Lunch is als thuiskomen bij BAK

De Buik ging langs bij BAK op de Van Diemenstraat, waar de proef op de som werd genomen met een fine dining lunch.

19 Okt 2023 Maarten van der Jagt

blogger Maarten heeft een rijke carrière in de culinaire journalistiek achter de rug. Hij was redacteur voor IENS, auteur van kookboeken en recensent voor het AD.

Restaurant toevoegen aan favorieten

BAK

Van Diemenstraat 408, Amsterdam Maaltijd: Diner Stadsdeel: Amsterdam centrum Keuken: NederlandsInternationaal Prijsniveau: Aan de prijs Bekijk restaurant

Lunch is als thuiskomen bij BAK

Google op ‘Bak Amsterdam’ dan zie je direct het BAK logo en de woorden “BAK | Restaurant | Lunch | Fine Dining – Amsterdam” verschijnen. In ‘Search Engine Optimalisation’ jargon zijn deze tags ‘key’ voor de vindbaarheid op internet. Maar in hoeverre maakt het klassieke BAK die tags ‘in real life’ waard? Tijd voor een proef op de som met een lunch bij deze fine dining klassieker.

Lunch


BAKs speak-easy-achtige entree, in een winderige straat met pakhuizen, nabij de Houthavens is altijd goed voor vertwijfelde blikken bij je gasten. En dan wacht er nog de horde van een klimtocht door het Escher-achtige trappenhuis van dit industrieel erfgoed, waar BAK op de bovenste verdieping zijn onderkomen vindt.

Na de klim (of lift!) wacht je een relaxte ontvangst. Een jonge androgyne gastheer verwelkomt je op zijn hippe loafers met een prettig soort bravoure. Aan tafel hangt de routine nog even te veel op een staccato opsomming van de ingrediënten. Maar het kwartje valt gelukkig snel bij de gastheer dat dit geen druk diner is maar een lunch. Waar het ’s avonds echt aanpoten is, krijg je hier als gast wat meer persoonlijke aandacht en heb je meer het gevoel bij iemand te eten dan bij een succesvolle zaak. 

Zo krijg je de persoonlijke voorkeuren mee van de sommelier, zonder enige opdringerigheid. Je behoudt alle ruimte om een eigen keuze te maken. Die wijnkaart – een trefzeker A4’tje - is trouwens ook een proeve van doordachte interventie. In dit geval van ‘natuurwijn’ makers die hun zaakjes nu eens wel goed op orde hebben.

Geen getrut


De gerechten van BAK zijn zonder meer ‘verfijnd’, maar ze vervallen nooit in getrut en gekunstel of enige food dressing. Nee, hier ligt niet te veel op het bord. Het is meer een spannend college waarbij het frisgroene palet van Nordic Cuisine leidend is. Het heeft die harmonie van een subtiele passage van een strijkkwartet, waarbij elke stem hoorbaar blijft. Neem bijvoorbeeld de ziltige mossel met het fris-lactische van karnemelk en als smaakbrug de zachte spitskool. Een eenvoud die zo logisch is, dat de koks ongetwijfeld een ‘eureka’ momentje moeten hebben gehad toen zich dit aan hen openbaarde. 

Dat dit alles natuurlijk niet voor een dubbeltje komt (vanaf 75 euro heb je 5 gangen), is naar verwachting en scheelt je bovendien een reisje naar Kopenhagen of een ander Nordic-cuisine walhalla. BAK mag zich na 13 dienstjaren nog steeds rekenen tot de eerste rang van fine dining. En die lunch? Zeker doen!

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De ultieme Kerstlijst van 2025

We hebben bij de Buik van Amsterdam een lijstje gemaakt met restaurants die met Kerst zijn geopend, voor als je op zoek bent naar een leuk restaurant.

La Contessa: royaal Italiaans op het rustige Cruquiuseiland

De Buik zocht La Contessa aan de rand van de stad op, in een oude fabriek op Cruquiuseiland. Een Italiaan die de moeite waard is om voor om te fietsen.

Uit ons magazine: tussen Arubaanse pastechi en Peruaanse empanadas

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met François Geurds en Daniella Jáuregui Jeri.