Begin 2022 opende KAIA haar deuren tegenover de RAI aan het Europaplein. Moderne interpretaties van Griekse klassiekers. Nu zo’n twee jaar later gaat het roer om. Vanaf dit najaar geen fine dining meer, maar Grieks comfortfood om te delen. De Buik ging langs voor een voorproefje. 
 
            
            Open vuur

Er wordt gelukkig nog steeds op vuur gekookt. Dat is wel duidelijk als we binnenkomen. Ondanks de mega afzuigkappen komt de geur van rook en maillard je verleidelijk tegemoet. Dat is misschien niet voor iedereen, maar het vergroot bij ons de voorpret als wij aan de keukenbar plaatsnemen. 
Het interieur van KAIA is onveranderd gebleven en verklapt nog enigszins de vroegere aspiratie van de zaak. Modieuze vormgeving. Veel hout en mooie materialen. Vlotte bediening. Muziek net iets harder dan nodig. Er wordt een herkenbaar sfeertje neergezet.
Athinaiki en tarama

 De gerechtjes worden net als in veel restaurants gedeeld, zodat je net iets meer proeft voor je geld. Vooral bij voorgerechten pakt dat vaak goed uit. Zoals de Athinaiki, een van oorsprong rauwe zeebaars salade uit Athene met ingemaakt groente. Al met al een aangenaam zure starter want het wordt hier als ceviche geserveerd, met een lik Tarama in plaats van mayonaise. 
Deze crème van kabeljauw eitjes zien we de laatste tijd vaker in Amsterdam en staat in dat opzicht symbool voor de toegenomen interesse in de Griekse keuken.  
Fotogenieke carpaccio 

Het meest bestelde gerecht bij KAIA is de carpaccio. We sputteren even tegen, maar eigenaar Sotiris Evstratiades verzekert ons een hit. Het vlees wordt met de hand gesneden. In dikkere stukken zodat er echt iets te eten is. Op het bord gedraaid als roos met mosterdkaviaar, een eigeel en een vleugje Griekse brandewijn (Tsipouro) voor een extra kik. Een presentatie die het natuurlijk goed doet op Instagram. 
Het kan echter nog fotogenieker. De savooiekool met rijst en dille is namelijk de mooiste van de drie entrees. De smaak intensiteit valt een beetje tegen, maar met een juiste dooradering is deze geblancheerde groene kool een vegetarische traktatie. 
Zeebaars van het vuur

Op het vuur wordt ondertussen al een gefileerde zeebaars op de huid gebakken, met ‘Kakavia’, een Griekse vissoep. Een perfect gegaarde vis. Wat ons betreft vat dit bord het nieuwe format van KAIA het beste samen. Stijlvol en minimalistisch in opmaak, maar maximalistisch in smaak. 
Nog voller van smaak, bijna op de grens, is de Moussaka. Zo’n andere Griekse klassieker. Het gestoofde rundvlees is fraai ingepakt in een dun laagje aubergine en wordt aan tafel overgoten met een prima bechamel. De definitie comfortfood is hier zeker op zijn plaats.
Lekker dik aangezet

KAIA heeft een goed gevoel voor drama. Griekse klassiekers krijgen bij KAIA een eigen invulling, waarbij esthetiek wordt gecombineerd met royale smaken. Tegelijkertijd zijn de prijzen redelijk. Het restaurant lijkt hier en daar nog wat zoekende in de nieuwe vorm, maar dat zorgt in elk geval voor een lekker dik aangezette avond. 
Een goed vervolg na een bezoekje aan PAN of de Horecava. En op die vele andere momenten sta je met de Noord-Zuid lijn in slechts 10 minuten op het Europaplein.