Een vleugje Rivièra bij Vooges aan 't IJ

De Buik ging langs bij Vooges aan 't IJ, sinds kort open en veelbelovend. Met een toplocatie, goede menukaart met lokale gerechten en een sfeervol terras.

27 Sep 2023 Quirine ter Poorten

blogger Quirine heeft een abonnement op de horeca en als tafelen een topsport zou zijn, dan speelt ze mee op het hoogste niveau.

Een vleugje Rivièra bij Vooges aan 't IJ

Met een locatie als deze heb je natuurlijk direct een aantal punten voorsprong. Op de plek waar voorheen Meneer Nieges zat heeft de familie Vooges (hence the name) een nieuwe zaak geopend met 180 graden uitzicht over 't IJ. De perfecte uitvalsbasis wanneer de zon hoog aan de hemel staat. Je kan hier het hele jaar door terecht om je eventjes in de mediterrane Rivièra te wanen. Maar binnen heeft net zo goed een hoog knusheidsgehalte voor de gure winterdagen. De Buik nam de proef op de som en ging langs bij de nieuwe zaak.

​Loungebanken, priklampjes en wit tafellinnen


Wanneer je het terras oploopt, ben je direct even in een andere wereld. Het drukke Amsterdamse kan je achter je laten en een gezellige sfeer valt over je heen. Doordat het terras is opgebouwd uit verschillende soorten hoekjes, is er aan elke mood gedacht. Op date aan een bistrotafeltje, met een groep vrienden aan de picknicktafel of een hoge zit, en als je meer wilt loungen aan het water dan is dat ook mogelijk. Een sfeervol terras met priklampjes en bonte parasols zorgen voor een zomerse vibe. Binnen is het knus door de houten en oranje accenten. Als je van dineren aan wit tafellinnen houdt, zit je hier ook safe. De bar is indrukwekkend en de cocktails worden veelvuldig uitgeserveerd. Dat ze zich hierop richten is dan ook niet gek en dat is maar goed ook: bij Vooges aan ‘t IJ staan ze zeven dagen per week voor je klaar.

​Cocktail op een bord


De kaart biedt een overzichtelijke mix aan vis, vlees en vega. Zoals ze het zelf omschrijven: een mediterraan menu met gerechten op basis van lokale producten. De Eggplant Butterfly als voorgerecht springt er wel echt uit voor ons. Geroosterde aubergine met een puree van aubergine, miso en rode miso, afgetopt met corn crunch. Een fijn smaakbommetje! Goed om te weten is dat de porties bij Vooges rijkelijk zijn. Dat blijkt al gauw wanneer we de hoofdgerechten geserveerd krijgen: de special is Zeeuwse mosselen op Thaise wijze. Dit resulteert in veel mosselen, alleen weinig curry. Persoonlijk houden we van wat meer pit, maar daartegenover staan de über knisperige frietjes die dit helemaal doen vergeten. Daarnaast krijgen we de Bloody Mary Linguine onder de neus. Stevige al-dente pasta met een royale tomatensaus en niet te vergeten: een halve kreeft. Net als de gelijknamige cocktail laat dit gerecht even al jouw zorgen verdwijnen.

​Horecafamilie met ervaring


De familie Vooges heeft na 25 jaar weer de spreekwoordelijke stap op het Amsterdamse horeca grondgebied gezet. Rolf en Mischa, de ouders van Tim en Daan, zijn ooit begonnen met een zaak op de Utrechtsestraat (waar nu De Juwelier zit) en in de jaren daarna hebben ze dit ‘imperium’ uitgebreid naar een Vooges aan het strand in Zandvoort, eentje in Haarlem en in Bloemendaal. Bij het vrijkomen van deze prachtlocatie bedachten ze zich geen moment, hebben de andere vestigingen verkocht en zijn ze er als familie ingestapt, waarbij Tim en Daan het voortouw nemen. De tweelingbroers hebben plezier in hun werk, dat straalt ervan af. Net als bij de rest van het personeel overigens. Vlotte meiden en jongens die voorheen soms ook bij Vooges Zandvoort werkten, zijn ‘meeverhuisd’ en gaan nu in Amsterdam met energie het terras af. Als gast word je dan ook met de juiste mate van aandacht in de watten gelegd. Dus heb je behoefte aan dat beetje mediterrane sfeer met Amsterdamse nuchterheid? Dan ben je bij Vooges aan ’t IJ aan het juiste adres.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen