De Oriole Express rijdt weer, met elke maand een stop bij een nieuw land en daarmee een nieuwe keuken en streekgerechten in de hoofdrol. In juli werd er afgetrapt in Frankrijk en inmiddels is de Express aangekomen bij het laatste station; Griekenland.
De Garden Bistro Oriole start in juli weer met de Oriole Express, een culinaire reis langs de vijf mooiste landen langs de Middellandse Zeegebied, waar de chefs binnen het thema elke maand een speciaal menu bereiden. Oriole is de Garden Bistro van Het Sofitel Legend The Grand hotel met een geweldige (groene) binnentuin waar je in hartje centrum Amsterdam heerlijk rustig buiten kunt lunchen. De Buik stapt elke maand op de trein, proeft het menu en maakt een kort (reis & eet)verslag.
Juli - Eerste stop Frankrijk

Wat te denken van een echte Franse plattelandsklassieker, de paté en croûte met lavas, zilveruitjes en een fijne vinaigrette. Een plaatje op het bord en komt desgewenst met een zomers glas AIX rosé. Voor de tweede gang laten we de lamsroulade voor wat het is en gaan heel toepasselijk met de Tour de France in het achterhoofd richting Alpe d’ Huez met een stukje kabeljauw a la Grenobloise, lekker fris met citroen, kappertjes en peterselie. Om de lunch verfrissend af te sluiten met een Choux au Craquelin (soort tijgersoesje) met sorbet van geitenyoghurt, bramen en dragonolie.
Augustus - Tweede station = Portugal

Het tweede station van de Express is Portugal waar als eerste gerecht een keuze is uit gegrilde octopus gecombineerd met de Portugese versie van chorizo; linguica met saffraan mayonaise en zoete aardappel of een salade met piri piri kip. Als hoofd is er natuurlijk een vis van de dag gecombineerd met een klassieker van de Portugese keuken, de brandade of een estufado, stoofschotel van kip en orzo om af te sluiten met een chocolade dessert dat zich prachtig laat combineren met de trots van Portugal, een 10 jaar oude Tawny Port van het iconische huis Niepoort.
September - Derde station = Spanje

In de maand september stelt Oriole de Spaanse keuken centraal, misschien wel de leukste ‘aflevering’ tot nu toe. Wat te denken van een start met de zomerklassieker uit de Spaanse keuken, de Ajo blanco met een zomerse twist van perzik en basilicumroom. Met daarna een gerecht van het lekkerste varken ter wereld. Een mooie stuk Secreto Iberico met baba ganoush, gegrilde ronde courgette en een saus van chorizo. Hier komt bovendien een uitstekende wijn bij uit Spanje’s topstreek Ribera del Duero. De lunch beëindig je met een kaasplank van L’Amuse of een Mocca flan gecombineerd met een mooi passende sherry. En niet vergeten; met dit mooie weer serveert Oriole de lunch in de fantastische binnentuin van het hotel.
Oktober - Vierde station = Italië

In Oktober stopt de Express in Italië met een niet te missen vitello of gerookte burrata als voorgerecht. Daarna de vis van de dag met fregola, salsa di pomodori en romanesco. Maar wij kozen voor de ravioli gevuld met romige ricotta en spinazie in een saus van 'nduja en gegrilde ronde courgette. Waarbij de balans in de saus heel fijn is en niet doorslaat naar het pittige van de worst. Natuurlijk is het wijnarrangement ook aangepast van soave tot een sangiovese of een frisse wijn uit Alto Adige bij het hoofdgerecht.
November - eindstation = Griekenland

Het laatste station in de reeks bestemmingen van de Oriole Express is Griekenland. In de maand november zet de keuken van Oriole de Griekse keuken centraal, misschien wel de meest ondergewaardeerde keuken van alle bestemmingen. Natuurlijk met tzatziki en feta op de kaart maar dan op de Oriole manier gebakken met kataifi, granaatappel en walnoot. Met daarna het comfortfood gerecht van de Griekse keuken; de skifado met tzatziki en een mooie donkere pita van Johannesbroodmeel. Hier schenkt kruidige rode wijn bij van Lafanzanis Winery uit de Peloponnesos gemaakt van de lokale duif Agiorgitiko. De lunch beëindig je met een kaasplank van L’Amuse of de Portokalopita met sinaasappel en olijfolie ijs.
Laatste kans op een gratis lunch
November is jullie laatste kans om het paspoort vol te krijgen. Bij elke eerste lunch ontvang je een paspoort met een stempel en heb je vijf stempels verzameld, en dat mogen er ook meer van één land zijn, dan ontvang je gratis een drie gangen Menu du Chef lunch bij Oriole