NOMADS, het restaurant dat elk half jaar van keuken verandert. De reislustige eigenaren reizen de wereld af, dompelen zich een tijdje onder in de cultuur van een land en gaan op zoek naar traditionele gerechten. Na de eerdere ontdekkingsreizen naar Peru en Jordanië was het tijd voor het land van de fado en surfstranden: Portugal. Wij kochten een retourtje Amsterdam-Oost en kregen daar Portugese sferen en zeer tevreden smaakpapillen voor terug.
NOMADS is gelegen in het rustige gedeelte van Watergraafsmeer (Amsterdam-Oost) en heeft een ruim terras aan het water. Het terras heeft uitzicht over een rustiek water met prachtige treurwilgen, een oase in ons Amsterdam. Als we het restaurant binnenstappen, belanden we in een kleurrijke omgeving. De zaak is gevuld met eindeloos veel planten, opvallende lampen, gekleurde muren en prachtige foto’s van Portugal. Zelfs het toilet is de moeite waard om even te bezoeken: de Portugese architectuur is ook daar terug te zien. De sfeer van het land weten ze, ondanks de ieder halfjaar veranderende keuken, goed over te brengen door fraaie foto’s van de bestemming op te hangen.
De culinaire reis naar Portugal

De menukaart is gevuld met Portugese, iets kleinere, maar verrassende gerechten. Ook wel petiscos genoemd. À la carte is ook mogelijk, maar wij besluiten om voor een viergangen NOMADS experience te gaan met bijpassende wijnen. De opbouw van het geserveerde viergangenmenu is als een muzikaal fadostuk; zonder een valse noot. NOMADS trapt de eerste gang af met verschillende petiscos. Om te starten worden oesters, pastéis de bacalhau, scheermessen gevuld met verschillende soorten vis en een groenekoolsoep, geïnspireerd op de caldo verde, geserveerd. Door die laatste worden we omvergeblazen. Ook de pastéis de bacalhau, Portugese klipviskroketjes, zijn uitstekend: de ziltige vis is perfect gecombineerd met de prikkelende piri piri mayonaise. Bij deze gang krijgen we een frisse vinho verde (groene wijn) met een lichte bruis wat goed bij de frisse gerechten past.
De tweede gang bestaat uit onder andere escabeche, het smakelijke broertje van ceviche. In tegenstelling tot de ceviche krijgt de escabeche een extra garing voordat het wordt gemarineerd in zuur. Naast dit verfrissende gerecht wordt de tártaro de vitela opgediend: kalfstartaar met koffie, piri piri en mosterd. Een aparte combinatie die verbazingwekkend goed werkt. De tot nu toe vlekkeloos gespeelde compositie werkt vervolgens toe naar het hoogtepunt van de avond: de francensinha. Een briljante variatie op de Portugese tosti die bestaat uit ossenstaart, chorizo, knoflookcrème en kaasschuim.
Grand finale

Het is tijd voor de grand finale en NOMADS kan het natuurlijk niet laten om ons hun versie van de pastéis de nata te laten proeven. De custardtaartjes zijn romig, luchtig, en niet te zoet noch te vettig. De frisse afsluiting, een slang van karamel met een begeleidend luchtig ijsje, combineert perfect met het aperitief een glas dessertwijn (Moscatel de Setúbal).
Gastheer Laurens Mutsaers (het broertje van een van de eigenaren, Thomas Mutsaers) heeft ons vriendelijk ontvangen en wist veel te vertellen over de gerechten en het verhaal van NOMADS. Laurens vertelde ons bijvoorbeeld dat de twee eigenaren, tevens ook vrienden, ieder half jaar naar een land gaan om kookcursussen te volgen, markten af te struinen en met de bevolking in gesprek gaan om zo authentieke gerechten te vinden.
Een avond bij NOMADS is in ieder geval een om in de (vakantie)boeken te schrijven. De Portugese smaken, van oudsher wat robuust en simpel qua kruiderij, zijn behouden en hebben een verrassende twist gekregen. We zijn meegenomen op culinaire reis door een Portugees landschap, geschilderd door een creatieve kok.
De volgende bestemming

De Portugese menukaart is te proeven tot het einde van het jaar (wees er dus snel bij!). 1 januari 2020 sluit NOMADS voor heel even de deuren om het interieur aan te passen aan de nieuwe bestemming. Drie januari 2020 gaan ze weer open en verwelkomen ze ons in een Aziatisch land. Welk land precies? Dat blijft nog even geheim. Wij houden in ieder geval de tickets in de gaten want ook die experience willen we zeker niet missen!