Nieuwe restaurants schieten in Amsterdam als paddenstoelen uit de grond, maar niet elke dag zijn dat restaurants met een vernieuwend concept. Malatang is in China een bekend fenomeen, maar hier in Amsterdam brengt restaurant Mogu dit concept als eerste naar Nederland. Wij zijn nieuwsgierig en nemen een kijkje in dit nieuwe restaurant.
Malatang restaurant

Wanneer we binnenlopen is het gezellig druk. Een heerlijke warme en kruidige geur komt ons tegemoet. Malatang is een streetfood concept, waarbij je traditioneel zelf de vulling van je soep en de bouillon kiest. Alle ingrediënten liggen bij Mogu in een display opgesteld. Vervolgens pak je zelf welke en hoeveel ingrediënten je graag wil, waarna dit wordt gewogen.
Als tweede stap kies je welke bouillon je als basis wil en worden de ingrediënten hier ook in gekookt. Eigenlijk is het een streetfood versie van hotpot. Bij Mogu kan je kiezen tussen de traditionele Sichuan style soep (kies deze als je van spicy houdt!), een romige Thai Tom Kha soep en een hartige Japanse miso soep.
Alledrie een heerlijk verwarmende bouillon die de basis vormt van dit comfort food om lekker op te slurpen als het buiten regent.
Geïnspireerd door China
We spreken Guus (eigenaar) en Niek (operationeel manager) die vier maanden geleden hun deuren openden. Guus deed inspiratie op tijdens de jaren dat hij in China woonde. Het Malatang concept sprak hem aan en hij wilde dit graag delen met de Amsterdammers.
De enige belangrijke verandering die hij maakte is de bewuste keuze om het restaurant veganistisch te maken (op een eitje tussen de ingrediënten na). Duurzaamheid en de toekomst van de planeet zijn hierin zijn grootste beweegredenen geweest. In China speelt vlees in vrijwel alle Malatang restaurants de glansrijke hoofdrol.
Lekker slurpen

Mogu betekent in het Chinees paddenstoel, en in het Japans staat het voor het geluid wat je maakt als je lekker eet (of slurpt). Beide betekenissen zijn zeer van toepassing op het restaurant.
De eerste betekenis schemert al door in de grote hoeveel verschillende soorten paddenstoelen die in het display te zien zijn. De vlezige structuur van paddenstoelen zorgt er tevens voor dat je het vlees in de soep niet mist.
De tweede betekenis van de naam zal je vanzelf wel merken als je je hete kom met noodles netjes naar binnen probeert te slurpen.
Gezonde comfortfood

We kiezen onze groenten, een lekkere hoeveelheid aan paddenstoelen, noodles en een aantal proteïnen, zoals een ramen eitje en tofu skin. Hierbij kiezen we de Thom Kha en de Sichuan style. De Thom Kha is heerlijk romig en fris tegelijk met Thaise aroma’s.
Bij de Sichuan variant kan je kiezen tussen een Westerse mate van pittigheid en een Chinese pittigheid als je je dapper voelt. Ik ga voor de gulden middenweg, en ook deze soep heeft een heerlijke krachtige smaak waarbij alle losse ingrediënten nog goed te proeven zijn. De Sichuan peper werkt lekker verdovend in je mond en het is heerlijk spicy en verwarmend.
Comfort food kan dus ook gezond zijn! Terwijl de mannen denken aan het toevoegen van nog meer heerlijke verse ingrediënten, raden wij het zeker aan om alvast bij Mogu een hapje te gaan slurpen!