Het heeft even geduurd voordat Larette echt is opgegaan. De mannen stonden eind vorig jaar al te trappelen om ‘los’ te gaan maar helaas gooide een nieuwe lockdown periode weer roet in het eten en kon er pas begin 2022 geopend worden. Inmiddels draaien de naamgevers, Larette komt van de twee eerste letters van de namen van de 3 oprichters, Laurence Prins (wijn & cocktailkaart), Rex Enderman (chefkok) en Texas Termaaten een klein half jaar naar tevredenheid in het restaurant met de sfeer van NewYork. ‘Mijn moeder heeft de inrichting voor haar rekening genomen’, vertelt Rex. ‘Ze heeft haar eigen interieur bureau SZ design voor particulieren, is New Yorkse en heeft in verleden bijvoorbeeld ook de inrichting van de Viktor & Rolf winkel in Milaan gedaan en werkt nu voor ons.’
De inrichting van Larette is warm en comfortabel met veel aandacht voor groen en oker en af en toe een ‘Big Apple’ element. Zoals de verwijzing naar de New Yorkse skyline op de wanden, de poepsjieke toiletten, de tekeningen met allerlei op de wanden en de nieuwste New Yorker (het magazine van de stad) zit altijd in de lectuurbak. ‘Met onze toiletten hebben we echt uitgepakt, dat lijkt bij andere zaken wel een sluitpost van de begroting, bij ons zijn ze stijlvol met een ‘Larette-logo’ grapje in het design’, verklaart Rex.
Eigen cocktail signatures
De cocktails zijn van de hand van Laurence Prins. ‘We willen ook echt een locatie zijn zowel in de winter als de zomer op ons terras aan het water bij de Slachthuisbrug.’ De kaart kent natuurlijk de Amerikaanse klassiekers zoals een Old Fashioned, Mimosa en Cosmopolitan maar ook 8 eigen ontwikkelde Larette signature cocktails en een uitgebreide lijst van gin & tonics, longdrinks, non alcoholic en spritzers. De eigen cocktails kenmerken zich door een perfecte balans tussen zoet, zout en bitter in de mix. Wij dronken de Dille Smash, een cocktail met een zuurtje en het grassig kruidige van dille en de Mexican Sunset waar het zoete van de ananas, zure van lime en het pittige van de jalapeno peper in een mooie harmonie bij elkaar komen. Prins zal de kaart regelmatig wisselen en met de eigen cocktails met de seizoenen laten meelopen.
Internationaal
De kookstijl van Rex, die eerder bij Panache en Mr Nieges kookte, is Frans met een Internationale touch. ‘Zie het maar dat we de verschillende nationaliteiten van New York in het gerecht laten terugkomen. Soms is dat een Japans element zoals dashi (bouillon getrokken van zeewier en gedroogde tonijn) bij de Yellowtail maar bij een ander gerecht, de steak tartare gebruik ik een dressing met Russische roots.’ De kaart van Larette is lekker compact, hier weinig keuzestress. Alle gerechten kenmerken zich door elegantie zowel in de opbouw rondom het hoofd ingrediënt als door de vormgeving. Er is veel aandacht voor de bijgerechten die zijn ‘creatief’ zoals aubergine lungo, een geroosterde aubergine met een Midden & Oosters touch van seroendeng en labneh of de BBQ prei met beenmerg, aardappelkaantjes en miso creme.
Brood van de ex BAK(ker)

De Buik at hier misschien wel het beste desembrood ooit. Dat dagelijks wordt geleverd door een speciale leverancier. ‘Dat is een vriend die in het verleden bij BAK heeft gewerkt en zich in de lockdown heeft bekwaamd in het maken van desem. Hij levert alleen aan de horeca waarbij wij een van zijn eerste klanten zijn.’ Het brood is minder ‘nat van binnen’, heeft luchtigheid een verrukkelijke korst en wordt geserveerd met geslagen boter en een kruidenolie.
Larette gaat aan het menu

Vanaf de start kampte Larette, net zoals veel andere zaken, met eigenlijk te weinig personeel. ‘We hebben iedereen in de laatste sluitingsperiode kunnen behouden maar merkten toch dat we ‘handjes’ in de keuken tekort kwamen. Daarom zijn we nog niet open met de lunch en hebben we de kaart beperkt. Nu de bezetting van keuken op orde is gaan we binnenkort ook starten met een wisselend driegangenmenu’, vertelt Rex. ‘We hebben altijd aandacht voor vegetarisch, gluten of lactosevrije gerechten zoals nu met tropical rice pudding met gezouten karamel, ananas en kokosijs.