Op vakantie kom je vaak op de gekste plekken terecht; op bijzondere locaties, bij vreemden aan tafel schuiven of anders eten dan gewend. Voor Mirthe van der Schoot, die drie jaar geleden Coba Taqueria begon aan de Schaafstraat, was dat de ideale manier van vakantie vieren. “Je doet iets anders dan wat je normaal doet, en daarmee kom je helemaal tot rust.” De bijzondere manier van dineren, afwijkende drankjes en goede Mexicaanse gerechten bij Coba trekken de gast op een soortgelijke manier uit de comfortzone. En daar wilden we natuurlijk alles over weten.

Toen ze Coba drie jaar geleden begon, had Mirthe al twee jaar een webshop in hetzelfde pand. Na jaren in de horeca te hebben gewerkt, was ze een andere richting in geslagen. Ze verkocht interieurdecoratie, planten en sieraden met een Mexicaans tintje. Met een vriendin ging ze drie zomers geleden op vakantie naar Mexico. Een goede vriend, Omar Sanchez Lopez – toen chef bij FC Hyena – komt uit Mexico en had een tour voor haar gemaakt. “Mijn hele leven ligt mijn interesse al bij eten en drank. Alles wat we aten in Mexico triggerde mij om daar zelf ook iets mee te gaan doen.”
‘Alles in Mexico triggerde mij om deze zaak te beginnen' Mirthe van der Schoot
Bij terugkomst uit Mexico was ze enorm onder de indruk. “Als je in Mexico uit eten gaat, gebeurt dat in super losse en ongedwongen sfeer. Er is bijna geen gêne; iedereen eet met de handen, de muziek staat hard en het is er heel gezellig! Ik miste dit soort plekken in Amsterdam; waar je de drukte écht kan vergeten. Ook authentiek Mexicaans eten kon je er zeker drie jaar geleden nog niet echt krijgen.” Zo besloot ze haar webshop aan de Schaafstraat om te toveren in Coba Taqueria, vernoemd naar de oude Mayastad in de Mexicaanse jungle.
Traditioneel en eigenzinnig
Al snel sloot vriend Omar zich aan bij de zaak. Mirthe ‘regelt’ de voorkant samen met compagnon Ramses Schwarz; Omar staat in de keuken. Inspiratie voor de gerechten komt van Omar’s familie of reizen die het drietal maakt naar Mexico. Het eten is traditioneel en eigenzinnig en ook daarbij wordt de gast vaak verrast en uit de comfortzone gehaald. “Maar iedereen is daarna altijd ontzettend enthousiast”. Denk bijvoorbeeld aan de tacos de carnitas. Dat is geconfijte varkenshuid stukjes op traditionele Mexicaanse manier bereid met een avocadosalsa en pico de gallo. Ook is er gefrituurde softshell krab en een ceviche van zeebaars met zee-egelmayonaise en Mexicaanse olie van mandarijn en maisbladeren. “Daar komen mensen voor terug!” Een andere favoriet is de tostada met inktvis.
Geen flauwe wijnen
Mexicaans eten is vaak sterk van smaak: wat pittiger, vetter en fruitig. Daar moet een goede drank tegenover staan, omdat anders de smaak van bijvoorbeeld de wijn wegvalt. Coba schenkt zeven soorten natuurwijnen en bedenkt en maakt haar eigen cocktails. “We creëren eigen cocktails met Mezcal en Tequila uit Mexico en Mexicaanse fruitsoorten. Ook fermenteren we onze eigen drankjes en gebruiken daarbij zo veel mogelijk producten die echt uit Mexico worden geïmporteerd.” Ook veel decoratie in de zaak, het servies en de kleding van het personeel is uit het Zuiden naar Nederland ingevlogen.
Bestek?

Aan de kleine tafeltjes met krukjes eten de gasten met hun handen. Gasten reageerden in het begin een beetje verward, maar juist dat het zo gek is, laat de gasten volgens Mirthe snel ontspannen. “Ik heb zelf veel gereisd en werd dan altijd verrast door nieuwe ervaringen. Ik wil dat gasten bij Coba dat gevoel ook hebben als ze bij ons gegeten hebben.” Alle gerechtjes komen in het midden van de tafel, zodat je in Mexicaanse Taqueria-stijl kunt genieten.
Familierecepten
Sinds kort heeft Coba trouwens een nieuwe kaart, wat des te meer reden is om langs te gaan. “Afgelopen zomer ben ik met floormanager Ramses Schwarz en chef Omar naar Mexico gereisd voor inspiratie. Van de familie van Omar hebben we familierecepten mee gekregen. We hopen zo’n inspiratiereis ieder jaar te kunnen maken en die ervaringen weer hier mee naartoe te nemen.