Pitstop bij Café Cenc

De Buik schoof aan bij Café Cenc van de familie Parry met Franse bistrohapjes en fijne wijnen; een waardige vervanger van Bambino aan de Vijzelgracht

4 Jul 2024 Lisja Hu

blogger Voor Lisja is eten een levenslange obsessie. Samen met haar liefde Bas heeft ze restaurant Beulings in Amsterdam geopend en kookt, eet en drinkt ze graag.

  • 4 Jul 2024

Pitstop bij Café Cenc

Bambino stopte onlangs op de Vijzelgracht en daarmee, tabee, één van onze favoriete plekjes langs de Noord-Zuidlijn. Maar wij van de Buik zijn benieuwd naar het nieuwe Café CENC, locatie nummer drie van de familie Parry (ook Balthazar’s Keuken en Bar Parry), dus we schoven aan en lieten ons verrassen. 

​Even bovengronds komen


CENC is een heerlijke plek om even bovengronds te komen uit de metro en neer te ploffen als je spontaan trek krijgt in wat smakelijke bistrohapjes en een leuk glas wijn. Je kan niet van tevoren reserveren – walk-in only, daar houden we van bij de Buik. Wat is er vervelend om even met een glas wijn in het café, te wachten op een tafeltje. Niks toch. 

De sfeer is vrolijk Frans. In het rood en wit met de oude buitenlampen van Balthazar’s aan de wand tegenover de bar, en de ruimte erachter is het ‘bar’ gedeelte. Zowel boven als beneden loop je door naar het ‘restaurant’ deel. Niets anders qua sfeer, alleen hier met linnen gedekte tafeltjes. Wat ons opvalt is het nieuwe hekwerk, met leuke eet & drink details, bij en langs alle trappen.

​Diphit uit de Parijse bistronomie


Hier wil je zeker ook wat eten. het ruikt er heerlijk en het menu is uitnodigend en verleidelijk. Gelukkig doen ze niet aan gerechten om te delen. Het menu is hoofdzakelijk gericht op vis en vega

Wij doken in een tarama met augurkjes en brood. Een typische Griekse mezze, zijnde hartige viskuitcrème. Een dip-hit overgewaaid van de Parijse bistronomie. De Waddenzee kokkels in beurre blanc waren sappig en de saus vol en smeuïg. Een gerechtje goed op smaak en kundig bereidt. 

De paratha met champignons en ricotta was op papier misschien een rare mix, maar het werkte prima als hartige hap. Een Indiase pannenkoek, tegelijk knapperig en elastisch en de champignons erin, lekker vlezig.

​Fijne wijnen


De wijnen komen van Olle Swets’ ‘De Wijnwinkel’ met een vestiging op de Runstraat en ook de vaste wijnverzorger van Bar Parry. Dat betekent, originele Europese wijnen met een groot glou glou-gehalte

Maar ook de serieuze wijndrinker komt aan bod. Met namen als Dönnhoff, Champagne Pierre Gimonnet en Elio Altare op de wijnkaart. Een groot aantal wijnen gaan op glas – helaas in kleine bistroglaasjes. Maar ja, die trend-Parisien nemen we maar even voor lief.

5 in Majoricaans


Café CENC, de naam is een vrije vertaling voor 5 in het Mallorquin (dialect van Mallorca) en staat voor de 5 partners, speelt in op de spontane bistro-freak en daar lopen er gelukkig genoeg van rond in Amsterdam. Op dag tien na de opening, was het al lekker druk. 

Leuke, lieve bediening en mensen van allerlei op het terras. De kaart nodigt uit om van alles te proberen, met zijn originele items en een betaalbare wijnkaart maakt het plaatje compleet.

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
De ultieme Kerstlijst van 2025

We hebben bij de Buik van Amsterdam een lijstje gemaakt met restaurants die met Kerst zijn geopend, voor als je op zoek bent naar een leuk restaurant.

La Contessa: royaal Italiaans op het rustige Cruquiuseiland

De Buik zocht La Contessa aan de rand van de stad op, in een oude fabriek op Cruquiuseiland. Een Italiaan die de moeite waard is om voor om te fietsen.

Uit ons magazine: tussen Arubaanse pastechi en Peruaanse empanadas

We geven een voorproefje uit de nieuwe editie van de Buik Magazine, met dit keer een interview met François Geurds en Daniella Jáuregui Jeri.