Tula brengt nog meer Mexicaans lekkers naar Noord

Tula is de plek waar je overdag geniet van een echte Mexicaanse Café de Olla met authentieke Mexicaanse patisserie en in de avond kunt nippen aan de mezcal.

17 Jan 2025 Hans van de Meeberg

blogger Hans is hoofdredacteur van de Buik van Amsterdam en daarnaast freelance redacteur bij Misset Horeca evenals groot liefhebber van eten en drinken.

Tula brengt nog meer Mexicaans lekkers naar Noord

Dat Coba een fijne plek is voor Mexicaans eten, dat wisten we natuurlijk al. Maar Mirthe, Angel en Lique, de ondernemers achter Coba, zitten niet stil en openden stiekem eind november Tula. Een nieuwe zaak next door waar je overdag geniet van een echte Mexicaanse Café de Olla met authentieke Mexicaanse patisserie en in de avond kunt nippen aan misschien wel de grootste collectie mezcal van Nederland.

​Coba mag uitbreiden

Het startschot voor de nieuwe plannen werd gegeven toen het na een lange onzekere periode duidelijk werd dat Coba voorlopig nog drie jaar op de vertrouwde plek in Noord mag blijven. ‘‘We liepen al langer met die plannen rond’’, vertelt Mirthe. ‘‘Maar verbouwen heeft natuurlijk niet zoveel zin als je er nog maar kort mag blijven. Nu hebben we gelukkig meer duidelijkheid en mogen we nog minimaal drie jaar op deze plek blijven. Reden voor ons om onze passie voor Mexico verder uitbreiden. Zo waren Lique en ik al heel lang fan van de koffiecultuur en conchas, de Mexicaanse zoete broodjes. En is Angel helemaal weg van mezcal.’’

​Op pad voor de beste producten

Gedrieën zijn ze vorig jaar naar Mexico gegaan om inspiratie op te doen voor hun nieuwe zaak Tula. Die genoemd is naar de belangrijkste stad van de Tolteken, de oorspronkelijke bewoners van Mexico. ‘‘We zijn op zoek gegaan naar de beste koffiezaken, lekkerste patisserie en de mooiste kleine mezcal producenten. Waarbij we altijd gaan voor authenticiteit en duurzaamheid.’’ Geïnspireerd kwamen ze terug en starten de verbouwing van het kleine kantoortje naast Coba tot Tula. Overdag een koffie- en patisseriezaak en vanaf de avond een sfeervolle mezcalbar.

​De sfeer en kleur van het Mexicaanse platteland

Zo komen de aardetinten van de zaak overeen met de kleigrond van de streek en is de groene bar een knipoog naar de kleur van de stenen in de agave plantages. ‘‘Ons doel is zo authentiek mogelijk te zijn. Het servies is handgemaakt van kleine vrouwelijke pottenbaksters in Oaxaca.’’

​Conchas en echte Mexicaanse koffie

‘‘Onze koffiebonen komen uit Mexico en worden door een kleine koffiebrander in Amsterdam gebrand. De koffiemachines hebben we weg laten werken in de bar. Die is niet zo groot en zo hebben we in de avond nog voldoende ruimte om de cocktails te maken.’’ Tula schenkt natuurlijk een flat white en een latte, maar ook de originele Café de Olla. De Mexicaanse koffie uit een pot gezet met verschillende kruiden als kaneel en kardemom. 

‘‘Daarnaast hebben een dagelijks vers gemaakt (door onze pastrychef van Coba) assortiment van conchas (soort briochebroodje) met tonkabonen of vanille maar ook een puerquitos. Dat is een koekje in de vorm van een biggetje.’’

​52 soorten mezcal voor nu

In de avond transformeert de gezellige koffiebar tot een fijne cocktailbar en gaat Angel aan de slag met zijn mezcal. ‘‘We hebben nu ruim 50 verschillende mezcal. Meestal van kleine, duurzaam werkende producenten. En dat aantal gaan we nog steeds uitbreiden. Onze cocktailshaker maakt er ook wat mooie cocktails mee zoals de Sereno Moreno met cacao, sesam en gerookt zout.’’

​Zodra de zon schijnt, een terras voor de deur

‘‘Tula is de perfecte plek om voor of na een bezoek aan Coba nog even te relaxen’’, vertelt Mirthe. ‘‘Maar je kunt natuurlijk ook maar Tula komen zonder bezoekje aan Coba. We serveren in de avond wat leuke kleine snacks bij de cocktails. Maar we zijn natuurlijk maar net opgestart en gaan alles nog verder uitbreiden. Niet alleen de mescals maar ook onze patisserie. Voorlopig hebben we het aantal beperkt tot 5 varianten. Dat zullen we straks in het voorjaar zeker gaan uitbreiden, want dan gaat ons terras voor ons werken.’’

Reacties
Plaats een reactie
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen.
Lees ook deze verhalen
Er is er een jarig en dat is Brasserie van Baerle

Brasserie van Baerle viert haar 45-jarig jubileum, dus spreken we met eigenaresse Floor van Ede over de brasserie.

Kaagman & Kortekaas is compleet vernieuwd

Kaagman & Kortekaas aan de Sint Nicolaasstraat heeft een complete make-over gehad. De Buik nam een kijkje, een hapje en kreeg een rondleiding.

BAK: een bak duurzaam geluk

BAK aan de Oude Houthaven verrast met lunch én uitzicht op het IJ. Verfijnde gerechten, fijne wijnen en vriendelijk personeel maken de middag compleet.