontworpen, dat in juni 2005 officieel is geopend door, toentertijd, koningin Beatrix. Een vooraanstaand gebouw als deze zou natuurlijk niks zijn zonder een mooi restaurant. Het voormalige Zouthaven is sinds afgelopen september verbouwd en omgetoverd tot 4'33 grand café door de ondernemers achter Dudok, waarmee zij een zesde restaurant aan hun aanbod hebben toegevoegd. Tijd om hier om een kijkje en hapje te nemen.
Pure stilte
De naam 4’33 is verleend aan de gelijknamige symfonie van de Amerikaan John Cage. Hij componeerde het bijzondere werk van 4 minuten en 33 seconden pure stilte. Alleen het omgevingsgeluid was hoorbaar. Zo is elke 4’33 anders en uniek. De naam van het restaurant afleiden van een symfonie is in dit geval logisch, het zit immers in het Muziekgebouw. De achterliggende gedachte is noemenswaardig. Elke samenstelling van groepen is wisselend, de plaats, locatie, de concerten, het weer en de mensen maken elk bezoek aan 4’33 tot een unieke ervaring.
Dineren met Dudok-tintje

Grandcafé 4’33 is echt een samenwerking tussen het Muziekgebouw en Dudok. Het heeft daarom, in tegenstelling tot de andere ontmoetingsplekken van Dudok, niet dezelfde naam. Sales manager Jelmar van der Wel: “We wilden iets creëren dat past bij het Muziekgebouw. Dudok staat normaal gesproken voor lunch, high tea of koffie met gebak. Hier draait het voornamelijk om dineren voor concertbezoekers. In dit Grandcafé komen de elementen van het Muziekgebouw en Dudok samen: interieur van Dudok, maar een menu zoals in een goed restaurant.”
De missie van het Muziekgebouw is om te laten zien hoe veelzijdig muziek is en dit met zoveel mogelijk mensen delen. Het gebouw geeft een open gevoel aan haar bezoekers. Dit zie je ook terug in het restaurant, dat bestaat uit een lichte open ruimte met veel glas dat zorgt voor een unieke kijk op het water.
Zomer en winter

4’33 richt zich dus vooral op bezoekers van het Muziekgebouw. Je kunt vanaf 10:00 uur terecht voor ontbijt, lunch en diner of gewoon een drankje aan de bar. Het vriendelijke meisje dat ons helpt, vertelt dat het vlak voor een voorstelling echt spitsuur kan zijn. Op het moment dat wij aanschuiven, is het rustig en zitten her en der wat mensen aan de koffie (met uiteraard Dudok appeltaart) of zijn hier voor een zakelijke bespreking. In de wintermaanden is 4’33 geen plek waar je zonder reden naartoe gaat. Als de zon schijnt daarentegen, zal dit Grandcafé met haar enorme houten terras heel wat mensen trekken. Het prachtige uitzicht op ’t IJ, de bootjes en cruiseschepen die voorbijvaren; er is hier altijd wat te zien. Jelmar vertelt dat ze het terras nu aan het bouwen zijn en dit in april officieel wordt geopend. Wij zien onszelf in de zomer al helemaal zitten met een witbiertje.
Goede trek
We hebben deze middag gekozen voor de high tea, omdat dit een goede mix is tussen hartige en zoete gerechten en we natuurlijk van alles van de kaart willen proeven. Dudok patisserie is beroemd om zijn appeltaart, maar vandaag zullen we nog meer van hun specialiteiten proeven. We starten met een ruim aanbod aan verschillende soorten thee, verse gember, citroen en munt. Al snel wordt er een enorme etagère op tafel gezet van vier verdiepingen. Dit is next level high tea.
Van hartig naar zoet

De onderste verdieping trekt onze aandacht, omdat we veel zin hebben in iets hartigs. De tomaat-mozzarella kroketjes zijn smeuïg en vormen een goede balans tussen de kaas en het frisse van de tomaat. Het stukje quiche met geitenkaas is lekker krokant van buiten, goed gebakken en zacht vanbinnen. De hartige verdieping wordt afgemaakt met sandwiches zalm en komkommer. Eén ding is zeker: je moet wel trek hebben.
Op de volgende verdieping van de etagère staat een glazen kuipje met yoghurtslagroom, rood fruit en schuimpjes. Zo hebben we slagroom nog nooit geproefd! Luchtig en lekker zoet. Daarna het wafeltje met chocolademousse, dat weer wat steviger is.
Dudoggy-bag
We eindigen dit thee-avontuur met een appelronde, eclair, karamelreep en Dudok chocolade-truffeltaart. Mijn god, die taarten. Zo lekker. Wat je voor twee personen bestelt, kan je echt makkelijk met drie personen opeten. Zo veel is het. Om voedselverspilling tegen te gaan, en omdat we stiekem graag thuis nog even willen nagenieten, vragen we een bakje om de overige taartjes mee te nemen. Zo zitten we op de fiets terug met onze Dudoggy-bag onder de arm. Gelukkiger kun je ons niet maken. En in het voorjaar komen we absoluut terug voor dat witbiertje en uitzicht op ’t IJ.